• Big Story

    Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα “Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν να κάνεις ποδήλατο – Πρέπει να κάνεις συνέχεια πετάλι”


    «H Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική για την ανάπτυξη». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Τζεφ Πάιατ, του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, ο οποίος συνάντησε και συνομίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

    «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η αβεβαιότητα» εξήγησε ο Τζεφ Πάιατ. «Έχουμε τρόπους για να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση», είπε στο Μάκη Πολλάτο και το Πρώτο Θέμα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πάιατ η προσέλκυση επενδύσεων ήταν το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι η εικόνα είναι καλύτερη και ότι υπάρχει μία μικρή ανάπτυξη, αλλά προσθέτει ότι έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας και «εξαιρετικά επώδυνης οικονομικής προσαρμογής, το ζήτημα είναι η διατήρηση των θετικών ρυθμών».

    «Δεν ακούω κανέναν να μιλάει σοβαρά για τέταρτο μνημόνιο» σημειώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει: «Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να πετύχει. Είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνεις συνέχεια πετάλι».

    Και το ΔΝΤ; «Είναι λάθος να δαιμονοποιείς το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό μέρος του προγράμματος» υπογράμμισε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

    us001

    Ελληνοτουρκικά

    «Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή» δήλωσε αναφορικά για τα Ελληνοτουρκικά.

    «Το μήνυμα που παίρνω από τον πρωθυπουργό και από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θέλει σταθερές σχέσεις με την Τουρκία» λέει ο Τζεφ Πάιατ. «Ισως η Ελλάδα είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την πορεία της Τουρκίας».

    Όπως δήλωσε, η Ουάσιγκτον στηρίζει τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πολιτική επίλυση του Κυπριακού κάνει λόγο για παράθυρο ευκαιρίας και υποστηρίζει ότι το κλείσιμο μίας συμφωνίας «που ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα, θα είναι μία κατάσταση win-win για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία».

    Τι θα αλλάξει ο πρόεδρος Τραμπ

    Στην ερώτηση αν θα γίνουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ με την προεδρική μετάβαση, αναφέρεται στη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας λέγοντας ότι δεν θα μειωθεί η αξία της.

    «Εχουμε ένα πολύ ισχυρό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών» τονίζει και αναφέρεται στη Γερουσία, στο Κογκρέσο «από όπου προέρχονται τα χρήματα και όπου υπάρχει υψηλός βαθμός συνέχειας. Οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων στο Κογκρέσο, όσοι γνωρίζω από την Ουκρανία (όπου ήταν το προηγούμενο πόστο του κ. Πάιατ), δημοκρατικοί ή ρεπουμπλικανοί, δεν έχουν αλλάξει».

    «Οι βασικές αρχές είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά. Ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει τις προτεραιότητές του, όμως το πιο ασφαλές στοίχημα είναι η ισχυρή πιθανότητα να συνεχίσει την ίδια πολιτική» αναφέρει και καταλήγει: «Είμαστε δημοκρατίες, οι πολιτικές αλλάζουν, όπως γνωρίζετε καλά στην Ελλάδα».

    Πηγή: protothema.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Σόιμπλε, ο Τσακαλώτος και… οι ελέφαντες: Τι αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε με ένα του tweet να «ισοπεδώσει» την μετοχή της Boeing

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Το… ήπιαμε το πικρό ποτήρι – Θριαμβευτές οι Θεσμοί, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε



    ΣΧΟΛΙΑ