• ΑΓΟΡΕΣ

    Σημαντική επιτυχία: 6 δισ. οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο – Τι λένε οι αναλυτές

    • NewsRoom

    Ο SpaceX, ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, που εκτόξευσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ με σκοπό να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, «ξεπέρασε» τον στόχο του και πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, προς την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών.


    «Πύραυλος» αποδείχθηκε το νέο 7ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η έκδοση υπερκάλυψε σημαντικά τον στόχο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ήτοι στο κάτω άκρο του εκτιμώμενου περιθωρίου διακύμανσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 6 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του στόχου που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

    «Πρόκειται για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι η απόφασή μας να περιμένουμε μια-δυο μέρες ήταν σωστή», δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία της έκδοσης.

    «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτέςσε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες (εκδόσεις)», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις εκδόσεις του Ιουλίου και του Νοεμβρίου που είχαν προηγηθεί.

    Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ελκυστικό επιτόκιο.

    «Μόλις καταχώρισα κάποιες παραγγελίες. Φαίνεται σίγουρα ελκυστικό», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ένας διαχειριστής hedge fund.

    Θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών επέδρασε και η είδηση από τη Γερμανία ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περνά στο φιλοευρωπαϊκό SPD, το οποίο είναι επίσης πιο ελαστικό στο θέμα των δαπανών, είδηση που λειτούργησε υποστηρικτικά για όλους τους ομολογιακούς τίτλους της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, ο Alberto Gallo, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Algebris, ένα από τα hedge funds που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην Ελλάδα, ανέφερε: «Ένας συνασπισμός με το SPD σημαίνει μεγαλύτερη προθυμία να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση, καθώς το SPD είναι φιλοευρωπαϊκό και υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο των προσφορών για την έκδοση του ομολόγου άνοιξε νωρίτερα, με το guidance για το επιτόκιο να διαμορφώνεται, σύμφωνα με το Reuters, στο 3,75%.

    Η έκδοση αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση που κρίθηκε αναγκαία για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση.

    Η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura. Χθες ένας από τους αναδόχους δήλωσε ότι περίμεναν την Τετάρτη για να διαπιστώσουν αν θα ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το μάρκετινγκ της έκδοσης την Πέμπτη, αναλόγως του τι θα συμβεί και στη Wall Street.

    «Η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι», τόνιζε χθες. «Εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε.

    Ο SpaceX, ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, που εκτόξευσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ με σκοπό να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, «ξεπέρασε» τον στόχο του και πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, προς την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών.

    Ενας τραπεζίτης δήλωσε ότι η Πέμπτη είναι μια καλή μέρα για την έξοδο στις αγορές.

    «Το παράθυρο είναι ανοιχτό καθώς δεν αναμένονται και σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις», σημείωσε. «Ο EFSF (σ.σ. ο οποίος είδε προσφορές άνω των 14 δισ. για έκδοση 3 δισ. ευρώ) έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη διάχυση από τις μετοχές στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Τα χθεσινά deals προχώρησαν και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με την Ελλάδα, εάν η τιμολόγηση είναι ορθή».

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ