• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους εμπορικούς κινδύνους

    • Bloomberg
    τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης κοστίζει ακριβά.

    Ένα κύμα διαταραχών ταλανίζει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε «θρίλερ», ενώ ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα διατηρεί τους επενδυτές σε επιφυλακή. Το κόστος αυτών των κινδύνων είναι σημαντικό, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του ΟΟΣΑ από το Bloomberg Economics.

    Περίπου 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ συνδέεται με εμπορικές ροές, οι οποίες κινδυνεύουν από μεγαλύτερο προστατευτισμό, που ισοδυναμεί με περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγή, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του Bloomberg.

    Σε έναν κόσμο όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού διασχίζουν εθνικά σύνορα, λίγες χώρες είναι ασφαλείς από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ένα smartphone που εξάγεται από την Κίνα στις ΗΠΑ έχει εισροές από ολόκληρη την ανατολική Ασία και ακόμη και από την ίδια την Αμερική. Αυτό εξηγεί γιατί οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων του Προέδρου Donald Trump και του κινέζου ομόλογό του Xi Jinping. Τι χειροτερεύει την κατάσταση; Η απειλή του Trump για επιβολή δασμών σε ξένα αυτοκίνητα. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

    Οι διαπραγματεύσεις του Brexit κρέμονται από μια κλωστή. Ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ένα λιγότερο «σκληρό» Brexit παραμένει πιθανό, με τη Βρετανία να παραμένει στην ενιαία αγορά. Τουλάχιστον, θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στο μυαλό. Συνολικά, περίπου το 0,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτίθεται στον εμπορικό κίνδυνο του Brexit. Δεν αποτελεί έκπληξη: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο ευάλωτη μεγάλη οικονομία, με περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ σε κίνδυνο. Η Ιρλανδία δεν είναι πολύ πίσω, στο 9,7%. Για τη ζώνη του ευρώ συνολικά, εκτίθεται το 2,7% του ΑΕΠ.

    Συνολικά, το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτίθεται στον εμπορικό κίνδυνο από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας. Η διένεξη έρχεται σε μια ατυχή στιγμή για την Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει ήδη την πιο αργή ανάπτυξή της από το 1990. Περίπου το 3,9% του ΑΕΠ της Κίνας βασίζεται στο εμπόριο, με την Αμερική να εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές. Παρόλα αυτά, το 1,3% του ΑΕΠ κινδυνεύει.

    Ο Trump εξετάζει τις συστάσεις από το Υπουργείο Εμπορίου για τους δασμούς αυτοκινήτων. Το υπουργείο διερεύνησε κατά πόσο τα ξένα αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ενώ τα ευρήματα του τμήματος δεν είναι γνωστά, η αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται για υψηλότερους δασμούς. Περίπου το 4% της παραγωγής του Μεξικού εξαρτάται από τις εξαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα (1,9%), την Ουγγαρία (1,7%) και τον Καναδά ( 1,6%).

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αλλάζει ή βουλιάζει» η αυτοκινητοβιομηχανία;



    ΣΧΟΛΙΑ