• Business

    Τα φορολογικά βάρη που απομένουν μέχρι να φύγει το 2018

    • NewsRoom
    φόροι


    Τρεις εργάσιμες ημέρες απέμειναν για να τελειώσει το 2018 και μαζί του τα τελευταία φορολογικά έξοδα του έτους. Μέσα σε αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για καλύψουν υποχρεώσεις, ώστε το νέο έτους να βρει αυτούς συνεπείς και χωρίς βάρη και τους δημοσιονομικούς στόχους του κράτους εντός πορείας.

    Έτσι, σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα πρέπει να πληρωθούν:

    • η τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ: Τα κρατικά ταμεία αναμένουν έσοδα που ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όποιος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τη δόση, βεβαιώνεται μηνιαία προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 0,73%.
    • τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2019: Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Όποιος δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας επιβαρύνεται με το διπλάσιο των τελών που αναλογεί στο όχημά του. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης.
    • δόσεις ρυθμίσεων με τις οποίες έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση παλαιότερες φορολογικές οφειλές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων ή η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την μη πληρωμή δόσης της πάγιας ρύθμισης επιβάλλεται προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης ενώ με τη μη καταβολή δυο δόσεων της ρύθμισης των 100 δόσεων επέρχεται απώλεια της πολύτιμης ρύθμισης.
    • Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη και τελευταία μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.
    • ΦΠΑ: Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία απόδοσης ΦΠΑ από εταιρείες, οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι ΔΟΥ θα υπολειτουργούν για τις συναλλαγές με το κοινό από 2 έως και 4 Ιανουαρίου, λόγω της υλοποίησης του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1/1/2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι φόροι ύψους 10,3 δισ. που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι φόροι οδήγησαν στο υπερπλεόνασμα των 3,157 δισ. ευρώ το οκτάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ