• Big Story

    Τράπεζες: Και τώρα κούρεμα καταθέσεων;

    κούρεμα


    Συνθήκες καλοκαιριού 2015 προεξοφλεί η χρηματιστηριακή αγορά, προκαλώντας ρίγη στα τραπεζικά επιτελεία που επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου επιχειρώντας να προβλέψουν τις εξελίξεις και να ελέγξουν τις αντοχές τους. Το επενδυτικό στόρυ επανόδου στην κερδοφορία το 2016 και ανάκαμψης των κόκκινων δανείων «ξηλώνεται» από το βάρος της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.

    Κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και επαναφορά της «ηρεμίας» στα ξένα χρηματιστήρια είναι οι δύο προυποθέσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα και για την ώρα δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο με αποτέλεσμα να σημαίνει  συναγερμός στις διοικήσεις των τραπεζών.

    Οκτώ μήνες πριν οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία οδήγησαν σε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και τώρα που οι πιέσεις προέρχονται και από τη δίνη των διεθνών αγορών,  η λέξη ανακεφαλαιοποίηση παραπέμπει σε εφιάλτη αφού πλέον συνδέεται με το ενδεχόμενο bail in.

    Chair of the Supervisory Board of the single supervisory mechanism Nouy attends news conference at ECB in Frankfurt

    Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί ζήτησε από τους τραπεζίτες να διασφαλίσουν πάση θυσία την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών στο περιβάλλον που δημιουργείται.

    Τα τμήματα Investor Relations των τραπεζών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους επενδυτές χωρίς όμως να μπορούν να ανακόψουν το κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο συνοδεύεται από buying opportunity για άλλους επενδυτές.

    Το δεδομένο είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή η επενδυτική βάση των τραπεζών «χάνει» ονόματα που είχαν επιλέξει να μπουν στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως το Wellington, ενώ όσοι παραμένουν, καταγράφουν σημαντικές απώλειες και χάνουν επίσης την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια αγορά.

    Οι πληροφορίες φέρουν εμπιστευτικά report ορισμένων funds, όπως το Wellington που ήδη αποεπένδυσε, προς τους πελάτες τους να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Όπως επισημαίνει στο mononews κορυφαίος τραπεζίτης χάθηκε μια ευκαιρία για πάρτυ: η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Νοέμβριο θα είχε οδηγήσει σε σταθεροποίηση της οικονομίας, επαναφορά από την ΕΚΤ του waiver και πιθανώς ένταξη της χώρας στο QE με αποτέλεσμα και πτώση στα spreads των ομολόγων, και χαλάρωση, με ορατή την προοπτική άρσης, στα capital controls.

    «Τρέχουμε ξανά πίσω από τις εξελίξεις», επισημαίνουν οι τραπεζίτες που καταγράφουν αποσταθεροποίηση στην προσπάθεια ελέγχου των κόκκινων δανείων.

    Το οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθά στην υλοποίηση αναδιάρθρωσεων που θα είναι βιώσιμες, οι δανειολήπτες δεν δείχνουν προθυμία συνεργασίας και νέες καθυστερήσεις δημιουργούνται.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σχέδια για επαναφορά για κερδοφορία το 2016, ένα βασικό δηλαδή στόρυ μαζί με την ανάκαμψη των κόκκινων δανείων, για τους επενδυτές χάνει τη λάμψη του. Από το σχεδιασμό αυτό, μόνο το μέρος περικοπής των δαπανών μπορεί να σταθεί και αυτό υπό προυποθέσεις αφού βασίζεται στη μείωση προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ