• Big Story

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα


    Σε «ημικωματώδη» κατάσταση έχει αφήσει τις τράπεζες η αδικαιολόγητα αυστηρή και σε πολλές περιπτώσεις άγαρμπη παρέμβαση θεσμών και SSM, και η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις για τον κλάδο. Οι τράπεζες βρίσκονται σε καταστολή τη στιγμή που οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγάλες, η διαχείριση των NPLs είναι πιεστική προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων ενώ είναι κρίσιμη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις και να βελτιωθεί η ρευστότητα.

    Αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες είναι ότι επί μακρόν διαπιστώνεται μια δυστοκία να βρεθούν τα στελέχη που θα διοικήσουν τον κλάδο ενώ οι υφιστάμενες διοικήσεις που «κράτησαν» το σύστημα στα χρόνια της κρίσης, είτε αμφισβητούνται είτε και απομακρύνονται χωρίς μάλιστα να είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση, όπως αποδεικνύεται.

    Το αποτέλεσμα είναι να δίνεται στις τράπεζες σιωπηρή παράταση για την πλήρωση των κενών θέσεων σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων ως τα τέλη Οκτωβρίου αφού και οι θεσμοί κατανοούν εκ των υστέρων το πρόβλημα.

    Μέχρι να επιλεγούν τα στελέχη που χρειάζονται αλλά και μέχρι να γίνουν «ετοιμοπόλεμα», όλα τα βασικά θέματα του κλάδου και κατ΄επέκταση της οικονομίας, μένουν στον πάγο, επισημαίνουν τραπεζίτες στο mononews.

    Πρωτοβουλίες για την διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων δεν μπορούν να υλοποιηθούν ελλείψει δ.σ.που να τις εγκρίνουν αλλά και χωρίς την αναγκαία νομική διασφάλιση των στελεχών για τις κινήσεις αναδιάρθρωσης, την οποία η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει.

    Αντί να ανακοπεί το κύμα των NPLs διογκώνεται ενώ και η προσδοκία για επάνοδο καταθέσεων δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν οι καταθέτες διαπιστώνουν την αβεβαιότητα στις τράπεζες σε συνδυασμό με την ανοικτή δεύτερη αξιολόγηση.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, χρηματοδότηση της οικονομίας που επιχειρεί να επιβιώσει δεν είναι δυνατή και οι τράπεζες για μια ακόμη φορά, και μετά από αγώνα να κρατηθούν, παραμένουν ζόμπι.
    Στο παιχνίδι εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει και μάλιστα άφησε τον κλάδο στα χέρια των θεσμών και πασχίζει ματαίως να κρατήσει  τον έλεγχο της Attica Bank.

    Την ίδια στιγμή στο όνομα της εξυγίανσης και αποκοπής από τις εξαρτήσεις του παρελθόντος, οι θεσμοί επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο σε επίπεδο διοικήσεων και συνακόλουθα, τον έλεγχο καίριων επιχειρηματικών κλάδων.

    Αυτή την περίοδο διακινούνται λίστες μεταξύ Αθήνας και Φραγκφούρτης για τις πέντε θέσεις που χηρεύουν στον κλάδο: η θέση του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, οι θέσεις προέδρου και CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, η θέση του CEO στην Attica Bank αλλά και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η ανασύνθεση των δ.σ. αλλά και η πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κλάδο έχουν αποσυντονίσει τις τράπεζες, με υπαιτιότητα σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά και μόνο των θεσμών. Η μάλλον άνευ νοήματος αυστηρότητα και η θέσπιση κριτηρίων που αποκλείουν μεγάλο αριθμό στελεχών καθιστούν δυσχερή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τη στελέχωση των δ.σ. ενώ η απομάκρυνση, από τους θεσμούς, της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ αφήνει ακέφαλο για μήνες ένα βασικό όργανο του κλάδου, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.

    Μνημονιακή υποχρέωση είναι η ολοκλήρωση της προσαρμογής των τραπεζών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, που έγινε από το ΤΧΣ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ατύπως δόθηκε μια παράταση λίγων εβδομάδων αφού ως σήμερα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αντικειμενικά εμπόδια, ενώ το τυπικό πράσινο φως για την παράταση θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 29 Αυγούστου.

    Οι τράπεζες χρειάζονται 15 νέα στελέχη για την ανασύνθεση των δ.σ. τους, τα οποία οφείλουν να καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης και να πάρουν έγκριση από τον SSM. Με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ, οι διοικήσεις έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης και έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου – και πλέον ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.

    Ελλείψει Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δεν είναι, άλλωστε, δυνατή η έγκριση των νέων δ.σ. Όλα τα χρονοδιαγράμματα πηγαίνουν πιο πίσω, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή θα συσταθεί στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές Οκτωβρίου και προφανώς δεν θα είναι «ετοιμοπόλεμη» αμέσως.

    Οι τράπεζες προχωρούν στην αναδιάταξη των 13μελών δ.σ. και των τριών επιτροπών – διαχείρισης κινδύνου, ελέγχου και ανάδειξης μελών του δ.σ. Κάθε δ.σ. τράπεζας θα πρέπει να έχει τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν των τριών εκτελεστικών επιτροπών με 15ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρεία και καμία σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 έτη, προϋπόθεση που δυσκολεύει τις επιλογές.

    Ο ισχύων νόμος αφήνει χωρίς πρόεδρο την Εθνική Τράπεζα, αφού η Λούκα Κατσέλη εμπίπτει στις απαγορεύσεις του, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πάντως λειτουργεί αποτελεσματικά υπό τον Γιώργο Πουλόπουλο, αναζητείται CEO, αλλά και πρόεδρος.

    Μικρές είναι οι αλλαγές στην Alpha Bank, όπου το μόνο που ζητείται είναι η μείωση των εκτελεστικών μελών του δ.σ. σε τρία από τέσσερα σήμερα, ενώ δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη Eurobank.

    Όσο για την Attica Bank, η απομάκρυνση του CEO και άλλων στελεχών προέκυψε μετά τον έλεγχο της ΤτΕ και του SSM, με την κεντρική τράπεζα να επιδιώκει την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν στις συστημικές τράπεζες και στο μόνο πιστωτικό ίδρυμα που δεν ανήκει στην άμεση εποπτεία του SSM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/sok-en-eti-2016-germania-kali/68501

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/ipo-piesi-o-christos-kalogritsas/68457



    ΣΧΟΛΙΑ