• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απτόητη από τα αρνητικά επιτόκια, η Τουρκία θέλει ανταγωνιστική λίρα

    • Bloomberg


    Τέσσερις μέρες μετά την υποχώρηση του επίσημου κόστους δανεισμού της Τουρκίας κάτω από το μηδέν (προσαρμοσμένο ως προς τον πληθωρισμό), ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε ότι είναι το ονομαστικό επιτόκιο που «έχει μεγαλύτερη σημασία» και υποστήριξε ότι το νόμισμα της χώρας θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκό επίπεδο.

    Η Τουρκία χρειάζεται «πιο ανταγωνιστική» τουρκική λίρα, ανέφερε σύμφωνα με το το Bloomberg HT ο Albayrak σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα. «Το αρνητικό πραγματικό επιτόκιο δεν είναι κάτι νέο στην Τουρκία. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το ονομαστικό επιτόκιο», εξήγησε.

    Ο πέμπτος διαδοχικός γύρος χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, υπό τον διοικητή Murat Uysal, έριξε το πραγματικό της επιτόκιο κάτω από το μηδέν, μόλις μήνες αφού η Τουρκία κατείχε μία από τις υψηλότερες πληθωριστικές αποδόσεις στον κόσμο, προσαρμοσμένες ως προς τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, η λίρα έχει κρατηθεί καλά, σημειώνοντας την έκτη καλύτερη απόδοση στις αναδυόμενες οικονομίες έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

    Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε μετά τα σχόλια του Albayrak 0,5% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα. Κινείτο με πτώση 0,3% στις 10:19 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

    O Albayrak «υπονοεί χαμηλότερα επιτόκια και μια πιο “ανταγωνιστική” λίρα στο μέλλον», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

    Η τελευταία κίνηση της κεντρικής τράπεζας έφερε το επιτόκιο αναφοράς στο 11,25%, τη μικρότερη μείωση από τότε που ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης πέρυσι. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πέσουν φέτος σε μονοψήφια επίπεδα, πιστεύει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού προκαλεί αντί να προλαμβάνει το πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το αντίθετο είναι αλήθεια.

    Η κυβέρνηση, η οποία αύξησε τον στόχο της για ανάπτυξη έως 5% για την περίοδο 2020-2022, αφού μείωσε τις περσινές προβλέψεις κοντά στο μηδέν, στηρίζεται στις φθηνότερες πιστώσεις για να δώσει στην οικονομία μία επιπλέον ώθηση. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

    Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Albayrak:

    • Ο υπουργός επέκρινε την κερδοσκοπική προσέγγιση των ιδιωτικών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στηρίξουν τον πραγματικό τομέα όπως οι κρατικές τράπεζες και να συμβαδίσουν με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον
    • Δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει πλέον στην παλιά συνήθειά της να τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη με τραπεζικά δάνεια
    • Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης
    • Η Τουρκία θα αυξήσει τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών προϊόντων που βασίζονται σε λίρα, ανέφερε
    • Το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής ασφάλειας της Τουρκίας έγινε ζήτημα εθνικής ασφάλειας
    • Υπάρχει καθυστερημένη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια – «Ήρθε η ώρα για μια διόρθωση»

    Καθώς η οικονομία μόλις αρχίζει να γιατρεύει τις πληγές της μετά τη συντριβή της λίρας το 2018 που την έριξε σε μια σύντομη ύφεση, ένα ασθενέστερο νόμισμα θα έκανε τα προϊόντα της Τουρκίας πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία περιορίστηκε πέρυσι στο 11,8%, καθώς η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε κατά 11,1% έναντι του δολαρίου. Αυτό ισοδυναμεί με μια πραγματική ανατίμηση του νομίσματος, ένα αρνητικό στοιχείο για τους εξαγωγείς της χώρας.

    Η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι αναμένει πως το επιτόκιο της Τουρκίας θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ήδη από τον Ιούλιο και θα φτάσει το 9% στα τέλη του 2020. «Εάν η ανάπτυξη είναι κατώτερη των προσδοκιών ή / και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχωρήσουν με σταθερό τρόπο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan, όπως ο Yarkin Cebeci, σε έκθεσή τους.

    «Αντίθετα, και ίσως πιθανότατα, μια έντονη επιδείνωση των εξωτερικών ισορροπιών που θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και των αυξημένων γεωπολιτικών αδυναμιών θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση στη λίρα και συνεπώς να παρακινήσει την τουρκική κεντρική τράπεζα να είναι πιο επιφυλακτική», ανέφεραν.

    Ακόμη και όταν ο Uysal προχώρησε στη νομισματική χαλάρωση, υποσχέθηκε να διατηρήσει «έναν λογικό ρυθμό πραγματικών αποδόσεων» για τους επενδυτές. Η έλλειψη ενός «φράχτη» έναντι των sell-off στην αγορά θα μπορούσε τώρα να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία.

    Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια εκθέτουν επίσης τις τουρκικές τράπεζες σε περιστασιακά επεισόδια «risk-off», στα οποία το ασφάλιστρο δεν αντισταθμίζει πλέον τους πολλαπλούς κινδύνους της επένδυσης στην Τουρκία και τις τράπεζές της, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδύσεων της Moody’s.

    «Το αρνητικό επιτόκιο καθιστά τον δανεισμό προς τις τράπεζες και την επένδυση στην τουρκική λίρα λιγότερο ελκυστική από ό,τι σε άλλες αναδυόμενες αγορές με θετικά πραγματικά επιτόκια και πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η Moody’s στην έκθεση Credit Outlook τη Δευτέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ