• Big Story

    Red Alert: Χοντραίνει το παιχνίδι στην εξεταστική. Καλούν καναλάρχες και εκδότες για τα δάνεια των media

    εκτακτο


    Δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έγινε η πρόταση που έκανε ο Σπ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόσκληση και άλλων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών προς ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής, στην έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε την ανάγκη να παρευρεθούν στην εξεταστική επιτροπή και οι καναλάρχες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ, αφού η εξέταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών δημιούργησε πολλά ερωτήματα.

    Το αίτημα αυτό του Λάππα αφορά τους: Μπόμπολα (για Πήγασο και Τηλέτυπο), Ψυχάρη (για ΔΟΛ και Τηλέτυπο), Βαρδινογιάννη (για το Star), Κυριακού (για τον ΑΝΤ1), Αλαφούζο (για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» και ΣΚΑΪ), Κοντομηνά (για Alpha), Αναστασιάδη (για Πρώτο Θέμα) και Κουρτάκη (για Παραπολιτικά).

    Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Τζαβάρας, βουλευτής της Ν.Δ, έσπευσε να δικαιολογήσει τις τράπεζες για τα δάνεια που χορήγησε στα 2 πρώην μεγάλα κόμματα, δηλώνοντας πως: “Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα ήταν κόκκινα. Όταν δόθηκαν τα δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες”. Μάλιστα, το κόμμα της αντιπολίτευσης  ζήτησε να κληθεί και ο διευθυντής της εφημερίδας Αυγή για το θέμα της offshore που έχει αγοράσει μετοχές της εφημερίδας, αξίας 49.500 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η κλήση των ιδιοκτητών οφείλεται στις καταθέσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες οι επικεφαλής των τραπεζών.

    Τι είχε πει ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank

    Ο όμιλος επιχειρήσεων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, η Τηλέτυπος Α.Ε. και η Ναυτεμπορική έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τη Eurobank. Αυτό τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στις 5 Ιουλίου 2016 στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο όμιλος Κοντομηνά  χρωστά 3,387 εκατ. ευρώ, η Τηλέτυπος Α.Ε. 13 εκατ. ευρώ και η Ναυτεμπορική 148.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank η τράπεζα δεν έχει υπόλοιπα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά το ποσό αφορά συνολικά σε δραστηριότητες του επιχειρηματία.

    Η Εurobank πάντως έχει τη μικρότερη έκθεση δανείων προς τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (85 εκατ. ευρώ έναντι 430 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας) και προς τα κόμματα αφού ασκούσε συντηρητική πολιτική, όπως κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Σε ότι αφορά τα δάνεια προς κόμματα είναι 8,5 εκατ. συν τόκους 13 εκατ. ευρώ (προς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία),  τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα και η τράπεζα τα έχει καταγγείλει. Το μερίδιο της Eurobank είναι μόλις  3% στο σύνολο των δανείων που οι τράπεζες έχουν χορηγήσει προς τα κόμματα.

    Τι είχε πει ο Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank

    νόμος Κατσέλη ήταν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των καθυστερούμενων δανείων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης κατά την ακρόαση στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια προς τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δικάσιμοι για την υπαγωγή στο νόμο φθάνουν ως το 2030 με αποτέλεσμα να μένει ένας κακόπιστος δανειολήπτης στο σπίτι του για 15 χρόνια χωρίς να πληρώνει. Ο νόμος αλλάζει ώστε να ενθαρρύνεται ο συνεργάσιμος δανειολήπτης, είπε ο Δημήτρης Μαντζούνης, τονίζοντας ότι δεν είναι δουλειά της τράπεζας οι πλειστηριασμοί αλλά ο στόχος είναι να έχει κάθε δανειολήπτης το σπίτι του. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία έχει ιδρύσει εξιδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μαζί με την ισπανική Aktua προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της τελευταίας

    Οι προβλέψεις της Alpha Bank για δάνεια προς ΜΜΕ είναι της τάξης των 160 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ο οποίος μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή, διαβεβαίωσε ότι όλα τα δάνεια ύψους 311 εκ. ευρώ είναι ενήμερα τουλάχιστον ως προς τους τόκους. Η Alpha Bank δεν έχει χορηγήσει δάνεια σε πολιτικά κόμματα.

    Όσο αφορά τις εγγυήσεις αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων η τράπεζα χορηγούσε δάνεια στου επιχειρηματικούς ομίλους ΜΜΕ, ο κ. Μαντζούνης απάντησε ότι το κριτήριο ήταν η κυκλοφορία σε ό,τι αφορά τα έντυπα αλλά και τα έσοδα από διαφημίσεις, καθώς επίσης και το τι είδους ύλη είχαν εξηγώντας πως αν ένα μέσο δεν είχε «σοβαρή ύλη» δεν το δανειοδοτούσε η τράπεζα.

    Σε ό,τι αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ ο κ. Μαντζούνης τόνισε ότι το κριτήριο ήταν η ακροαματικότητα ή η τηλεθέαση ενώ για τα διαδικτυακά μέσα η αξιολόγηση και κατά συνέπεια η δανειοδότηση είχε να κάνει με την επιρροή που ασκούσαν αλλά και την καθημερινή επισκεψιμότητα.

    Με την έλευση της κρίσης η τράπεζα ζητούσε φρέσκα κεφάλαια από τις επιχειρήσεις ενώ υπήρχε «ενίσχυση με ακίνητα ή άλλα στοιχεία και συνεχής παρακολούθηση εργασιών της εταιρείας ώστε αν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση με αλλαγή όρων για διευκόλυνση εταιρείας.

    Προσπαθούμε  να διευκολύνουμε τις εργασίες μιας εταιρείας εφόσον είναι συνεργάσιμη, να καταστρωθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης για να επιβιώσει ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε δύσκολες περιστάσεις είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζούνης.

    Τι είχε πει ο Γιώργος Πουλόπουλος της Πειραιώς

    Εμπλοκή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες! Αλλάζουν τα δεδομένα εντός των επομένων ωρών για τους 10 (λόγω αποχώρησης Καρατζαφέρη) υποψήφιους. “Το Mega, εξ΄όσων γνωρίζω, δεν έχει προσκομίσει φορολογική ενημερότητα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες”, επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς κ.Γιώργος Πουλόπουλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Απαντώντας στα ερωτήματα της επιτροπής ο κ.Γιώργος Πουλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το 47% των δανείων που έχει δώσει η τράπεζα Πειραιώς σε μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι καταγγελμένα (202 εκατ.). Τα δάνεια των συστημικών τραπεζών σε μμε είναι 1,3 δις και στα κόμματα 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ειδικότερα η τράπεζα Πειραιώς έχει 432 εκατ. ευρώ δάνεια σε μμε, με τις εξασφαλίσεις να είναι στα 306 εκατ. και τις προβλέψεις στα 194 εκατ.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “Την ίδια στιγμή, μόνο το 2015 από την Πειραιώς δόθηκαν συνολικά για διαφήμιση σε όλα τα ΜΜΕ 19,4 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα ποσά των χορηγιών που έκανε μέσα στο 2015 η τράπεζα Πειραιώς, το ποσό της διαφήμισης ανέρχεται στο ποσό των 24,6 εκατ. ευρώ”.

    Από τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα μεγαλύτερα είναι σε:

    • ΑΝΤ1 67 εκατ. ευρώ.
    • Πρώτο Θέμα 36 εκατ. ευρώ.
    • Πήγασος 32 εκατ. ευρώ.
    • Νέα Τηλεόραση (Star) 28 εκατ. ευρώ.
    • ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ.
    • Mad 15 εκατ. ευρώ.
    • Real 6,5 εκατ. ευρώ.

    Ο Γ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ότι από τα 240 εκατομμύρια των δανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα 238 εκατομμύρια είναι προβλέψεις, δηλαδή δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ως εκ τούτου θεωρούνται χαμένα λεφτά από την τράπεζα Πειραιώς. Οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων των 2 κομμάτων του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού έγιναν όταν είχε ήδη ανακοινωθεί η σύσταση της παρούσας εξεταστικής επιτροπής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/coming-soon-sto-katakorifo-agonia-500-ergazomenon-sto-mega/61073



    ΣΧΟΛΙΑ