• Big Story

    Στίγμα αισιοδοξίας στην τραυματισμένη οικονομία τα αποτελέσματα της Eurobank;

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 66. Πρόεδρος Eurobank


    Με οδηγό την Eurobank που ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματα του 2015, οι τράπεζες επιχειρούν, παρουσιάζοντας ικανοποιητικές επιδόσεις παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος, να δώσουν στίγμα αισιοδοξίας. Με ένα μικρό «σπρώξιμο» από τις εξελίξεις, ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δυναμική του, εκτιμούν οι τραπεζίτες που έχουν το βλέμμα στις Βρυξέλλες και σε πιθανό παράθυρο στο μέτωπο της αξιολόγησης.

    Η Eurobank αναμένεται να δώσει την εικόνα του συστήματος που έχει επιτύχει συγκράτηση στα κόστη, βελτίωση στο κομμάτι της χρηματοδότησης και «θωράκιση» με υψηλές προβλέψεις. Το σύνολο του κλάδου έχει λάβει στο τέταρτο τρίμηνο μεγάλες προβλέψεις έναντι οποιουδήποτε κινδύνου προκύψει εντός του 2016 και παρά τις ζημίες στις οποίες οδηγείται, για τους αναλυτές και επενδυτές, τα μαξιλάρια που δημιουργούνται, αποτιμώνται ως θετική επίδοση.

    Ο Ομιλος Eurobank, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα εμφανίσει πρόοδο σε όλους τους τομείς, έχοντας υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την αναγκαία αναδιάρθρωση και τις επιδόσεις αυτές θα αναλύσουν το απόγευμα ο πρόεδρος Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας στο teleconference που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

    Για τους τραπεζίτες, οποιαδήποτε θετική ένδειξη όσο αφορά την αξιολόγηση θα είναι μια ευκαιρία να εξηγηθεί σε αναλυτές και επενδυτές η προοπτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.Οπως επισημαίνουν στο mononews, ένα θετικό σοκ θα πυροδοτήσει σπιράλ ανάκαμψης και για τον τραπεζικό κλάδο.

    Οι ευκαιρίες επαφής με επενδυτές θα είναι αρκετές εντός του Μαρτίου με αφορμή καταρχάς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. Μετά την Eurobank ακολουθεί αύριο η Alpha Bank, στις 9 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς και στις 10 Μαρτίου η Eθνική Τράπεζα.

    Παράλληλα, τα τραπεζικά συνέδρια, την Παρασκευή της JP Morgan στο Λονδίνο, της HSBC στη Νέα Υόρκη στις 9 και 10 του μήνα  και της Morgan Stanley ξανά στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου, θα φέρουν τον εγχώριο κλάδο στο προσκήνιο. Με βασικό μενού τα μακροοικονομικά της χώρας και πλέον και το προσφυγικό, οι έλληνες τραπεζίτες θα επιδιώξουν να προβάλλουν την πρόοδο στην αναδιάρθρωση αλλά κυρίως τις προοπτικές με έμφαση στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, το πιο καυτό στόρυ του κλάδου.

    Εάν λειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία διαχείρισης, η αύξηση στα έσοδα από τόκους και η μείωση των προβλέψεων μπορούν να επαναφέρουν σε κερδοφορία με άνεση εντός του 2016 και να εμπεδώσουν προοπτικές ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα χρόνια, τονίζουν οι τραπεζίτες, επισημαίνοντας την αίρεση ότι τα υπόλοιπα μέτωπα της χώρας θα πρέπει να επανέλθουν σε κανονικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ