• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτή είναι η επένδυση που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι εν μέσω πανδημίας

    • Bloomberg

    Simon and David Reuben


    Οι δισεκατομμυριούχοι David και ο Simon Reuben δεν άφησαν την πανδημία να επηρεάσει τα σχέδια τους για την αγορά ακινήτων.

    Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, τα δύο αδέλφια εισήλθαν στην αγορά κατοικιών της Μαδρίτης, αγόρασαν σχεδόν 90 εκτάρια (222 στρέμματα) γης στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας και εξαγόρασαν μία ιδιοκτησία στο Μανχάταν κοντά στο Rockefeller Center από την SL Green Realty Corp., έναντι περίπου 170 εκατ. δολαρίων.

    Και άλλοι πλούσιοι επενδυτές παρουσιάζουν ίδιο ενδιαφέρον για τα ακίνητα. Σχεδόν τα μισά από τα 121 οικογενειακά γραφεία που ρωτήθηκαν από την UBS Group AG, επιδιώκουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ακίνητα, αναζητώντας ευκαιρίες και πιθανές προσφορές, σύμφωνα με την έκθεση του Global Family Office 2020 της ελβετικής τράπεζας.

    “Η Covid-19 επιβεβαίωσε ότι η διαφοροποίηση είναι το παιχνίδι που πρέπει να ακολουθήσουν”, δήλωσε ο Josef Stadler, επικεφαλής του τμήματος οικογενειακών γραφείων της UBS, σε συνέντευξη του. “Η αγορά ακινήτων ήταν πάντα μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για διαφοροποίηση και προφανώς επιβεβαίωσε τη φήμη της”.

    Η πτώση των τιμών των ακινήτων μετά την πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδυτές που διαθέτουν μετρητά και έχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτή η μορφή επενδύσεων έχει στόχο να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία που περνούν στις επόμενες γενιές και έχουν λιγότερους περιορισμούς.

    Private Capital

    Τα lockdowns πάγωσαν αρχικά τις αγορές ακινήτων, αλλά πολλά κράτη ανοίγουν πλέον τις οικονομίες τους παρά το γεγονός ότι ο ιός επανεμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Με την πανδημία να προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για χώρους γραφείων, οι πλούσιοι στοχεύουν όλο και περισσότερο σε οικιστικά ακίνητα, σύμφωνα με τον Stadler.

    «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραδώσει η μία γενιά στην επόμενη χρήματα”, εξήγησε ο Stadler. “Είναι το απόλυτο μέσο διατήρησης του πλούτου”.

    Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, από τον ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega έως τον δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Joseph Safra, έχουν στραφεί από καιρό στην αγορά ακινήτων, ένα περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει σταθερές ταμειακές ροές, φορολογικές ελαφρύνσεις και ευκαιρίες μόχλευσης. Οι ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών γραφείων, αποτελούσαν περίπου το 1/3 των επενδύσεων σε ακίνητα παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με τον μεσίτη ακινήτων Knight Frank.

    Ο David και ο Simon Reuben, οι οποίοι δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα, δημιούργησαν μια περιουσία πραγματοποιώντας συναλλαγές σε μέταλλα, και αργότερα επένδυσαν στην αγορά ακινήτων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και εταιρειών τεχνολογίας.

    Στο πλαίσιο μίας συμφωνίας στην αγορά ακινήτων που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σκοπεύουν να κατασκευάσουν 650 σπίτια και ένα ξενοδοχείο σε μια πριβέ περιοχή, μία ώρα από την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Ενδεχομένως να αναδιαρθρώσουν την περιουσία τους περαιτέρω, καθώς συμμετέχουν επίσης στην εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League, Newcastle United.

    «Η πανδημία υπήρξε σκληρή για πολλούς επενδυτές», δήλωσε ο Harco van den Oever, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Overstone, με έδρα το Λονδίνο.

    “Τα άτομα με πολύ μεγάλη περιουσία που δεν έχουν διασπορά του χαρτοφυλακίου τους σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μπορεί τώρα να μαθαίνουν για τη σημασία της διαφοροποίησης με τον σκληρό τρόπο”.



    ΣΧΟΛΙΑ