• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτό το εστιατόριο ξόδεψε 1.200 χρόνια για να ετοιμάσει το τέλειο χριστουγεννιάτικο δείπνο (pics)

    • Bloomberg


    Από την ώρα που άνοιξε, το 803 μ.Χ., το St. Peter Stiftskulinarium στο Σάλτσμπρουκ της Αυστρίας έχει σερβίρει προσωπικότητες όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Γιόχαν Φάουστ και ο ήρωας της πόλης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Όμως, αντί να επαναπαυτεί στις δάφνες του, ως το παλαιότερο στην Ευρώπη όπως υποστηρίζει το ίδιο, το εμβληματικό αυτό εστιατόριο που μετρά πάνω από 1.200 χρόνια ζωής, αποφάσισε πέρυσι να αλλάξει όνομα, να μεγαλώσει τη λίστα με τις ετικέτες κρασιών και να αλλάζει το μενού του μία φορά τον μήνα, προσφέροντας κλασικά πιάτα της αυστριακής κουζίνας αλλά ελαφρώς «πειραγμένα». Έτσι, κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει δύο από τους πέντε πολυπόθητους σκούφους του γαλλικού γαστρονομικού οδηγού Gault Millau.

    Όμως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το St. Peter Stiftskulinarium έχει σταματήσει να κοιτά το παρελθόν. Αυτές τις μέρες και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το μενού του γιορτάζει την 200ή επέτειο της Άγιας Νύχτας, τους στίχους της οποίας έγραψε ο Josef Mohr, στο μοναστήρι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο. Και το χριστουγεννιάτικο αυτό δείπνο μπορεί κάλλιστα να είναι το εορταστικότερο χριστουγεννιάτικο δείπνο στον κόσμο.

    Η είσοδος

    Μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία

    Η δημιουργία ενός μενού βασισμένου στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα μπορεί να μην ακούγεται και τόσο καλή ιδέα. Αλλά στην Αυστρία, το πνεύμα του συγκεκριμένου ύμνου απηχεί την έννοια του Gemütlichkeit, της τέχνης του να χαλαρώνεις κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ημερών του χειμώνα.

    Και για πολλούς Αυστριακούς αυτό σημαίνει και «comfort foods», όπως ψητή πάπια και μπισκότα αρωματισμένα με μπαχαρικά, όπως τα «lebkuchen», λέει ο διάσημος Αυστριακός σεφ Wolfgang Puck, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο, γευστικό γεύμα, όπως αυτό που προσφέρει το St. Peter Stiftskulinarium, είναι πρακτικά πολιτιστικό… προαπαιτούμενο κατά τη διάρκεια των γιορτών.

    «Το νόημα είναι να είστε μαζί», λέει, «να κάθεστε γύρω από το τραπέζι και να μιλάτε και να μιλάτε και να μιλάτε».

    Στο St. Peter Stiftskulinarium, θα μιλάτε και θα μιλάτε πάνω από ορεκτικά, κυρίως πιάτα και ορεκτικά παρασκευασμένα από εξαιρετικές πρώτες ύλες, ακούγοντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και με μια παραδοσιακή μπάντα χάλκινων να παίζει στην αυλή.

    Πιο χριστουγεννιάτικο και από τον Βόρειο Πόλο

    Έτσι κι αλλιώς, η ίδια η μεσαιωνική πόλη του Σάλτσμπουργκ θυμίζει χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Η κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του, η Salzburger Christkindlmarkt, είναι γεμάτη στολισμένα περίπτερα που πουλούν από χειροποίητα στολίδια και πλεκτά μέχρι «krapfen» (ντόνατς με μαρμελάδα) και «schaumgebäck» (μπισκότα μαρέγκας).  Έχει επίσης άφθονο Glühwein.

    Η μεσαιωνική πόλη του Σάλτσμπουργκ θυμίζει χριστουγεννιάτικο παραμύθι

    Αξίζει επίσης να πάρετε το λεωφορείο και να επισκεφθείτε την Hellbrunn Advent Magic, μια φωτισμένη αγορά με ένα γιγάντιο ημερολόγιο, όπου μπορείτε επίσης να κάνετε βόλτα με έλκηθρο που το σέρνουν πραγματικοί τάρανδοι.

    Μία από τις 11 τραπεζαρίες του εστιατορίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί του Airbnb για το 2019; Πάντως όχι οι μεγάλες πόλεις



    ΣΧΟΛΙΑ