• Big Story

    «Βροχή» τα κυβερνητικά ρουσφέτια στη… γιορτινή ΠΝΠ

    Μέγαρο Μαξίμου


    Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, οι φωνές των βουλευτών του ενάντια σε οποιαδήποτε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περνούσε επί κυβέρνησης Σαμαρά κόντευαν να… γκρεμίσουν το κτίριο της Βουλής.

    Όμως αυτές οι εποχές ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν: ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία, και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι πια κάτι κακό. Αντίθετα, είναι ένας πολύ βολικός και αθόρυβος τρόπος να περάσουν διατάξεις που είτε θεωρούνται πολύ «δύσκολες» για να συζητηθούν από τη Βουλή, είτε απλώς για κάποιον λόγο πρέπει να περάσουν εκ κρυπτώ – ή, φυσικά, είναι τόσο επείγουσες που πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν και μετά να ψηφιστούν, αν και κάποτε αυτό θα ήταν «έγκλημα», «αντισυνταγματικό», «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» – αλλά είπαμε: αυτές οι εποχές ανήκουν στο παρελθόν πια. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα, αλλά κυβέρνηση.

    Όπως θα θυμάστε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls (μόνο σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε κάτι τέτοιο), και νωρίτερα πάλι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε περάσει τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου, όταν τα ταμεία του Κράτους είχαν στερέψει λόγω της… σκληρής διαπραγμάτευσης.

    Και μόλις δύο μέρες πριν ολοκληρωθεί η… «πρώτη χρονιά Αριστερά», η κυβέρνηση επανήλθε με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που περιλαμβάνει πλήθος προκλητικών διατάξεων οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις φαίνονται να «τακτοποιούν» ρουσφέτια προς ημετέρους.

    Ας δούμε κάποιες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

    – Αυξάνεται η ηλικία αυτοδίκαιης απόλυσης από το Δημόσιο, από τα 62 χρόνια στα 65.

    – Παρατείνονται κατά έναν χρόνο όλες οι ατομικές συμβάσεις των (αγαπημένων του ΣΥΡΙΖΑ) καθαριστριών του Δημοσίου.

    – Δίνεται φορολογική ενημερότητα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη Μεταλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ως τις 30 Μαρτίου του 2016, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

    – Παρατείνεται η προθεσμία για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της ΕΡΤ για την περίοδο 10 Οκτωβρίου 2013 – 31 Δεκεμβρίου 2014, καθώς και για την υποβολή φορολογικής δήλωσης για την ίδια περίοδο, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016.

    – Δίνεται η δυνατότητα στις διαφημιστικές εταιρείες να τιμολογούν οι ίδιες τον διαφημιζόμενο, και όχι τα ΜΜΕ, παρατείνοντας στην ουσία το καθεστώς των «προμηθειών».

    – Αναστέλλονται προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για τις Φιλκεράμ Τζόνσον, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

    – Αυξάνεται αναδρομικά από 3% σε 4,5% το ποσοστό των εισακτέων αθλητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που μπαίνουν χωρίς εξετάσεις.

    – Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ (και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2015!) όλες οι «εταιρίες ειδικού σκοπού» και όσες εποπτεύονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

    – Τέλος, αναστέλλει της προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2016, ακυρώνοντας στην πράξη τη δέσμευσή της για 45.000 προσλήψεις το ερχόμενο έτος.

    Αλλά όχι, αυτά δεν είναι «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» – είναι απλώς χριστουγεννιάτικος μποναμάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους «εκλεκτούς» της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ



    ΣΧΟΛΙΑ