• Big Story

    Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Πώς το «όχι» έγινε «ναι» σε όλα! (video)


    Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα του υπερήφανου «όχι» του δημοψηφίσματος, που σφράγισε την σύγχρονη ιστορία του τόπου, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη κανείς να υπολογίσει όλες τις συνέπειες από τις κυβερνητικές επιλογές εκείνης της εποχής.

    Το «όχι» της 5ης Ιουλίου 2015, βέβαια, έγινε στην πορεία «ναι» σε όλα: στο τρίτο μνημόνιο, σε νέα μέτρα, στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, στις περικοπές συντάξεων, στις αυξήσεις φόρων και εισφορών.

    Η κάλπη της 5ης Ιουλίου είχε βγάλει ένα συντριπτικό 62% υπέρ του «όχι» σκορπίζοντας μεγάλη ανησυχία σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ακολούθησαν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι τις 20 Ιουλίου και οι ουρές έξω από τα ATM για τα 60 ευρώ ημερησίως.

    Κανείς δεν θα ξεχάσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, όπου ανήγγειλε την απόφαση για δημοψήφισμα: «Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό».

    Και η συνέχεια ποια ήταν; Η ιστορική kolotoumba, που έγινε διεθνής όρος. «Ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση, ωστόσο έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή δεν είναι εντολή ρήξης! Αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή! Από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για μια βιώσιμη λύση.  Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος» είχε πει ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθησε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και η έλευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο προσκήνιο. Αποκορύφωμα της περιπέτειας εκείνου του καλοκαιριού η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της 14ης Αυγούστου, με τους πρωτοφανείς χειρισμούς της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και η ψήφιση του τρίτου μνημονίου το πρωί της 15ης Αυγούστου.

    Μετά την κατάρρευση της πολιτικής αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.

    Τρία χρόνια μετά τους χορούς στο Σύνταγμα, τις συγκρούσεις και τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση, που λαμβάνει πλέον τα εύσημα από τους δανειστές για την άριστη συνεργασία, γιόρτασε τη φιέστα της γραβάτας. Της πιο ακριβής στην παγκόσμια Ιστορία!

     

    [playbuzz-item item=”d29c2df3-a23d-4d15-9ff1-998f0760644d” info=”false”]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας στη Die Welt: Εκ των υστέρων αξιολογούμε διαφορετικά το δημοψήφισμα του 2015!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση: Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το δημοψήφισμα του 2015 έβλαψε τη χώρα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτοι διάλογοι Βαρουφάκη – Τσίπρα το 2015: «Φοβάμαι το Γουδή»!



    ΣΧΟΛΙΑ