• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο “βασιλιάς του χρέους” που έχει περιουσία 35 δισ. δολάρια

    Hui Ka Yan, ιδρυτής της Evergrande

    Hui Ka Yan, ιδρυτής της Evergrande


    O μεγιστάνας Hui Ka Yan, ο πλουσιότερος Κινέζος της αγοράς ακινήτων, θεωρείται από πολλούς ο “βασιλιάς του χρέους”.

    Κανείς δεν έχει καταφέρει να γίνει τόσο πλούσιος, στηριζόμενος στον εταιρικό δανεισμό, από το Hui. Ο όμιλος China Evergrande, με βαθμολογία junk, θεωρείται όχι μόνο η εταιρεία ακινήτων με τα περισσότερα δάνεια στην Κίνα αλλά και αυτή με την υψηλότερη μόχλευση μεταξύ των εταιρειών που έχουν τη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως.

    Ο Hui, ο οποίος έχει περιουσία αξία 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην 26η του  Δείκτη Bloomberg Billionaires, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Όλοι όσοι βρίσκονται πάνω από αυτόν – από τον Jeff Bezos της Amazon.com Inc. μέχρι τον Sheldon Adelson του Las Vegas Sands Corp. – έχουν αυξήσει την περιουσία τους μέσω εταιρειών που έχουν πολύ πιο συντηρητικούς ισολογισμούς.

    Κατά μία έννοια, ο Hui κινείται με βάση τις πρόσφατες τάσεις στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα το εταιρικό χρέος αυξήθηκε κατά 26% την τελευταία δεκαετία σε 132 τρισ. δολάρια,  καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Όπως και η Evergrande, πολλοί έχουν επίσης δανειστεί μετρητά για να επαναγοράσουν μετοχές και να ενισχύσουν τα μερίσματα τους.

     

    “Είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση – και αν θέλουν μερίσματα και μερίδιο αγοράς, θα το χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν και αυτά”, δήλωσε ο Nigel Stevenson, αναλυτής της GMT Research Ltd. στο Χονγκ Κονγκ.

    Την ίδια ώρα, η μετοχή της Evergrande, η κυριότερη πηγή του πλούτου του Hui, αποτελεί τον αγαπημένο τίτλο των short sellers. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα αύξησε την ετήσια έκδοση ομολόγων σε δολάρια στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια – τα περισσότερα σε ολόκληρη την Ασία εκτός από την Ιαπωνία – παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές προειδοποιούσαν για το μεγάλο χρέος της.

    Ο Hui, ο οποίος μεγάλωσε φτωχός στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας και εγκατέλειψε τη δουλειά του σε μια κρατική χαλυβουργική επιχείρηση το 1992 για να δοκιμάσει την τύχη του στον κλάδο ακίνητης περιουσίας, κατάφερε μέχρι στιγμής να αυξήσει τα όρια της ανοχής των επενδυτών στη μόχλευση, χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη τους.

    Η πορεία της μετοχής

    Η μετοχή της Evergrande έχει καταγράφει κέρδη άνω του 200% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η εταιρεία εξαγόρασε εκατομμύρια μετοχές και διένειμε μέρισμα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2018. Ο επικεφαλής της, ο οποίος δεν δέχθηκε να σχολιάσει το θέμα, πούλησε ομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα στις αποδόσεις περίπου 10% – υψηλές για μια εταιρεία του μεγέθους της.

    Ο Hui, ο οποίος ίδρυσε την Evergrande το 1996 και κατόρθωσε να την αναδείξει στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων από πλευράς τζίρου, καταφέρνοντας ο ίδιος να βγάζει κέρδη από αυτήν με πολλούς τρόπους.

    Ο 60χρονος είχε επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από δικά του χρήματα σε μερικά από τα ομόλογα της εταιρείας τον Οκτώβριο, μια ασυνήθιστη κίνηση που αποσκοπούσε στην άμβλυνση των αμφιβολιών της αγοράς σε σχέση με το μέγεθος του χρέους της Evergrande. Ο Hui κέρδισε περίπου 16% από την επένδυση του, καθώς βελτιώθηκε η ψυχολογία.

    Οι αισιόδοξοι τονίζουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Evergrande για μείωση της μόχλευσης και να υποστηρίζουν ότι οι τεράστιες εδαφικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της παρέχουν επαρκή υποστήριξη για το χρέος της.

    Από την άλλη ο επιχειρηματίας διατυπώνει τα οφέλη που θα έχουν καθώς η στεγαστική αγορά και η οικονομία της Κίνας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Τα βασικά κέρδη της Evergrande, προσαρμοσμένα με τις αναπροσαρμογές των ακινήτων, τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την εύλογη αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από τον εκτιμώμενο, κατά 93% το 2018.

    Οι ανησυχίες

     



    ΣΧΟΛΙΑ