• Τάκης Πουρναράκης

    Τάκης Πουρναράκης

    Ο Μηχανολόγος Μηχανικός και δημοσιογράφος Τάκης Πουρναράκης


    To 2030…

    Αν ζω θα έχω φτάσει 58, αν οδηγώ θα είναι σίγουρα ηλεκτρικό το όχημα. Όχι από άποψη ή επιλογή, αλλά αναγκαστικά καθώς η απόφαση για εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης είναι ειλημμένη. Ακόμη κι αν τα συνθετικά βιοκαύσιμα 2ης γενιάς αποδειχτούν λύση με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, δεν πιστεύω πως σε 8 χρόνια θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα στο κέντρο των πόλεων.

    Ελπίζω να έχω φύγει από την Αθήνα, δυσκολεύομαι να φανταστώ λύση για την πόλη όπου μεγάλωσα. Είναι κορεσμένη και το κυκλοφοριακό αφόρητο.

    Νομοτελειακά οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων, τα πατίνια, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά σκούτερ θα κυριαρχήσουν στο κέντρο. Όχι ως επιλογή, αλλά ως ενεργειακά συμφέρουσες λύσεις.

    Δεν το κρύβω, είμαι απαισιόδοξος η ενέργεια θα συνεχίσει ν’ ακριβαίνει. Οι ενεργειακοί πόροι είναι πεπερασμένοι, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνουν αενάως μαζί με τον πληθυσμό της γης, σήμερα είναι 8 δισεκατομμύρια. Οι ειδικοί λένε πως έχουμε περάσει το σημείο μηδέν, ο πλανήτης δεν επαρκεί για να μας θρέψει και τον βιάζουμε. Η οικονομική κρίση οφείλεται στον υπερπληθυσμό, το ίδιο και ο πόλεμος, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η νομοτελειακά επικείμενη επισιτιστική κρίση.

    Βλέπω σύντομα ενεργειακές ετικέτες στα τρόφιμα με βάση το ανθρακικό αποτύπωμα παραγωγής τους. Το κρέας, τα αλλαντικά, οι επεξεργασμένες τροφές αλλά και τα εισαγόμενα προϊόντα θα καταστούν απλησίαστα. Το εμφιαλωμένο νερό ακριβή πολυτέλεια. Η τηλεργασία, το META και η ταχύτητα των οπτικών ινών θα περιορίσουν την κινητικότητα και, εν τέλει, την κοινωνικότητα.

    Η ζωή δεν μπορεί να είναι ποτέ ανέμελη σε μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων.

    Ενεργειακά η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην αυτονομία και όχι σε επιδοτήσεις λογαριασμών: λιγνίτης (με σύγχρονα φίλτρα) και ΑΠΕ πρέπει να ξεπεράσουν το 80% του ενεργειακού μίγματος για να ορίζουμε την τύχη μας.

    Προτού μπορούν να φορτίζουν όλοι μαζί σε μια πολυκατοικία τα ηλεκτρικά τους οχήματα, απαιτείται αναβάθμιση του δικτύου τόσο της κατοικίας όσο και της γειτονιάς/περιοχής. Δουλειές με φούντες και τσαρούχια επαναφορτιζόμενα.

    Πολύ σύντομα θα δούμε φωτοβολταϊκά στην ταράτσα που θα συνδυάζονται με μπαταρίες στο υπόγειο και θα εξασφαλίζουν μερική αυτονομία σε μικρές επιχειρήσεις ή μεγάλες μονοκατοικίες. Πώς με μια δεξαμενή νερού στην ταράτσα ποτίζεις τον κήπο με τα όμβρια; Ε, ίδια λογική με ήλιο και ρεύμα.



    ΣΧΟΛΙΑ