• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αλουμίνιο: Συνεχίζει το ανοδικό ράλι – Εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών η τιμή του

    • Bloomberg
    Αλουμίνιο: Συνεχίζει το ανοδικό ράλι - Εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών η τιμή του


    Το  αλουμίνιο συνεχίζει το ξέφρενο ανοδικό του ράλι και η τιμή του βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για την επαρκή προσφορά του σε Κίνα και Γουινέα.

    Το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην αφρικανική χώρα, η οποία προμηθεύει σχεδόν το 25% του βωξίτη παγκοσμίως, έχει πυροδοτήσει φόβους για πιθανά προβλήματα στην προσφορά του βασικού αυτού υλικού για την παραγωγή αλουμινίου. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι νέοι ηγέτες της Γουινέας κάλεσαν τις εταιρείες εξόρυξης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και τις διαβεβαίωσαν ότι οι συμφωνίες που έχουν ήδη με την κυβέρνηση θα τηρηθούν.

    Οι ανησυχίες για τον βωξίτη έρχονται εν μέσω περιορισμών στην προσφορά αλουμινίου στην Κίνα, που οφείλονται στις εκστρατείες που γίνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της ρύπανσης από βιομηχανίες που καταναλώνουν πολύ ενέργεια.

    Ωστόσο, αυτοί οι περιβαλλοντικοί στόχοι μπορεί να επανεκτιμηθούν, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού της Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, υπογράμμισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού των τιμών των πρώτων υλών.

    Η τιμή του αλουμινίου ενισχύθηκε μέχρι και 1,6% και ανήλθε στα 2.837,50 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Νωρίτερα περιορίστηκε ελαφρώς στα 2.829 δολάρια.

    Στη Σαγκάη, το μέταλλο εκτινάχθηκε κατά 2,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

    Η τιμή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την περασμένη χρονιά, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως άνοιξαν και πάλι μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, οδηγώντας σε ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η Goldman Sachs, η Citigroup και η Trafigura Group συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προβλέπουν περαιτέρω κέρδη στο μέλλον, καθώς εκτιμούν ότι η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει ακόμη βαθύτερα ελλείμματα στα αποθέματα του μετάλλου.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ