• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτό είναι το μέλλον της αγοράς εργασίας, που θα μειώσει το brain drain της Ανατολικής Ευρώπης

    • Bloomberg


    Η νέα εποχή στην αγορά εργασίας τείνει να αποτελέσει χαμένη ευκαιρία για τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης που θέλουν να εμποδίσουν την εκροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

    Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι, Ουκρανοί και Ρουμάνοι κερδίζουν τα προς το ζην μέσω παγκόσμιων, ανεξάρτητων πλατφορμών, παρέχοντας υπηρεσίες σε διεθνείς πελάτες που τους πληρώνουν καλύτερα από τις τοπικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό τρόπο για να κρατήσει μία χώρα τα “καλύτερα μυαλά” που συνήθως φεύγουν από την πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Αντ ‘αυτού, οι ξεπερασμένοι κανονισμοί που εξακολουθούν να έχουν, εμποδίζουν τις προσπάθειες για επιβράδυνση του λεγόμενου brain drain.

    Η Ανατολική Ευρώπη εδώ και αιώνες καταβάλει προσπάθειες να προλάβει τη Δύση. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι μετακομμουνιστικές χώρες έχουν μεταμορφώσει τις οικονομίες τους και έγιναν μέρος των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Τώρα η άνοδος της οικονομίας gig (με βάση την οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας), προσφέρει μια ευκαιρία για να γίνει το μεγάλο άλμα. Ωστόσο, η γενιά που μεγαλώνει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχει έρθει σε επαφή με ορισμένα από τα πιο διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα της Ευρώπης.

    Τα γραφεία του Impact Hub στο Βελιγράδι

    “Αυτή είναι η στιγμή, όπως στο Star Wars, κατά την οποία τα αεροσκάφη κάνουν το άλμα στο υπερδιάστημα, από το ένα σύστημα στο άλλο”, υποστηρίζει ο Branka Andjelkovic, συγγραφέας του Digging Into the Gig Economy, στη Σερβία. “Αν θέλετε η οικονομία να προχωρήσει και να κρατήσετε εδώ αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να κάνετε κάτι”.

    Είναι ήδη πολύ αργά για ορισμένους, όπως ο Mateja Miladinovic, ο 34χρονος γραφίστας στο Βελιγράδι. Μετά από δύο χρόνια ελεύθερης εργασίας, μετακόμισε στο Μπαλί με τη γυναίκα του, αναζητώντας έναν τρόπο ζωής με λιγότερο άγχος από αυτό της Σερβίας. Η συνεχής πίεση από την αβεβαιότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας και και η έλλειψη πρόσβασης σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και συνταξιοδότησης ήταν αρκετές για να τον πείσουν να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

    “Είμαι σε μια γκρίζα περιοχή”, δήλωσε ο Miladinovic, ο οποίος στήνει layout περιοδικών για πελάτες από τον Καναδά μέχρι την Αιθιοπία. Αναμένει να συνεχίσει τις ίδιες εργασίες από το νέο του σπίτι, στο τροπικό Μπαλί.

    Η Σερβία, μαζί με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, είναι από τις πρώτες που υιοθέτησαν την οικονομία gig στην ανατολική Ευρώπη. Οι θέσεις εργασίας αφορούν ως επί το πλείστον τεχνολογία, γραφικά, σχεδιασμός Διαδικτύου και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Είναι επίσης μεταξύ των πιο ασταθών πολιτικά χωρών, γεγονός που οδήγησε στην αδράνεια όσον αφορά την αναπροσαρμογή των άκαμπτων κανονισμών της κομμουνιστικής εποχής. Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις (η Ρουμανία κατατάσσεται στην 61η θέση, η Σερβία είναι 87η και η Ουκρανία είναι 120η)  στον ετήσιο δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Transparency International.



    ΣΧΟΛΙΑ