• Big Story

    Τραπεζίτης σε επιχειρηματία: Δώσε μου 25 εκατομμύρια και σου δίνω τον ΔΟΛ ! Όλος ο διάλογος

    Φώτης Μπόμπολας/ Σταύρος Ψυχάρης ΔΟΛ Πήγασος

    Φώτης Μπόμπολας, τέως επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Πήγασος και Σταύρος Ψυχάρης, Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)


    Το 2016 φτάνει σε λίγες ώρες στο τέλος του και μαζί του κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του ΔΟΛ, του ιστορικού δημοσιογραφικού οργανισμού που μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις τον οδηγούν να γίνει στον θάνατο τη νέα χρονιά. 

    Καθώς η διορία που έχουν δώσει οι τρεις συστημικές τράπεζες (ΕTE, Alpha Bank και Τραπεζα Πειραιώς) λήγει με το τέλος του 2016, και τον Σταύρο Ψυχάρη να δείχνει ξεκάθαρα πια πως δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να πληρώνει την δόση των 10 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων, η κατάσχεση μοιάζει αναπόφευκτη. Και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την «καυτή πατάτα» του Οργανισμού με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τα απέραντα χρέη.

    Ωστόσο, οι μέχρι τώρα προσπάθειες τους μοιάζουν απέλπιδες.

    Στελέχη των τραπεζών έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική ευχέρεια που θεωρούν πως θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να αναλάβουν τον ΔΟΛ και να αποκτήσουν δύο από τις ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας, «τα Νέα» και «το Βήμα».

    Η διερευνητικές επαφές των τραπεζών συνοδεύονταν από μια συγκεκριμένη πρώτη πρόταση. Οι τράπεζες εμφανίζονταν διατεθειμένες να μεταβιβάσουν τον ΔΟΛ έναντι της άμεσης αποπληρωμής ενός μικρού μέρους από το συνολικό χρέος, χαρίζοντας ταυτόχρονα ένα ποσό από τα 150 εκατομμύρια του συνολικού ύψους του δανεισμου. Ωστόσο, η πρόταση τους δεν φάνηκε να συγκινεί τους επιχειρηματίες.

    Ο διάλογος μεταξύ τραπεζίτη και συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι χαρακτηριστικός:

    Τραπεζίτης: Δώσε μου 25 εκατομμύρια ευρώ και ο ΔΟΛ είναι δικός σου.

    Επιχειρηματίας: Και με τα υπόλοιπα από τα 150 τι θα γίνει;

    Τραπεζίτης: Θα τα κάνουμε 95 εκατομμύρια.

    Επιχειρηματίας: Και πότε θα τα αποπληρώσω;

    Τραπεζίτης: Θα πληρώνεις τους τόκους

    Επιχειρηματίας: Και τα 95 εκ. ευρώ πότε θα αποπληρωθούν;

    Τραπεζίτης:…. (σιωπή)

    Επιχειρηματίας: Καλά. Άστο καλύτερα

    Το να βρεθεί ένας επιχειρηματίας που θα μπορούσε να συμφωνήσει με μια παρόμοια προσφορά μοιάζει μάλλον απίθανο, καθώς φορτώνεται δάνεια 95 εκ ευρώ και χάνει και αυτόματα τα 25 εκ. ευρώ που δίνει προκαταβολή. Ταυτόχρονα, βέβαια, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ομαλή λειτουργία ενός τεράστιου οργανισμού όπως ο ΔΟΛ, με ακόμα πιο τεράστιες απαιτήσεις.

    Όλως παραδόξως, όμως, υπάρχει και ένας επιχειρηματίας που εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον ΔΟΛ, κάνοντας την δική του πρόταση . Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Φώτη Μπόμπολα, ιδιοκτήτη του έτερου προβληματικού δημοσιογραφικού οργανισμού, του ΠΗΓΑΣΟΥ (μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι έχει και την συνδρομή του Δημήτρη Μαρη βασικού μετόχου της 24media και του stoiximan.gr)

    Ο κ. Μπόμπολας φαίνεται πως επιθυμεί να αποκτήσει τον ΔΟΛ συνενώνοντας τους δύο ομίλους και τα χρέη τους, προσφέροντας στις τράπεζες άμεσα το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ από τα δάνεια του ΔΟΛ, και ζητώντας νέα ρύθμιση. Όπως ήταν φυσικό, οι τράπεζες δεν θέλησαν να συζητήσουν καν το ενδεχόμενο.

    Πια, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, δύο πράγματα μπορούν να γίνουν αν το σχέδιο των τραπεζών για εύρεση ενδιαφερόμενου επιχειρηματία συνεχίσει να μην βρίσκει αποδοχή. Είτε να λειτουργήσουν τον όμιλο οι ίδιες, ορίζοντας δική τους διοίκηση και προχωρώντας σε μεγάλες μειώσεις δαπανών , είτε να αποτελέσει μια για πάντα παρελθόν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Ψυχάρης: Έκπτωτος μηντιάρχης μόνος στο σπίτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχάρης – Μπόμπολας: Δάνεια χωρίς επιστροφή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Ψυχάρης: Κακουργηματική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ