• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Amazon: Ευεργέτης των μικρών επιχειρήσεων ή εκτός ελέγχου “θηρίο”;

    Τζεφ Μπέζος


    Η Amazon.com Inc., στην προσπάθεια της να εμφανιστεί στην αγορά ως δημιουργός θέσεων εργασίας που τροφοδοτεί την καινοτομία μικρών επιχειρήσεων και όχι ως ένα εκτός ελέγχου “θηρίο” που πρέπει να εξημερωθεί, δήλωσε ότι βοήθησε κάποιες εταιρείες να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2018, από 900.000 το προηγούμενο έτος.

    Η επιχείρηση έβγαλε ένα report, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Εβδομάδας Μικρών Επιχειρήσεων, το οποίο διένειμε σε στελέχη, στο πλαίσιο των ενεργειών της να διαλύσει τις υπόνοιες για την κυριαρχία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ζημιές που κατηγορείται ότι επιφέρει στο ανταγωνισμό. Σχεδόν 2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Amazon, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων που λαμβάνουν δικαιώματα για πωλήσεις βιβλίων, εμπόρων που πουλούν προϊόντα στη ιστοσελίδα της και μηχανικών που εργάζονται για την πλατφόρμα Alexa, αναφέρει το report.

    Ωστόσο, παρά τα όσα ισχυρίζεται μέσω του μηνύματος της η Amazon, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει περίπου τα μισά από τα 600 δισ. δολάρια που θα ξοδέψουν φέτος για online αγορές οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το EMarketer Inc. Ο CEO του κολοσσού, Jeff Bezos, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, καθιστώντας την εταιρεία του στόχο για πολλά κοινωνικά κινήματα που μάχονται για την εισοδηματική ανισότητα και την υπερδύναμη των τεχνολογικών πλατφορμών.

    Η Elizabeth Warren, υποψήφια γερουσιαστής, έχει υποσχεθεί να διαλύσει τους γίγαντες όπως η Amazon και οι διαμαρτυρίες των εργατών ανάγκασαν την εταιρεία να ακυρώσει τη δημιουργία νέων κεντρικών γραφείων στη Νέα Υόρκη.

    Στην Καλιφόρνια, η νομοθεσία που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα από μια κρατική σύμβουλο του Berkeley επιδιώκει να επιβάλει νέους περιορισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Amazon λειτουργεί το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Αν η Buffy Wicks, τα καταφέρει τότε το νομοσχέδιο θα ασκήσει πίεση για την υλοποίηση  εθνικής συζήτησης για το Amazon. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη χρήση των δεδομένων των καταναλωτών από μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon, για εμπορικούς και άλλους σκοπούς. Θα επιβάλλει επίσης όρους στην Amazon σχετικά με την παρακράτηση κεφαλαίων από τους εμπορικούς εταίρους όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους.

    Amazon Jeff Bezos

    Πρόκειται για την “πρώτη σε εθνικό δίκαιο νομοθεσία που εγγυάται μια βασική αρχή της δικαιοσύνης για τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους”, δήλωσε η Wicks. “Αυτοί οι ιστότοποι έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις γνωρίζουν και κατανοούν τις πολιτικές που διέπουν τη συμβατική σχέση τους”.

    Στο 12σέλιδο report της η Amazon αναφέρεται λεπτομερώς στις μικρές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να υπογραμμίσει τη θετική επίδραση που έχει η επιχείρηση, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο, όπως το κλείσιμο καταστημάτων και οι απολύσεις. Διαθέτει φωτογραφίες και ιστορίες εμπόρων που πωλούν προϊόντα για μωρά, κοσμήματα και διακοσμητικά για το σπίτι: Ένας άντρας στο Ντένβερ που προσέλαβε 40 άτομα για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση παραδίδοντας πακέτα για την Amazon, ένας επιχειρηματίας του Σιάτλ που έλαβε επιδότηση από το Alexa Fund της Amazon για την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε φωνητικά ενεργοποιημένο λογισμικό. Η έκθεση αναφέρει ότι η Amazon έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία και εργαλεία που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να επιτύχουν και παρείχε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε δάνεια προς επιχειρήσεις το 2018.

    Ο Bezos, τον περασμένο μήνα, υποστήριξε σε μια επιστολή προς τους μετόχους ότι η ανάπτυξη της εταιρείας ωφέλησε τους ανεξάρτητους εμπόρους που πωλούν πάνω από το ήμισυ των αγαθών που αγοράζουν οι άνθρωποι στο site της Amazon.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Jeff Bezos, το ανταγωνιστικό Amazon και οι προβληματισμένοι έμποροι

     



    ΣΧΟΛΙΑ