• Πολιτική

    Σκοπιανό δημοψήφισμα: Έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, «νικητής» η χαμηλή προσέλευση – Στο 91% το «ναι»

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αποχή να είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή η προσέλευση μισή ώρα νωρίτερα είχε φθάσει μόλις στο 34,09% (βάσει του 84,83% των στοιχείων από όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Όλιβερ Ντερκόφσκι). Η συμμετοχή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν ξεπερνά το 35,38%.

    Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.

    Η χαμηλή συμμετοχή δυσχεραίνει το έργο του Ζόραν Ζάεφ, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης πως το δημοψήφισμα είναι μη δεσμευτικό και πως έχει απλά «συμβουλευτικό»  χαρακτήρα. Η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος πως η βούληση του λαού είναι υπέρ της συμφωνίας, σε μια σειρά συνεδριάσεων που θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν τη συμφωνία τα 2/3 της βουλής.

    Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ήθελε να υπάρξουν τουλάχιστον 600.000 θετικές ψήφοι, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει την πολιτικής της άποψή της για υλοποίηση της συμφωνίας.

    Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσερχόμενος για να ψηφίσει, είχε δηλώσει σίγουρος πως οι συμπολίτες του επικροτούν τη συμφωνία σε ποσοστό 80%, καθώς τόσο είναι το ποσοστό όσων θέλουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε δηλώσει πως σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ «έχουμε μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η περιοχή κοιτάζει προς το μέλλον, και όχι μόνον προς την ιστορία».

    Από την άλλη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που δεν ψήφησε στο σημερινό δημοψήφισμα, είχε ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ