• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτά είναι τα σχέδια των ευρωπαϊκών χωρών για την άρση των περιορισμών. Οι κρίσιμες ημερομηνίες

    • Bloomberg


    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να χαράζουν τη στρατηγική τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.

    Η Αυστρία και η Δανία αρχίζουν να ανοίγουν κάποια σχολεία και καταστήματα αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στους Γάλλους ότι θέλει να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών από τις 11 Μαΐου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει τα σχέδιά της με τους επικεφαλής των ομόσπονδων κρατών την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε σχέδιο συντονισμού των κινήσεων.

    Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξισορροπήσουν την απεγνωσμένη ανάγκη να σταματήσουν οι απώλειες της οικονομίας, με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες αν και περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην ήπειρο και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Η Ισπανία ανέφερε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τις 20 Μαρτίου την Τρίτη, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

    Movement Denied

    Έτσι, οι ηγέτες σχεδιάζουν μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα. Η Κομισιόν, σε προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επιβάλουν εκ νέου lockdown εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

    “Πότε θα μπορέσουν τα πράγματα να γίνουν όπως ήταν παλιά;» αναρωτήθηκε ο Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα. “Με κάθε ειλικρίνεια και ταπεινότητα,  δεν έχουμε οριστική απάντηση σε αυτό”.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη, με την κρίση να θεωρείται ευρέως, πιο σοβαρή από τη Μεγάλη Ύφεση που βιώσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Παράλληλα ελάχιστος είναι ο διεθνής συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά ή της ομάδας G-20 παρά την παγκόσμια εμβέλεια του ιού και την επανειλημμένη συζήτηση ότι θα πρέπει να γίνει “οτιδήποτε χρειαστεί” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων”. Οι επικεφαλής της G-7 θα έχουν επικοινωνία αργότερα σήμερα.

    Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να συρρικνωθεί πάνω από 10% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire εκτίμησε ότι στη χώρα του θα ανέλθει στο 8%.

    Η πρώτη δοκιμή

    Ως μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησε σε περιορισμούς, η Αυστρία, θα αποτελέσει το παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνει η άρση των περιορισμών, και θα είναι μία διαδικασία αγωνιώδης και περίπλοκη.

    Πρόκειται για την πρώτη χώρα που ξεκινά τη άρση του lockdown σταδιακά από την Τρίτη. Καταστήματα μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να ανοίξουν ξανά εφόσον φροντίσουν για τον περιορισμό του αριθμού των πελατών που θα βρίσκονται στο εσωτερικό και τη διατήρηση των αποστάσεων. Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές σε όλα τα καταστήματα καθώς και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Εάν δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, όλα τα άλλα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν ξανά στις 2 Μαΐου, με τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που ακολουθούν στα μέσα του μήνα.

    Η Audi της Volkswagen σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιό της στο Gyor της Δυτικής Ουγγαρίας, την Τρίτη, αναφέρει το ειδησεογραφικό site της Kisalfold, επικαλούμενο ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Alfons Dintner.

    Την Τετάρτη, η Δανία θα ανοίξει εκ νέου τα δημοτικά σχολεία και τα νοσοκομεία θα αρχίσουν να διαχειρίζονται και περιστατικά διαφορετικών ασθενειών από τον Covid-19.

    Η περίπτωση της Βρετανίας

    Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία είναι αυτή που καθυστέρησε περισσότερο να επιβάλλει περιορισμούς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Μπόρις Τζόνσον, μολύνθηκαν από τη νόσο. Καθώς εκεί η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη στρατηγική της από την Πέμπτη.

    Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στον τρόπο εξόδου της από την ΕΕ, η μετά το Brexit πραγματικότητα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο στη διαχείριση της κρίσης. Οι μελλοντικές εμπορικές της σχέσεις με τις Η.Π.Α. και την ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την άρση των περιορισμών την Τετάρτη, αν και η αναταραχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής θα διαρκέσει μήνες.

    Ένα προσχέδιο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε περιορισμένο άνοιγμα καταστημάτων και εστιατορίων αρχικά, με τις μαζικές συγκεντρώσεις όπως φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις να έπονται.  Το σχέδιο πρότεινε επίσης την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, πριν ανοίξουν ξανά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι γερμανικές αμφιβολίες

    Στη Γερμανία, η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Annegret Kramp-Karrenbauer, δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ότι είναι πιθανό να ακυρώσει τα σχέδια για μια ειδική διάσκεψη με θέμα την επιλογή υποψηφίου για την καγκελαρία τον επόμενο χρόνο και, αντίθετα, θα περιμένει την τακτική συγκέντρωση του κόμματος τον Δεκέμβριο.

    Η αρχή του συστήματος δημόσιας υγείας της Γερμανίας εμφανίζεται επίσης επιφυλακτική. Τα τεστ επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου για τις διακοπές του Πάσχα, καθιστώντας τις επίσημες αναφορές λιγότερο αξιόπιστες, προειδοποίησε ο Lothar Wieler, πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch. “Δεν μπορούμε τελικά να συμπεράνουμε αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων υποχωρούν πραγματικά”, είπε.

    Οι βιομηχανίες, όπως αυτή των αυτοκινήτων, τάσσονται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την επιστροφή στην εργασία, επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η συνεργασία μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων υπήρξε αρκετές φορές δύσκολη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή η ταχύτητα και η ένταση εξάπλωσης της νόσου διέφεραν από χώρα σε χώρα.

    Μία από τις πολλές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν η επισήμανση των ελλείψεων του μπλοκ, με την επιστροφή των παλαιών εντάσεων μεταξύ των χωρών του Βορρά που τάσσονται υπέρ της λιτότητας και των χωρών του Νότου όπου το χρέος έχει αυξηθεί. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες που πλήττονται χειρότερα και αναζητούν οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη χωρίς τις προϋποθέσεις που επιμένουν να επιβάλλουν οι Ολλανδοί.

    Ακόμα και αν ο αριθμός των θανάτων και στις δύο αυτές χώρες δείχνει επιτέλους πραγματικά σημάδια επιβράδυνσης, η δυσαρέσκεια του να μην αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη των εταίρων τους στο ευρώ παραμένει, και τροφοδοτεί την άποψη ότι κάθε χώρα είναι μόνη της.



    ΣΧΟΛΙΑ