• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αναπάντητα ερωτήματα για τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα στις ΗΠΑ – Κατέρριψαν το τέταρτο σε οκτώ ημέρες

    • Bloomberg


    Ο αμερικανικός στρατός δεν είχε ποτέ καταρρίψει αντικείμενο στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πριν χτυπήσει το κινεζικό μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας την περασμένη εβδομάδα. Τώρα αυτό γίνεται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

    Το ξαφνικό κύμα κατάρριψης αγνώστων αντικειμένων μυστηριώδους προέλευσης από τον ουρανό έχει προκαλέσει τόση σύγχυση -για να μην πούμε πανικό- που αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγκάστηκαν να δεχτούν ερωτήσεις για το θέμα την Κυριακή το βράδυ, ακριβώς τη στιγμή που οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν για το δεύτερο ημίχρονο του Super Bowl, αναφέρει το Bloomberg. Μάλιστα, δημοσιογράφος ρώτησε αν είναι πιθανό τα αντικείμενα που μπήκαν στο στόχαστρο να έχουν σταλεί από εξωγήινους.

    «Δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή», είπε ο στρατηγός Glen VanHerck, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής.

    Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι μάλλον πιο κοινότοπη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισαν να παρακολουθούν πιο προσεκτικά τους ουρανούς από τότε που το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέσχιζε την περιοχή των ΗΠΑ, προκαλώντας τόσο σάλο εντός της χώρας, όσο και νέο γύρο εντάσεων με την Κίνα.

    Αυτό οδήγησε σε καταρρίψεις μικρότερων αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή, τον Βόρειο Καναδά το Σάββατο και το Μίσιγκαν την Κυριακή.

    Locations of Objects Shot Down by the US Military | Fighter pilots have shot down four objects over the US and Canada
    Πιλότοι μαχητικών κατέρριψαν τέσσερα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά

    «Ελέγξαμε πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο μας σε αυτά τα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ραντάρ μας, κάτι που μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσει την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα», είπε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Άμυνας Melissa Dalton.

    Ενώ κάθε περιστατικό μπορεί να έχει μια λογική εξήγηση, τα ερωτήματα παραμένουν για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το πιο άμεσο: Θα απογειώνει το Πεντάγωνο μαχητικά αεροσκάφη κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο νέο αντικείμενο —είτε είναι ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, ένα σκάφος χομπίστα ή ένα drone— εάν δυνητικά απειλεί την πολιτική αεροπορία ή κινείται κοντά σε μια από τις πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

    Οι δύο αξιωματούχοι στην τηλεδιάσκεψη του Πενταγώνου με τους δημοσιογράφους δεν κατάφεραν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα, με τον VanHerck να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση». Η Dalton παραδέχθηκε ότι ερευνητές και εταιρείες στέλνουν πολλές συσκευές στον ουρανό «για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας».

    Η αδυναμία των Αμερικανών αξιωματούχων να πουν οτιδήποτε σχετικά με τις πηγές των τριών τελευταίων καταρριφθέντων αντικειμένων έχει δημιουργήσει διάφορες θεωρίες, όπως ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι μπαλόνια που μεταδίδουν σήματα στην Κίνα ή τη Ρωσία, ένα εξωγήινο αντικείμενο ή απλώς αερομεταφερόμενα σκουπίδια.

     

    Στοιχεία για τα τέσσερα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν στις ΗΠΑ

    «Υπάρχουν πολλά σκουπίδια εκεί πάνω», είπε ο εκπρόσωπος Jim Himes, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή.

    Μια πιθανότητα είναι ότι εντάσσονται σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκοπείας που δεν είχε ανιχνευθεί προτού βελτιστοποιηθούν τα ραντάρ και άλλοι αισθητήρες των ΗΠΑ για να ανιχνεύουν αργά ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από 50.000 έως 60.000 πόδια, είπε ο Charlie Moore, ένας απόστρατος υποστράτηγος που διδάσκει στο Vanderbilt University.

    «Δεδομένου ότι είδαμε την ανάπτυξη αυτών των μπαλονιών τα τελευταία δύο χρόνια, έπρεπε να εξετάσουμε όλες τις πηγές και τις μεθόδους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανιχνεύσουμε την προέλευση τους, να παρακολουθήσουμε την κίνησή τους και προφανώς να είμαστε σε θέση να τα παρακολουθούμε καθώς πλησιάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά», εξήγησε.

    Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε υπερεγρήγορση για την απειλή που υποστηρίζει ότι εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιτήρησης που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και εκτείνεται σε πάνω από 40 χώρες — ισχυρισμός που απέρριψε το Πεκίνο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν δεκάδες ξένους διπλωμάτες για το θέμα την περασμένη εβδομάδα και λένε ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις ανακτήσουν τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού, του οποίου το ωφέλιμο φορτίο εντοπίστηκε —αλλά δεν ανασύρθηκε— σε περίπου 15 μέτρα βάθος ανοικτά της Νότιας Καρολίνας. Τα συνεργεία αναζήτησης των ΗΠΑ και του Καναδά εξακολουθούν επίσης να ψάχνουν τα άλλα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν.

    Τα επεισόδια έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύμα κομματικών διαφωνιών, με τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε καταρρίψει το κινεζικό μπαλόνι όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω από την Αλάσκα αντί να το αφήσει να περιπλανιέται σε όλη τη χώρα. Αυτό συνέβαλε μόνο στη δημιουργία ανησυχίας στην Ουάσιγκτον σχετικά με την πιθανή απειλή από την Κίνα, η οποία κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι κατέρριψαν απλώς ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που πήρε λάθος δρόμο.

    Την Κυριακή, το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper, ανέφερε ότι η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε πάνω από τα ύδατά της κοντά στο λιμάνι της πόλης Qingdao. Παρόλο που η αρχική αναταραχή για το κινεζικό μπαλόνι έχει καταλαγιάσει, αυτή η αναφορά ανέδειξε την πιθανότητα κάθε νέο αντικείμενο που εντοπίζεται στον ουρανό να προκαλεί έναν νέο γύρο αντεγκλήσεων.

    «Πιθανότατα έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε ο Jacob Stokes, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα. «Αλλά ακόμη και όταν η προσοχή του κοινού καταλαγιάσει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα εργαστεί για πολύ καιρό ακόμη προκειμένου να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

    Διαβάστε ακόμη:

    ΗΠΑ: Κλείνει ο εναέριος χώρος πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν για λόγους εθνικής άμυνας

    ΗΠΑ: Επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες – Επίκεντρο το κατασκοπευτικό μπαλόνι



    ΣΧΟΛΙΑ