• Big Story

    Σφαγή στο Mega: Μπαίνει με 22,1% ο Μαρινάκης. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

    Τηλέτυπος

    Από αριστερά: Βαγγέλης Μαρινάκης (εφοπλιστής Capital Maritime), Ιβάν Σαββίδης (επικεφαλής Dimera)


    Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο Mega μετά την εξαγορά του ΔΟΛ από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 22,89 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ως γνωστόν, θέλει εδώ και πολύ καιρό να ασχοληθεί με τα τηλεοπτικά, και αφού η προσπάθειά του να πάρει τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό-παρωδία Παππά δεν καρποφόρησε, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τον κατέστησε άκυρο, έστρεψε αλλού την προσοχή του, και συγκεκριμένα στο ιστορικό αλλά… νεκροζώντανο εδώ και μήνες, Mega.

    Γιατί, ας μη γελιόμαστε: μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα ο ΔΟΛ, με τεράστια ιστορία και βαρύ όνομα, όμως το βασικό κίνητρο που ενέπνευσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δαπανήσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό του είναι το ποσοστό 21,11% του ΔΟΛ στην “Τηλέτυπος ΑΕ” και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός του εφοπλιστή, και αυτό κατάφερε σήμερα, μπαίνοντας δυναμικά στο τηλεοπτικό τοπίο.

    Όμως η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Mega περιπλέκει την κατάσταση, σε μία ήδη μπερδεμένη περίοδο για το πάλαι ποτέ Μεγάλο Κανάλι, καθώς πλέον οι ισορροπίες στο μετοχικό συμβούλιο του σταθμού ανατρέπονται δραματικά: Οικογένεια Βαρδινογιάννη (33%), Βαγγέλης Μαρινάκης (21,1%), Ιβάν Σαββίδης (19,6%) και Φώτης Μπόμπολας (13%) καλούνται να συνεννοηθούν για το μέλλον του καναλιού, και ήδη η υπόθεση μυρίζει… μπαρούτι.

    Οι δύο νέοι “παίκτες”, Μαρινάκης και Σαββίδης, είναι στα “μαχαίρια” τόσο για επιχειρηματικούς όσο και για ποδοσφαιρικούς λόγους (ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού ο μεν, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ο δε), και το πώς μπορούν οι δύο αυτοί επιχειρηματίες να συνεργαστούν στο Mega αποτελεί πραγματικό μυστήριο, αφού είναι γνωστό ότι δε θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο ούτε… ζωγραφιστό. Πώς θα συναποφασίσουν, δηλαδή, για θέματα όπως είναι το ειδησεογραφικό προφίλ του σταθμού, από τη στιγμή που ο ένας μέσω των ΜΜΕ που έχει στην ιδιοκτησία του “πολεμά” την κυβέρνηση, ενώ ο άλλος εκφωνεί… ύμνους υπέρ της;

    Από την άλλη, υπάρχουν και οι δύο παραδοσιακοί μέτοχοι του Mega, Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας, που πλέον διαθέτουν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο του 50%, μετά την πώληση του ποσοστού του Πήγασου στην Dimera του Ιβάν Σαββίδη, και άρα δεν μπορούν, ακόμα και αν συνεργαστούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, και θα πρέπει να προσεταιριστούν κάποιον από τους δύο νέους “παίκτες”.

    Μία προσέγγιση που πιθανότατα θα δούμε είναι αυτή ανάμεσα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς τις δύο πλευρές συνδέει πολυετής και βαθιά φιλία, ενώ αντίθετα ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Οι συνεννοήσεις στο Mega μοιάζουν από τώρα πολύ δύσκολες, και αυτό προκαλεί ήδη ανησυχία στους εργαζομένους του τηλεοπτικού σταθμού, που ενώ αρχικά διέβλεπαν μία αχτίδα αισιοδοξίας για την επαναλειτουργία του καναλιού, τώρα φοβούνται ότι αυτή θα καθυστερήσει αρκετά και θα στιγματιστεί από εντάσεις και αντιπαραθέσεις που δεν θα περιοριστούν στα γραφεία του Mega, αλλά θα επεκταθούν και παραέξω…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Μαρινάκη ο ΔΟΛ με προσφορά 22.892.000 εκατ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καστέλι: Πώς το νέο αεροδρόμιο θα δώσει μόνιμες δουλειές σε 1.500 ανθρώπους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόλεμος του ΔΟΛ: Θα φτάσει τα 25 εκατ. το τίμημα;



    ΣΧΟΛΙΑ