• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    22 λόγοι που πρέπει να επισκεφθείτε τη Σικελία αυτή την εποχή

    • Bloomberg


    Στην άκρη της ιταλικής «μπότας», η Σικελία φέρει τις επιρροές πολλών πολιτισμών που την κατέκτησαν ανά τους αιώνες: Φοίνικες, Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Μαυριτανοί, Νορμανδοί, Ισπανοί και σύγχρονοι Ιταλοί. Οι επισκέπτες θα βρουν ρωμαϊκούς ναούς, ελληνικά θέατρα και νορμανδικούς καθεδρικούς – και κουζίνα με μια νότα Βόρειας Αφρικής.

     

     

    Η φυσική ομορφιά του νησιού είναι εξίσου εντυπωσιακή, από τις εκπληκτικές μεσογειακές παραλίες του μέχρι την κατάφυτη Αίτνα. Το ενεργό ηφαίστειο εκπνέει συχνά σύννεφα καπνού και, αραιά και που, καυτή λάβα, αλλά είναι επίσης εκείνο που χαρίζει στη Σικελία το εύφορο και πλούσιο έδαφός της που παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Η πολιτιστική αναγέννηση του νησιού τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική αποκατάσταση των πόλεων, των μουσείων και πλατειών και πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί απόρροια της μειωμένης παρουσίας της La Cosa Nostra, της σικελικής μαφίας.

    Η θέα από την Τσεφαλού

    Η πόλη Τσεφαλού βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού, στην Τυρρηνική θάλασσα. Απέχοντας μια ώρα με το τρένο από το Παλέρμο, εκεί βρίσκεται ένας εντυπωσιακός νορμανδικός καθεδρικός με βυζαντινά μωσαϊκά, τον οποίο περιτριγυρίζουν μεσαιωνικοί δρόμοι και πλατείες.

    Η Rocca, ένας ψηλός γκρεμός στην κορυφή των ερειπίων του Ναού της Αρτέμιδος, υψώνεται πάνω από το centro storico (το ιστορικό κέντρο) και προσφέρει καταπληκτική θέα στην Τσεφαλού. Προετοιμαστείτε για πεζοπορία.

    Ο χρόνος στην παραλία

    Μια απέραντη έκταση χρυσής αμμουδιάς με ήρεμα νερά εκτείνεται σε όλο το μήκος του νησιού.

    Ο ναός της Concordia

    Ο αρχαίος ελληνικός δωρικός ναός της Concordia του 5ου αιώνα είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία στην Κοιλάδα των Ναών. Ο ναός, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα στη Νοτιοδυτική Σικελία, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεά της αρμονίας εξαιτίας μιας λατινικής επιγραφής που βρέθηκε κοντά του.

    Η ψαραγορά της Κατάνιας

    Η πολυσύχναστη pescheria (ψαραγορά) στην Κατάνια αποτελεί ένα από τα σημεία της Σικελίας που πρέπει να επισκεφθείτε. Με τους εντυπωσιακούς ξιφίες της και κάθε είδους θαλασσινό, σας καλεί να απολαύσετε το γεύμα σας στο εστιατόριο της αγοράς, το La Paglia.

    Εξερεύνηση στην Αίτνα

    Το ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, στα 3329 μέτρα, είναι μια επιβλητική παρουσία στον ουρανό που φροντίζει να υπενθυμίζει κατά καιρούς ότι είναι ακόμα ενεργό. Το ηφαίστειο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 500.000 χρόνια και η επιρροή του είναι ακόμη μεγάλη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Αίτνα ήταν το σπίτι του Κύκλωπα, όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Οι συνεχείς εκρήξεις οδήγησαν τις αρχές να δοκιμάσουν διάφορες μεθόδους για να κατευθύνουν τη ροή της λάβας, από τσιμεντένια φράγματα μέχρι εκρηκτικά.

    Τα χρυσά μωσαϊκά στην Καπέλα Παλατίνα, στο Παλέρμο

    Το εκθαμβωτικό εσωτερικό της Καπέλα Παλατίνα είναι ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς στο Παλέρμο. Τα χρυσά μωσαϊκά του 12ου αιώνα είναι δουλειά των Νορμανδών, οι οποίοι ήταν εξίσου καλοί αρχιτέκτονες όσο και κατακτητές.

    Η Καπέλα Παλατίνα είναι ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Αγ. Πέτρο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Νορμανδών.

    Η άμπωτη στην Isola Bella

    Η Isola Bella είναι μια κατάφυτη νησίδα που συνδέεται με μια υπέροχη ακτή στην ανατολική ακτή της Σικελίας. Το μικρό μονοπάτι που συνδέει το μικρό νησάκι με τη στεριά καλύπτεται συνήθως από πλημμυρίδα.

    Η νησίδα ανήκε κάποτε στην Lady Florence Trevelyan, η οποία είχε εξοριστεί από τη Βασίλισσα Βικτόρια εξαιτίας της απαγορευμένης της σχέσης με τον Βασιλιά Εδουάρδο  VII. Η Trevelyan περιπλανήθηκε στην Ευρώπη προτού εγκατασταθεί στην Σικελία.

    Οι αγορές στο Παλέρμο

    Υπάρχουν αρκετές αγορές να εξερευνήσετε στο Παλέρμο. Η La Vucciria είναι η παλαιότερη αγορά της πόλης και κάποτε ήταν ένα χαοτικό μέρος. Πλέον είναι μια μικρότερη, τουριστική αγορά και η καλύτερη επιλογή για να αγοράσει κανείς σουβενίρ και χειροποίητα δώρα. Αν θέλετε να δείτε και να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ, επισκεφθείτε το Il Capo.

    Το ελληνορωμαϊκό θέατρο στην Ταορμίνα

    Η δραματική του τοποθεσία, στην κορυφή ενός γκρεμού έξω από τα τείχη της πόλης Ταορμίνα με θέα στην Αίτνα και το Ιόνιο πέλαγος, μοιάζει ιδανική για ένα θέατρο. Οι Έλληνες άρχισαν την κατασκευή του τον 3ο αιώνα π.Χ και οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν το αμφιθέατρο. Το καλοκαίρι μπορείτε να δείτε παραστάσεις και προβολές ταινιών εκεί.

    Η παραγωγή του κρασιού κοντά στο Τράπανι

    Τα κρασιά που γίνονται από σταφύλια που μεγαλώνουν σε ηφαιστειακά εδάφη είναι γνωστά για τα σύνθετα αρώματά τους, την έντονη οξύτητα και τη γήινη γεύση τους. Παρότι οι λάτρεις του οίνου λατρεύουν τα κρασιά της Σικελίας περισσότερο από ποτέ, οι ηφαιστειακοί αυτοί αμπελώνες παράγουν το κρασί του νησιού εδώ και 6.000 χρόνια. Επισκεφτείτε τα οινοποιεία Benanti, Tenuta delle Terre Nere, Vino di Anna και Sciaranuova.

    Πολυτέλεια στο θέρετρο Capofaro στη Σαλίνα

    Το εκλεπτυσμένο θέρετρο Capofaro βρίσκεται σε έναν γκρεμό στη Σαλίνα, ένα από τα οχτώ αιολικά νησιά της βόρειας ακτής της Σικελίας. Το θέρετρο ανήκει στο Τasca D’Almerita ένα από τα πιο φημισμένα οινοποιεία του νησιού.

    Να ανεβείτε τη Scalinata di Santa Maria del Monte, στη Καλτατζιρόνε

    Η σκάλα κατασκευάστηκε το 1608 και έχει 142 σκαλιά, καθένα διακοσμημένο με διαφορετικό μοτίβο.

    Ο δρόμος για το Forzo d’Agro

    Το χωριό Sant’Alessio Siculo στην ανατολική ακτή που ιδρύθηκε το Μεσαίωνα αξίζει μια επίσκεψη για τα όμορφα στενά δρομάκια και την αρχιτεκτονική του. Το σημαντικότερο αξιοθέατό του είναι το Κάστρο Sant’Alessio, χτισμένο μεταξύ 1048 και 1118.

    Από εκεί, πάρτε το δρόμο που ανεβαίνει – και ανεβαίνει – με τις κλειστές στροφές για να τεστάρετε την οδήγησή σας και φτάστε στο Forzo d’Agro, το χωριό που έγινε διάσημο από τον Νονό.

    Να δοκιμάσετε το Magnia e Bevi

    Το street food στη Σικελία ποικίλλει όσο και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της, με πολλά σταντ να σας περιμένουν να το δοκιμάσετε στις τοπικές αγορές. Το Magnia e Bevi είναι φρέσκο κρεμμύδι τυλιγμένο με μπέικον, ψημένο στα κάρβουνα και σερβιρισμένο με φρέσκο λεμόνι.

    Manifesta 12: The Planetary Garden

    Στο Palazzo Butera στην περιοχή της Κάλσα στο Παλέρμο βρίσκεται μια φανταστική τοιχογραφία από τους καλλιτέχνες David Burns και Austin Young. Η τοιχογραφία αποτελεί μέρος του Manifesta 12, μιας ευρωπαϊκής μπιενάλε που παρουσιάζει τα έργα 50 καλλιτεχνών σε 20 διαφορετικούς χώρους στην πόλη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

    Προσκύνημα στο Tindari Santuario Maria Santissima

    Πάνω από την τυρρηνική θάλασσα, μεταξύ του Capo d’Orlando και του Milazzo, το ιερό του Tindari βλέπει σε μια σειρά από μικρές λιμνούλες και μιαν ακτή που μπαίνει σχεδόν 1 χιλιόμετρο μέσα στη θάλασσα. Η εκκλησία χτίστηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, αλλά ο τωρινός της θόλος χρονολογείται στον 20ό αιώνα.

    Το ιερό στεγάζει τη Βυζαντινή Μαύρη Παναγιά του Tindari. Σύμφωνα με τον θρύλο, το άγαλμα βγήκε λαθραία από την Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλα έργα τέχνης τον 8ο αιώνα, αλλά μια καταιγίδα ανάγκασε το πλοίο που τα κουβαλούσε να δέσει στο λιμάνι του Tindari, όπου οι ναύτες φύλαξαν το πολύτιμο φορτίο τους.

     Μια Vespa στην πόλη Erice

    Το να οδηγείς στην σικελική εξοχή και στους παραθαλάσσιους δρόμους της με μια Vespa είναι μια μοναδική εμπειρία. Θα χρειαστείτε όμως όλο το κουράγιο σας για να ανεβείτε τους δρόμους προς τις ιστορικές της πόλεις, όπως η Erice, η οποία βρίσκεται 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Τοπικό αρνί στο εστιατόριο Duomo, στη Ραγκούσα

    Το εστιατόριο Duomo με τα δύο αστέρια Michelin του Chef Ciccio Sultano έχει ενσωματώσει το πλούσιο παρελθόν του νησιού στη σύγχρονη μαγειρική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πιάτο Pastor Polyphemus: ντόπιο αρνί, μια βάση από χουρμάδες, αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλο, κουκουνάρι, σταφίδες και ψημένο σουσάμι, σερβιρισμένο με σος γιαουρτιού, αρωματικό σαφράν και ζωμό αρνιού.

    «Μαγειρεύω καλύτερα την άνοιξη, όταν υπάρχει περισσότερη ενέργεια στον αέρα», εξηγεί ο σεφ. «Αυτή η συνταγή αρνιού είναι μια ωδή στην άνοιξη. Οι κατσίκες και τα αρνιά είναι ιστορικά τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν, σχεδόν 10.000 χρόνια πριν. Το αρνί θυσιαζόταν για τον Πολύφημο στην ελληνική μυθολογία».

    Για τον Ελέφαντα στην Κατάνια

    Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, η Κατάνια, έπρεπε να ξαναχτιστεί όταν το μεγαλύτερο μέρος της καταστράφηκε από τη λάβα το 1669 και ισοπεδώθηκε από ένα σεισμό το 1693 – το αποτέλεσμα είναι η δραματική μπαρόκ αρχιτεκτονική που υπάρχει σε όλη τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

    Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η πλατεία Ντουόμο, αγαπημένο μέρος συνάντησης, με ένα περίεργο συντριβάνι σχεδιασμένο από τον Giovanni Battista Vaccarini. Ο ντόπιος αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε έναν πέτρινο ελέφαντα που χρονολογείται στην ρωμαϊκή εποχή και τοποθέτησε στην πλάτη του έναν αιγυπτιακό οβελίσκο. Κατά τον 12ο αιώνα, πίστευαν ότι το άγαλμα αυτό μπορούσε να προβλέψει τις εκρήξεις της Αίτνας. Η Κατάνια ήταν γνωστή ως Madinat al-fīl, η Πόλη του Ελέφαντα, κατά τη μουσουλμανική κατοχή από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα.

    Για μπάνιο στην Scala dei Turchi

    Η Scala dei Turchi (Τα σκαλιά των Τούρκων), έξω από το Αγκριτζέντο, είναι μια από τις μοναδικότερες παραλίες του νησιού. Μια φυσική σκάλα παρέχει πρόσβαση στην παραλία με τη χρυσή άμμο. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από τους πειρατές (ή «Τούρκους») που λέγεται ότι έριχναν άγκυρα εδώ.

    Η ιστορία του Assoro

    To Assoro βρίσκεται «χωμένο» μέσα στο βουνό La Stella στο κέντρο της περιοχής Enna. Για τόσο μικρό χωριό, έχει μεγάλη ιστορία, όπως το κάστρο που έχτισαν οι Νορμανδοί τον 13ο αιώνα και τον Καθεδρικό του San Leone, που χρονολογείται από το 1186.

    Η Εκκλησία της Maria SS degli Angeli και το διπλανό μοναστήρι χτίστηκαν από το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών το 1622. Ανά τα χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν ως βιβλιοθήκη, φυλακή, ορφανοτροφείο και σχολείο.

    Τα «μοντέρνα» μωσαϊκά στη Villa Romana del Casale

    Στο πάτωμα της Villa del Casale, μια ιδιοκτησία του 4ου αιώνα, απεικονίζονται 10 αθλητές να αγωνίζονται σε διάφορα αθλήματα. Στα 40 του δωμάτια, το ανάκτορο έχει αφρικάνικα μωσαϊκά και θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ρωμαϊκής Εποχής.



    ΣΧΟΛΙΑ