• Big Story

    Τι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις»


    Με ένα χαμόγελο ευχαρίστησης, λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούσε, ευδιάθετος και ικανοποιημένος από τα γραφεία του CDU, στο Βερολίνο. Η συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκεσε σχεδόν 50 λεπτά, εξελίχθηκε σε θερμό κλίμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήξερε πως είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μια σειρά από σημαντικά κέρδη.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ, αφού παρουσιάστηκε ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του, παρουσιάζοντας τις βασικές γραμμές του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να δηλώσει πως διαπιστώθηκε «αμοιβαία εμπιστοσύνη» στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της με την κ. Μέρκελ. Μια φράση που τα τελευταία χρόνια συχνά απουσιάζει από τις ειδήσεις που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

    Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στην κ. Μέρκελ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία έπειτα από χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως την ανεργία των και τη φτώχεια. Αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Και έκανε ξεκάθαρο πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, όπως θεωρεί η πλειοψηφία των Ελλήνων.

    Αυτό που διαπίστωσε ήταν η ταύτιση απόψεων επί της αρχής με την Άνγκελα Μέρκελ. Η θέση, άλλωστε, είναι λίγο-πολύ γνωστή, καθώς συνεχώς η καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια δηλώνει πως είναι επιθυμία της να υπάρχουν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αφήσει να εννοηθεί πως αναμένει από την Γερμανίδα καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της και να «μαζέψει» τον «σκληρό» Β. Σόιμπλε και τις δηλώσεις του για Grexit.

    Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις ευθύνες που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης και της τροπής που πήρε η διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε κατά την παρουσία του στο Βερολίνο πως «η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει πως ο κ. Μητσοτάκης «φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ κατά την παραμονή του στο Βερολίνο», χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ «αυτόκλητο αυλοκόλακα», για να λάβει την απάντηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως «η αποτυχία του κ. Τσίπρα και της παρέας του δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα ραντεβού με Μέρκελ – Σόιμπλε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα δραχμής για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ανοίγει η ψαλίδα – Η ΝΔ προηγείται κατά 16,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ