• Big Story

    Τράπεζες: Ποιοι ψάχνουν ακόμα κεφάλαια-Οι φόβοι για ανατροπή στο ’90


    Με το φόβο του γκολ στο τελευταίο λεπτό ζουν οι τραπεζίτες, λίγο πριν το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών – και μάλιστα του αυτογκόλ, αφού αν γίνει κάποιο λάθος, θα προέρχεται από την ελληνική πλευρά. Οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων έχουν φέρει τους επίδοξους επενδυτές στο κατώφλι της συμμετοχής στις αυξήσεις, το οποίο όμως δεν περνούν αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση.

    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έπαιξε χθες για την ελληνική πλευρά, προεξοφλώντας με ένα tweet συμφωνία, καθώς προανήγγειλε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για αύριο, Τρίτη. Ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε, όπως τονίζουν Έλληνες τραπεζίτες, μήνυμα προς τους επενδυτές, δείχνοντας μεγαλύτερη «ευαισθησία» για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης από ό,τι η ελληνική κυβέρνηση, που εμμένει σε ένα θέμα περιορισμένης εν τέλει σημασίας, αφού οι πραγματικά αδύναμοι δανειολήπτες προστατεύονται με χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αξίας ακινήτου.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι ασκοί του Αιόλου, που ανοίγονται πλέον, επιδεινώνουν το οικονομικό περιβάλλον και ενισχύουν τη νευρικότητα στις αγορές. Παρότι η κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία των ελληνικών αυξήσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, οι επόμενες ημέρες ως το κλείσιμο των βιβλίων θα είναι δύσκολες επενδυτικά.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που δεν έχει αλλάξει επί του παρόντος, αλλά δεν αποκλείονται τροποποιήσεις, σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνει το book building η Alpha Bank και αύριο η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική.

    Alpha Bank και Eurobank είναι πιο κοντά στο στόχο, έχοντας σχεδόν κλειδώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, ενω Πειραιώς και Εθνική εκτιμάται οτι έως αύριο θα τα έχουν καλύψει. Σύμφωνα με investment bankers, μεγάλος αριθμός funds έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν δίνοντας ένα εύρος κεφαλαίων, που θα επενδύσουν, ενώ το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.



    ΣΧΟΛΙΑ