• Τράπεζες

    Στα χέρια Βαρδινογιάννη η πρώην Λαϊκή-Τι θα γίνει με την IBG

    • NewsRoom
    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσια­κών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στη Μάλτα αναμένει η Κεντρική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Πωρκάτζη, απαντώ­ντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την εξυγίανση της πρώην Λαϊκής, ανέφερε ότι η τράπεζα είχε επτά κύριες εργασίες, οι οποίες περιελάμβαναν τις θυγατρικές και άλλες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά επε­σήμανε ότι δεν μιλούμε για τις καλύτερες επενδύσεις του κόσμου, για να απαντήσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, «Ρωτήστε τους προκατόχους σας γιατί επέ­τρεψαν αυτές τις επενδύσεις». «Δεν σχολιά­ζω τους προηγούμενους, αλλά ούτε και τους μελλοντικούς διοικητές για τις αποφάσεις τους» ήταν η απάντηση της κ. Πωρκάτζη.

    Ως προς την ουσία, η θυγατρική στη Σερβία πωλήθηκε για το ποσό των €2,2 εκατ., ενώ στην Ουκρανία για €2,45 εκατ.

    Στη Μάλτα, όπως αναφέρθηκε, οι Αρχές δεν επιτρέπουν να προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς η θυγατρική Lombard Bank κατέχει και τα ταχυδρομεία της χώ­ρας και ως εκ τούτου θεωρείται εταιρεία δημοσίου συμφέροντος.

    Στη Ρουμανία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με την Τρά­πεζα της Βηρυτού, υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία Barniveld Enterprises που, όπως αναφέρθηκε, ανήκει κατά 75% στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Η κ. Πωρκάζη αναφέρθηκε, επίσης, στις θυγατρικές στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο οίκος Ernst and Young έχει επιλεγεί για παροχή συμβου­λευτικών υπηρεσιών για την πώληση της IBG, εκτιμώντας ότι θα προκύψει σημαντικό όφελος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από την Barniveld.

    Σε σχέση με την πώληση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι θα είχαμε σημαντικές ζημιές αν δεν κάναμε την πώληση των 21 εκατ., καθώς κερδήθη­καν €6 εκατομμύρια.



    ΣΧΟΛΙΑ