• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αδειάζουν τις τράπεζες από δολάρια οι Αργεντίνοι

    • Bloomberg


    Στο άδειασμα των καταθέσεων που διατηρούν σε δολάρια στις τοπικές τράπεζες προχωρούν οι Αργεντίνοι, μετά την αυστηροποίηση των capital controls στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το τριήμερο που ακολούθησε τους νέους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου, για να κάνει δυσκολότερη και ακριβότερη την αγορά δολαρίων μέσω των επίσημων δικτύων, σηκώθηκαν από τις τράπεζες γύρω στα 205 εκατ. δολάρια ή το 2% των συνολικών καταθέσεων σε δολάρια ύψους κάτω του 1 εκατ. δολαρίων.

    Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την αγωνία που αισθάνονται οι καταθέτες οι οποίοι μετατρέπουν τα πέσο τους σε δολάρια, υπό τον φόβο ότι το εθνικό τους νόμισμα οδεύει προς μεγαλύτερη υποτίμηση. Αν και είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέτες επιλέγουν πλέον να κρατούν τα δολάριά τους στα… στρώματα, αντί της τράπεζας, φοβούμενοι ότι έρχονται ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί.

    Είναι γεγονός ότι για τους κατοίκους της Αργεντινής είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την οικονομική κρίση του 2001-2002, όταν η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο, χρεοκόπησε, πάγωσε τις αναλήψεις και μετέτρεψε όλες τις καταθέσεις σε υποτιμημένα πέσο.



    ΣΧΟΛΙΑ