• Business

    Πρώτη δικαστική δικαίωση για επενδυτές που έχασαν από τη Folli Follie

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Η πρώτη δικαστική δικαίωση επενδυτών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τοποθετήσεις σε μετοχές και προθεσμιακά συμβόλαια της Folli Follie είναι γεγονός.

    Με σημερινή του απόφαση, που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή για το «πάγωμα» κάθε μεταβολής στα περιουσιακά στοιχεία τόσο της αμαρτωλής εταιρείας όσο και πέντε μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η προσωρινή αυτή διαταγή εκδόθηκε μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από τρεις επενδυτές, καθώς επίσης και από μία ξένη εταιρεία.

    Οι προσφεύγοντες ζητούν να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί και είναι της τάξης των 160.000 ευρώ. Κάτι το οποίο διατυπώνεται και με το αίτημα της άδειας συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι το παραπάνω ποσό.

    Είναι εμφανές ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως προπομπός και για πολλούς άλλους επενδυτές που έχασαν λεφτά τοποθετούμενοι επενδυτικά στη Folli Follie, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας αποδείχθηκαν πλαστογραφημένα.

    Η υπόθεση, την οποία χειρίζεται το νομικό γραφείο Καρβέλη, είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν, ενώ κατά τη σημερινή συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων της εταιρείας για να δοθεί νέα αναβολή.

    Οι προσφεύγοντες είναι οι:

    • Παντελής Τσίτος
    • Αλέξανδρος Τσίτος
    • Βασίλειος Ζωναράς 
    • Η εδρεύουσα στη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ (Republic of Marshall Islands) αλλοδαπή εταιρεία με την επωνυμία «DRUMS FINANCE INC

    Στρέφονται δε κατά των:

    • Της εδρεύουσας στον Άγιο Στέφανο Αττικής (23ο χλμ ΕΟ Αθηνών – Λαμίας) ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «FOLLI – FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» όπως εκπροσωπείται νόμιμα
    • Δημητρίου Κουτσολιούτσου
    • Γεωργίου Κουτσολιούτσου
    • Αικατερίνης Κουτσολιούτσου
    • Φραγκίσκου Γρατσώνη 
    • Ειρήνης Νιώτη

    Μεταξύ άλλων, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποστηρίζεται ότι:

    «Είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν γνωρίζαμε την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ομίλου της 1ης καθής (σ.σ. δηλαδή της Folli Follie), δεν θα είχαμε προβεί στις ανωτέρω τοποθετήσεις μας στη μετοχή της, την οποία θεωρούσαμε ως από τις πλέον αξιόπιστες μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, αλλά θα είχαμε προβεί σε επένδυση σε άλλους τίτλους αποδεδειγμένης φερεγγυότητας και δεν θα είχαμε ζημιωθεί. Για την επενδυτική μας απόφαση να αγοράσουμε μετοχές και συμβόλαια επί της μετοχής της 1ης καθής εταιρίας και να μην προβούμε σε πωλήσεις αυτών, πεισθήκαμε από τις (ψευδείς, όπως αποδείχθηκε) δηλώσεις των καθών, οι οποίοι, ενώ γνώριζαν ότι ο Όμιλος είχε παρουσιάσει ψευδείς οικονομικές καταστάσεις και ότι είχε εξαιρετικά μειωμένη ρευστότητα, με δηλώσεις τους στον τύπο διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου, αν  δε δεν είχε ξεκινήσει (έστω καθυστερημένα) τη σχετική έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εάν δεν είχε ξεκινήσει η Εισαγγελική Έρευνα, θα βρισκόμασταν ακόμη στο σκοτάδι.

    Σύμφωνα με τα ανωτέρω ιστορούμενα περιστατικά οι καθών με τις αναλυτικά αναφερθείσες πράξεις και παραλείψεις τους, οι οποίες συνιστούν κατά τον ΑΚ αδικοπραξίες (914 επ ΑΚ), μας ζημίωσαν από δόλο, τον με 1ο για το ποσό των 37.538,78 €, τον 2ο για το ποσό των 2.727,60 €, τον τρίτο για το ποσό των 5.430,00 € και την τέταρτη για το ποσό των 32.855,50 € (συνολική ζημία όλων μας 78.551,88 €).

    Είναι δε εξαιρετικά πιθανό σε περίπτωση οριστικής διαγραφής της μετοχής της καθής από το ΧΑΑ με απόφαση του Χρηματιστηρίου και της έναρξης διαδικασίας εκκαθάρισης των συναλλαγών παραγώγων, η ζημία μας αυτή να αυξηθεί, αφού η αξία της μετοχής δεν θα παραμείνει στο ποσό των 4,80 € ανά μετοχή, αλλά θα μηδενιστεί και, επομένως, η ζημία μας, όπως ανωτέρω περιγράφεται, θα ισούται με το ποσό που δαπανήσαμε για την αγορά των μετοχών και συμβολαίων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ζημία μας θα είναι για τον 1ο 55.298,78 €, για τον 2ο 8.487,60 €, για τον 3ο 7.830,00 και για την 4η 43.415,50 €, ήτοι συνολικά για όλους μας 115.031,88 ευρώ.

    Από τις ως άνω πράξεις και παραλείψεις των καθών, έχουμε άπαντες  υποστεί, εκτός από την υλική ζημία, και βαρύτατη ηθική βλάβη, λόγω της αδυναμίας ρευστοποιήσεως της επενδύσεώς μας και την συνεπεία αυτής σοβαρή μείωση της περιουσίας μας και του εισοδήματός μας, ποσού 5.000 ευρώ για καθένα εξ ημών (σύνολο 20.000 €). Τα ανωτέρω ποσά υλικής και ηθικής βλάβης (78.531,88 + 20.000 = 98.531,88 άλλως 115.031,88 + 20.000 =  135.031,88 ευρώ) πρόκειται να αναζητήσουμε με αγωγή μας ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου στρεφόμενη κατά των καθών, κατά το χρονικό όμως διάστημα το οποίο θα παρέλθει μέχρι να αποκτήσουμε εκτελεστό τίτλο κατά των καθών, οι απαιτήσεις μας μένουν ακάλυπτες και είναι εξαιρετικά πιθανό αν όχι βέβαιο ότι, αφενός μεν  οι  αντίδικοί μας θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν την περιουσία τους από τους δανειστές τους, αφ’ ετέρου δε, έτεροι δανειστές με πολλαπλάσιες ημών απαιτήσεις (τράπεζες, ομολογιούχοι κλπ) θα επιβαρύνουν άμεσα την περιουσία των καθών, με αποτέλεσμα η από πλευράς μας όποια προσπάθεια αναγκαστικής εκτελέσεως να μην τελεσφορήσει.

    Σημειωτέον ότι άπαντες, λόγω της ανωτέρω ζημίας μας από τις συναλλαγές με τη μετοχή της 1ης καθής βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση, μάλιστα ο 1ος εξ ημών αδυνατώ να καταβάλω τη δόση του στεγαστικού μου δανείου που έλαβα από τις τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK για την αγορά πρώτης κατοικίας, σημερινού ύψους περίπου 55.000 ευρώ. Ο  1ος και 2ος εξ ημών έχουμε οχλήσει τους αντιδίκους για την καταβολή ποσού 25.000 ευρώ από την ανωτέρω ζημία μας, με την από 29.05.2018 εξώδικη δήλωσή μας που επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στους καθών την 31.05.2018, χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε απάντηση από τους αντιδίκους.

    Δ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι καθ’ ών, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων προτίθενται άμεσα να μεταβιβάσουν αυτά σε τρίτους, ήδη δε προβαίνουν σε επιβάρυνση αυτών υπέρ των Τραπεζών, οι οποίες έχουν δανειοδοτήσει την 1η καθής με την εγγύηση των λοιπών. Παράλληλα και οι ομολογιούχοι (κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού) έχουν στραφεί κατά των αντιδίκων μας και πρόκειται να επιβαρύνουν την περιουσία τους με τεράστια ποσά που θα αφήσουν ακάλυπτες τις δικές μας απαιτήσεις. Έτσι, για τις ως άνω απαιτήσεις μας, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στο συνολικό ποσό των 98.531,88, άλλως 135.031,88 ευρώ, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια και η περιουσιακή κατάσταση των καθών δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεών μας.

    Περαιτέρω, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, επίκειται η κατάθεση προσφυγών από σημαντικό αριθμό ομολογιούχων της εταιρείας με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό κατόχων χρεογράφων της FFG (1ης αντιδίκου) και πλέον πρόκειται να κατατεθεί αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων που έχει εκδώσει η εταιρεία, δύο και πλέον μήνες αφότου ξεκίνησε η υπόθεση με το περιβόητο report του fund QCM. Εάν ζητηθεί η πρόωρη εξόφλησή των ομολόγων τότε η πίεση προς τους καθών θα αυξηθεί κατακόρυφα, δεδομένου ότι η εταιρία έχει εκδώσει δύο ομόλογα, ένα μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ (με τιμή μετατροπής τα 40,7 ευρώ) που λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα και ένα δεύτερο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ), λήξεως 2021. Το ομόλογο που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με επιτοκιακό κουπόνι 3,25% ετησίως, έχει πλέον φθάσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο “SIX Swiss Stock Exchange” λόγω των δυσμενών εξελίξεων εις βάρος της 1ης καθής, στο 41% της ονομαστικής του αξίας  !!

    ΕΠΕΙΔΗ υφίσταται σοβαρός κίνδυνος εκποιήσεως περιουσιακών στοιχείων των καθ’ ών και επί πλέον επιβαρύνσεως τούτων από τρίτους πιστωτές

    ΕΠΕΙΔΗ συντρέχει εξαιρετικά κατεπείγουσα περίπτωση και άμεσος κίνδυνος από κάθε αναβολή για την ικανοποίηση των ως άνω απαιτήσεών μας

    ΕΠΕΙΔΗ είναι συνεπώς αναγκαίο, με σκοπό την εξασφάλιση των ως άνω απαιτήσεών μας, να μας χορηγηθεί η άδεια συντηρητικής κατασχέσεως κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας και κάθε απαιτήσεως των καθών, της κινητής ευρισκομένης εις χείρας τους ή εις χείρας τρίτων μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ.

    ΕΠΕΙΔΗ η υπό κρίση αίτησή μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή, ερειδομένη επί των άρθρων 682 επ. και 706 Κ.Πολ.Δ., φέρεται δε αρμοδίως καθ’ ύλη και κατά τόπο ενώπιον του Δικαστηρίου Σας.

    ΕΠΕΙΔΗ παραιτούμαστε από το δικόγραφο της ενώπιον του δικαστηρίου σας από 03.07.2018 αιτήσεώς μας (ΓΑΚ 66880/2018 & ΕΑΚ 7333/2018), για την οποία έχει ορισθεί συζήτηση της προσωρινής διαταγής για τις 17.07.2018.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

    Και όσους θα προστεθούν κατά τη συζήτηση της παρούσας, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας

    ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

    –  Να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτησή μας.

    –  Να διαταχθεί, προς εξασφάλιση των αναφερομένων στο ιστορικό απαιτήσεών μας και των σχετικών τόκων και εξόδων, η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή απαιτήσεως των καθ’ ών, όπου και αν ευρίσκεται στην Ελλάδα, εις χείρας τους ή (της κινητής περιουσίας και απαιτήσεων) και εις χείρας οποιοδήποτε τρίτου μέχρι του ποσού των 160.0000 ευρώ

    – Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορευθεί η πραγματική και νομική μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των καθών μέχρι τη συζήτηση της παρούσας αιτήσεως

    –  Να καταδικασθούν οι καθ’ ών στη δικαστική μας δαπάνη.»



    ΣΧΟΛΙΑ