• Πολιτική

    Τσίπρας: Δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, στόχος μας να υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουνίου

    • NewsRoom


    “Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία στο Σκοπιανό“, δήλωσε από τη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ξεκαθάρισε πως στόχος των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο σχολιάζοντας πως “έχουμε διανύσει μεγάλη απάσταση, μένει να διανύσουμε κι άλλη”.

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, “χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό”. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “εξετάζουμε βήμα βήμα τις λεπτομέρειες και γι’ αυτό τον σκοπό πρόκειται να ξανασυναντηθούν στο τέλος του μήνα”.

    Η πρόοδος είναι ουσιαστική ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα, που χρηζουν και διαπραγμάτυσης και διευκρίνησης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην σημασία που έχει η στήριξη της αντιπολίτευσης. “Άκουσα χθες με χαρά και δε το λέω με διάθεση κομματικής αντιπαράθεσης ,τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται ουσιαστικά την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε. Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Γνωρίζουμε καλά και εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες. Υπερασπιζόμαστε εδώ όχι τις προσωπικές απόψεις, αλλά τις εθνικές μας θέσεις”.

    Ο κ.Τσίπρας συνέχισε “Εκ των πραγμάτων κρίσιμη η στάση της αντιπολίτευσης, όχι τόσο για τα δικά μας όσο για τη γείτονα, καθώς η δική μας εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος που απαιτούν και ευρύτερες πλειοψηφίες. Επομένως αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας”.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της λύσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως “σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δε μπορείς σε κανένα σημείο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία”.

    “Να διευκρινίσω, δεν άκουσα τι ακριβώς δήλωσε ο Ζόραν (Ζάεφ), αυτό που υπάρχει είναι κάποιες θέσεις πάνω στο τραπέζι. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι οι θέσεις μας παραμένουν. Ψάχνουμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές. Ακόμη και το θέμα της ονομασίας και πως θα δίνει το μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, είναι κρίσιμο. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι, υπάρχουν εναλλακτικές όμως δε θα δώσω λεπτομέρειες όσο δεν έχουμε ακόμη την τελική στάση της άλλης πλευράς”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στους δημοσιογράφους.

    Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου. Υπάρχει όμως η κλεψύδρα υπό την έννοια της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε λύση, αν δε βρούμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία”, ξεκαθάρισε.

    Το ελληνικό χρέος

    Εκτός από το Σκοπιανό, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους – όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε. – και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

    «Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

    Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ

    Αμέσως μετά τις επαφές που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε τόσο το Σκοπιανό, όσο και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζάεφ για Σκοπιανό: Μπορεί να έχουμε κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τον Ιούνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Κικίλια σε κυβέρνηση: Είναι θράσος να μιλά ο κ.Τσίπρας για καθαρή έξοδο κόβοντας συντάξεις,

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ κρίνει το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ