• Big Story

    Σε συμπληγάδες ο πρωθυπουργός, ετοιμάζεται για το συνέδριο

    • Contributor
    Τσίπρας


    Εν μέσω των αρνητικών δημοσκοπήσεων, των διογκούμενων κοινωνικών εντάσεων, αλλά και των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων πραγματοποιείται το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 13 ως τις 16 Οκτωβρίου. Οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και κυρίως τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως οι δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος.

    Η συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, απόρροια και του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των μελών του κόμματων. Ήδη, όπως προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, η αποδοκιμασία των επιλογών της κυβέρνησης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, η φθορά της εικόνας του πρωθυπουργού είναι μεγάλη, ενώ από κανένα δείκτη δεν προκύπτει φως στο τούνελ της ύφεσης και της λιτότητας.

    Η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει λόγω και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και σχετίζονται με τα ακανθώδη ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, όπως είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και το lock out.

    Φόρουμ διεύρυνσης και συνταγματική αναθεώρηση

    Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει τις επόμενες εβδομάδες να αντιστρέψει την κατάσταση που επικρατεί και να τονώσει το φρόνημα των στελεχών του κόμματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κριθεί από αυτό. Αρχής γενομένης από την Πέμπτη όπου θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα μετέχουν προσωπικότητες, όπως ο καθηγητής και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη, Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος, όπου θα επιβεβαιωθούν τα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Για παράδειγμα, θα επικυρωθεί η επιστροφή του Φώτη Κουβέλη και μιας σειράς στελεχών που τον ακολουθούν (η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, η Δώρα Καλλιπολίτη, ο Βαγγέλης Ζορκάδης, ο Σάκης Παπαθανασίου κ.α), ενώ ερώτημα αποτελεί η περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση.

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να συγκροτήσει επιτροπή διαλόγου, καθώς φιλοδοξεί να εντάξει στο κόμμα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η πρώην γραμματέας του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Ασλάνης κ.α

    Το θέμα των συνεργασιών, ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που θα προκληθούν αντιδράσεις, κυρίως από την ομάδα των «53», σε μια περίοδο, δε, που ο κ. Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει και τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, όπως του κ. Κουρουμπλή με τους κ. Μπαλάφα και Πουλάκη, του κ. Ξανθού με τον κ. Πολλάκη, του κ. Παρασκευόπουλου με τον κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Κοτζιά με τον κ. Ξυδάκη, αλλά και τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη.

    Οι ομάδες του συνεδρίου

    Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στο συνέδριο του κόμματος, δεδομένου ότι ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι, ταυτόχρονα, και ο βασικός εμπνευστής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Άλλωστε, στο πλευρό του πρωθυπουργού θα βρεθούν ιστορικά στελέχη του κόμματος που παίζουν συνθετικό ρόλο, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Πάντως, φαίνεται ότι στο συνέδριο θα αναμετρηθούν τέσσερις ομάδες και συγκεκριμένα η Ενωτική Κίνηση, η Ομάδα των «53», η Πλατφόρμα 2010 και οι Πασοκογενείς.

    Η «Ενωτική κίνηση» αποτελείται από στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Παναγιώτης Σκούτας, ο Κώστας Μπάρκας, ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νίκος Παυλίδης, ο Νίκος Σκορίνης, ο Πέτρος Καραγεώργος, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

    Στους «53», εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, οι βουλευτές Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης, Μάκης Μπαλαούρας, Χρήστος Μαντάς, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο Χάρης Γολέμης, ο Πέτρος Καλκανδής, ο Πάνος Λάμπρου, ο Μανώλης Σαρρής, ο Μιχάλης Υδραίος κ.α

    Η «Πλατφόρμα 2010» αποτελείται από τους λεγόμενους ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομάδα αυτή ανήκουν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, οι υφυπουργοί Γιάννης Μπαλάφας και Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Στάικος, οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Σεβαστάκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πάνος Σκουρολιάκος, Βασίλης Τσίρκας, κ.α.

    Μικρή αναμένεται να είναι και σε αυτό το συνέδριο η επιρροή των Πασοκογενών. Επικεφαλής της τάσης είναι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ στην ομάδα αυτή μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο Δημήτρης Τσουκαλάς κ.α.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ισίδωρος Ντογιάκος: Ολική ανατροπή στην εκλογή του μετά την επίδοση της πειθαρχικής ποινής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα τα ονόματα για τον επικείμενο ανασχηματισμό – Τι παίζει με Παππά και γιατί ο Κουβέλης πάει στο Εσωτερικών;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/tromos-sto-maximou-tis-dimoskopisis-anazitoun-lisis-choris-apotelesma/79363



    ΣΧΟΛΙΑ