• Big Story

    Red Alert: Παραγράφονται τα πρόστιμα από λίστες Lagarde και HSBC μέσω Αλέξη Μητρόπουλου;


    «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η δικαίωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ό,τι αφορά το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί για υπόθεση φοροδιαφυγής.

    Πρόκειται για ένα πρόστιμο ύψους 375.329,08 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί στον κ. Μητρόπουλο για φορολογικές παραβάσεις που του καταλογίστηκαν το 1999. Ποιο ήταν όμως το πρόβλημα; Ότι το πρόστιμο επιδικάστηκε το 2013, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την παραγραφή του αδικήματος (που είναι δεκαετής), με βάση τον νόμο Παπακωνταντίνου του 2010, που ορίζει ότι ο αναδρομικός έλεγχος για φορολογικά ζητήματα μπορεί να φτάσει ως και πέντε χρόνια πριν – ουσιαστικά δηλαδή με τον νόμο αυτόν αυξανόταν τεχνητά ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων.

    Αυτό ακριβώς επεσήμανε στην εισήγησή του το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε πως η παράταση των προθεσμιών παραγραφής «αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου», κι έτσι εισηγείται την ακύρωση του προστίμου ως παραγραφέντος.

    Όμως αν η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ κάνει τελικά δεκτή την εισήγηση, σίγουρα θα κάνει πολύ χαρούμενο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, όμως αντίθετα θα φέρει… φουρτούνες στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, με την απόφαση αυτή κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» οι αναδρομικοί φοροέλεγχοι για τις λίστες φοροδιαφυγής πέραν της δεκαετίας, οι οποίοι έχουν γίνει με βάση τον νόμο Παπακωνσταντίνου.

    Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα εκατομμύρια που ήλπιζε να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα δημόσια ταμεία από υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε «ύποπτα» εμβάσματα και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, που αποκαλύφθηκαν με τη λίστα Lagarde και τις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, σε χρονολογίες πριν το 2005, δε θα έρθουν ποτέ – και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα για τέτοιες υποθέσεις, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να δικαιωθούν, παίρνοντας πίσω τα χρήματα αυτά!

    Με άλλα λόγια, ένας ακόμα «θησαυρός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να αποδειχθεί… άνθρακας.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Οι πρακτικές των Ευρωπαίων καταστρέφουν την Ευρώπη και εμάς!



    ΣΧΟΛΙΑ