• Big Story

    Μετά το Mega oι τράπεζες θεωρούν ότι αυτές οι 59 επιχειρήσεις θα πέσουν έως το τέλος του χρόνου!

    the-bank-of-england-thinks-were-falling-into-recession-and-there-is-very-little-that-the-bank-can-do


    Στα όρια της κατάρρευσης έχουν οδηγηθεί αρκετές μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις στη χώρα μας οι οποίες έχουν πέσει θύματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Η πραγματική διάσταση ωστόσο αυτής της δραματικής κατάστασης θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και κυρίως κατά το 2017, οπότε και αναμένεται να βάλουν “λουκέτο” περί τις 60 εταιρίες,  με βασικό στοιχείο την περαιτέρω συγκέντρωση κεφαλαίων και το “ξεσκαρτάρισμα” της αγοράς από “παίκτες” που πλέον έχουν εξαντληθεί στον μαραθώνιο της κρίσης.

    Βασικός παράγοντας των εξελίξεων αποτελούν οι τράπεζες οι οποίες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να βρεθούν λύσεις στα επιχειρηματικά αδιέξοδα και να αποφευχθεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων. Η προσφυγή στο άρθρο 99 φαντάζει ως “λύση ανάγκης” στην περίπτωση πολυάριθμων πιστωτών, οι κινήσεις των οποίων δεν μπορούν να ελεγχθούν και απαιτείται να κερδηθεί χρόνος. Αν και ο νόμος δεν προβλέπει ανώτατο όριο “κουρέματος” , προϋποθέτει συμφωνία από το 60% των πιστωτών, με τον ρόλο του δημοσίου να αμφισβητείται ως προς την ευελιξία του να συμμετέχει σε τέτοιες λύσεις.

    Το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους είναι το αυτό της Μαρινόπουλος . Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται στις χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης, αλλά κυρίως στην αλυσίδα των πτωχεύσεων που μπορεί να προκαλέσει στους προμηθευτές της. Όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλου αντιλαμβάνονται ότι το “κούρεμα” είναι εκ των ων ουκ άνευ, κάνοντας λόγο για 30%-40%, ενώ τα κεφάλαια που απαιτούνται να εισρεύσουν ως νέα χρηματοδότηση υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο δύσκολη από την άσκηση των αριθμών για τη διάσωση της εταιρείας, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά, καθιστώντας το εγχείρημα για τον όμιλο Σκλαβενίτη εξαιρετικά σύνθετο, σε κάθε περίπτωση.

    Σοβαρές ανησυχίες έχουν επίσης τραπεζικά στελέχη και για τις εξελίξεις στον κλάδο των αυτοκινήτων. Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη έχει κυρίως εκτεταμένο δίκτυο και η δεύτερη αντιπροσωπίες. Δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις, καθώς η μεν πρώτη εξυπηρετεί τα δάνειά της αλλά πρέπει να βρεθεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, ενώ η δεύτερη έχει κόκκινα δάνεια και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις τράπεζες. Άλλο μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο κλάδο αντιμετωπίζεται με τη συγχώνευση της Π&Ρ Δάβαρης (Hyundai και Kia) με τον όμιλο Βασιλάκη, η οποία έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η συμφωνία προβλέπει ότι το 70% της εταιρείας θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση, ενώ στην οικογένεια Δάβαρη θα παραμείνει ο έλεγχος του 30%. Οι υποχρεώσεις της Π&Ρ Δάβαρης είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

    Ένας άλλος “πονοκέφαλος” των τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι ιδιωτικός πάροχος υγείας. Οι τράπεζες έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας και μεταξύ άλλων προτείνουν και μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης φτάνει τα 388 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 207 εκατ.

    Οι τραπεζίτες αναζητούν λύση για τη διάσωση της εταιρείας, η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς με εξαίρεση ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, η διάρθρωσή της βασίζεται σε πληθώρα θυγατρικών, όπου η εταιρία ελέγχει ένα ποσοστό, με το υπόλοιπο να είναι στον έλεγχο γιατρών, εταιρειών, ιδιωτών μετόχων κ.λπ. Η παραπάνω διάρθρωση ουσιαστικά δεν καθιστά δυνατή την πώληση της εταιρείας ή τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η περίπτωση μιας εκδοτικής επιχείρησης, η δανειακή έκθεση της οποίας προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα, μια τράπεζα φέρεται να έχει ήδη καταγγείλει τα δάνειά της, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά την χθεσινή απόφαση ότι δεν θα διεκδικήσει άδεια, εκτιμάται ότι  θα είναι καταιγιστικές. Επί της ουσίας η εταιρία δεν έχει διοίκηση καθώς ολόκληρη η διοικητική ομάδα έχει παραιτηθεί. Οι επιπτώσεις ενός πιθανού “λουκέτου” του άλλοτε “μεγάλου καναλιού” και οι πιέσεις που θα προκαλέσει στην αγορά είναι άγνωστες.

    Ένας άλλος τομέας που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στους τραπεζίτες όσο και στον χώρο του λιανικού εμπορίου είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εταιρεία εμπορίας υποδημάτων, η οποία έχει δάνεια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, όμως, έχει συνθλιβεί από την κρίση και αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθούν ένα ακόμη λουκέτο και η συνεπακόλουθη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

    Η κρίσιμη ώρα για αποφάσεις έχει φτάσει και για τον κλάδο της χαλυβουργίας, με τα γνωστά προβλήματα υπολειτουργίας των δύο εκ των τριών ομίλων της χώρας. Οι πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την εξεύρεση λύσης να εξελίσσονται με όλους τους παίκτες της αγοράς, καθώς το πρόβλημα, που συνοψίζεται στην υποαπασχόληση της υψηλής δυναμικότητας της ελληνικής χαλυβουργίας, θα πρέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αντιμετωπιστεί συνολικά.

    Τέλος πρέπει να αναφερθεί ο πολύπαθος κλάδος των τραπεζών, οι οποίοι αν και είναι μεταξύ των πιστωτών που έχουν εγγράψει εμπράγματες εξασφαλίσεις, δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις υπολείπονται κατά πολύ της συνολικής έκθεσής τους ύψους 260 εκατ. ευρώ για δυο λόγους:

    -Γιατί σε μια ενδεχόμενη επίσημη κήρυξη πτώχευσης, τον πρώτο λόγο θα είχε το Δημόσιο, που προηγείται με απαιτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και

    -Γιατί η αδυναμία εξεύρεσης λύσης θα προκαλούσε ντόμινο πτωχεύσεων σε επιχειρήσεις, τις οποίες επίσης έχουν δανείσει και οι οποίες θα αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς εκείνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/strofi-180-miron-apo-ti-nd-gia-tin-kommatiki-afisa-tin-korakaki-meta-arthro-tou-mononewsgr/67212

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/amanda-staveley-afti-ine-stratigiki-tis-ginekas-koraki-pou-tha-sarosi-ta-kokkina-epichirimatika-dania-stin-ellada/66598



    ΣΧΟΛΙΑ