• Κοινωνία

    Ράικου κατά Τουλουπάκη: Ενας «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη με απρόβλεπτες διαστάσεις

    Ελένη Ράικου (αριστερά) και Ελένη Τουλουπάκη (δεξιά)


    Μια νέα «πληγή», πρωτόγνωρη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, με απρόβλεπτες διαστάσεις για το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, άνοιξε ο άτυπος «εμφύλιος» της Ελένης Ράικου με την Ελένη Τουλουπάκη.

    Η πρώην (και πρώτη στην Ελλάδα) εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βάλλει κατά της νυν εισαγγελέως, κατηγορώντας την ευθέως ότι διέρρευσε στον Τύπο απόρρητα στοιχεία από την έρευνα για δωροδοκίες της Novartis που αφορούν το γιατρό σύζυγο της. «Φωτογραφίζει» ουσιαστικά μία εσκεμμένη διαρροή που πραγματικό στόχο είχε να πλήξει την ίδια.

    Αλά… Κράμερ εναντίον Κράμερ, λοιπόν, η προκάτοχος Ελένη στρέφεται εναντίον της διαδόχου Ελένης. Με το δικαστικό και νομικό κόσμο να παρακολουθεί μουδιασμένος τα όσα έπονται των καταγγελιών από κύκλους της κα Ράικου για τον «Ρασπούτιν» με την πολιτική ισχύ που με ύφος νταβατζή απαιτούσε από την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς να απαλλάξει ή να διώξει ποινικά συγκεκριμένους εμπλεκόμενους.

    Αμηχανία για την αγωγή κακοδικίας

     

     

     

    Η Ελένη Ράικου κατέθεσε αγωγή κακοδικίας, με την οποία στρέφεται κατά της Ελένης Τουλουπάκη αλλά και δύο επίκουρων εισαγγελέων της (πρόκειται για τους στενότερους συνεργάτες της). Την αγωγή που θα κρίνει το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας συνυπογράφει ο σύζυγος της κα Ράικου, γιατρός Λάζαρος Καρνέσης.

    Το ζευγάρι τους προσάπτει παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης για την υπόθεση της Novartis, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας.

    Η είδηση δημοσιοποιήθηκε χθες στον Τύπο και αυτό προκάλεσε αμηχανία και στις δύο πλευρές.

    Η κα Ράικου φέρεται σφόδρα ενοχλημένη από τη (νέα) διαρροή της απόφασης της να στραφεί εναντίον των 3 συναδέλφων της. Η κα Τουλουπάκη από την πλευρά της φέρεται κεραυνοβολημένη από την κίνηση της προκατόχου της να την πάει στα δικαστήρια.

    Την αγωγή κακοδικίας της Ελένης Ράικου μελετά η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Με το δικόγραφο, το ζευγάρι φέρεται να διεκδικεί αποζημίωση από την κα Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς: 50.000 ευρώ από τον καθένα. Στο σύνολο δηλαδή φέρονται να διεκδικούν 300.000 ευρώ και οι δύο.

    Ο σύζυγος της κα Ράικου και ο «Ρασπούτιν»

     

     

     

     

    Τον προηγούμενο μήνα, δημοσιεύματα σε δυο φιλοκυβερνητικά έντυπα, ενέπλεκαν τον γιατρό σύζυγο της κα Ράικου με τη λίστα των γιατρών που δωροδοκήθηκαν από τη Novartis, αποκαλύπτοντας έμβασμα 1.000 ευρώ της φαρμακοβιομηχανίας σε κοινό λογαριασμό του κ.Καρνέζη και της κα Ράικου.

    Ο σύζυγος της εισαγγελέως Εφετών αρνείται οποιαδήποτε παράνομη σχέση με τη Νοvartis και υποστηρίζει ότι έλαβε το 2009 εφάπαξ ως νόμιμη αμοιβή 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας.

    Των συνεχιζόμενων επί 3 εβδομάδες δημοσιευμάτων, ακολούθησαν ασύλληπτες καταγγελίες όχι απευθείας από την κα Ράικου αλλά από κύκλους της.

    Οταν υπηρετούσε – έλεγαν οι κύκλοι της- τη δεύτερη θητεία της στη νευραλγική θέση της επικεφαλής της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο, της ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις και διαρκείς παρεμβάσεις στο έργο της από συγκεκριμένο πρόσωπο, με «πολιτική ισχύ», το οποίο ωστόσο δεν κατονόμαζαν αλλά αποκαλούσαν «Ρασπούτιν».

    Όπως ανέφεραν τότε οι κύκλοι της κα Ράικου:

    «Ανοίγει η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών.»

    Μετά από αυτές τις καταγγελίες των κύκλων της Ελένης Ράικου (ως μήνυμα ερμηνεύτηκε από πολλούς) δεν ακολούθησε νέο δημοσίευμα εφημερίδας για «νέα στοιχεία εμπλοκής» του συζύγου της, αλλά ούτε κάποιες νέες αποκαλύψεις από το περιβάλλον της εισαγγελέως.

    Η παραίτηση και η επιλογή

     

     

     

    Το Μάρτιο του 2017 η Ελένη Ράικου υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της, ρίχνοντας τότε την πρώτη «βόμβα». Στην 3σέλιδη επιστολή παραίτησης, η εισαγγελέας είχε καταγγείλει στοχοποίηση της από παράκεντρα εξουσίας και προσπάθεια παρέμβασης στην έρευνα της από μεγάλα συμφέροντα, χωρίς η ίδια, όπως έλεγε, να έχει τη θεσμική προστασία που θα έπρεπε.

    Τότε η κα Ράικου αποκάλυψε ότι είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, λίστα με μεγάλο αριθμό κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, που δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ισως, μέσα σε αυτή τη λίστα να βρισκόταν και το όνομα του συζύγου της κα Ράικου.

    Ακολούθησε η αντικατάσταση της κα Ράικου, με την επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση.

    Τον Απρίλιο του 2019, πάντως, λήγει και η δική της θητεία στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ράικου κατά Τουλουπάκη: Αγωγή κακοδικίας για την υπόθεση της Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελένη Ράικου: Οι “πιέσεις” για την άσκηση διώξεων και τις απαλλαγές. Ο “Ρασπούτιν- νταβατζής” και το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ασύλληπτες καταγγελίες από το περιβάλλον της Ελένης Ράικου: «Ο Ρασπούτιν, με ύφος νταβατζή, απαιτούσε να διωχθούν ποινικά ή να απαλλαγούν συγκεκριμένα πρόσωπα»



    ΣΧΟΛΙΑ