• Big Story

    Γερμανικό think Tank: Εφαρμόστε το πρόγραμμα για να κερδίσετε κούρεμα χρέους

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


     

    Όταν ένα από τα πιο «φιλικά» προς την Ελλάδα think tank της Ευρώπης, το οποίο στήριξε με τις απόψεις του το προηγούμενο διάστημα το δίκαιο των επιχειρημάτων της χώρας, αρχίζει να απελπίζεται με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τότε τα πράγματα μοιάζουν πιο απαισιόδοξα από ποτέ.

    Το γερμανικό “Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία” (IfW, Kiel), μοιάζει ξεκάθαρο: Το τέταρτο μνημόνιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει ο μονόδρομος. Ακόμα και τότε, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.

    Αιτία της απαισιόδοξης πρόβλεψης είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από το τρίτο μνημόνιο.

    Το αποτέλεσμα της έως τώρα εφαρμογής του 3ου προγράμματος προσαρμογής είναι “απογοητευτικό”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. «Οι προβλεπόμενοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι είτε δεν επιτεύχθηκαν είτε επιτεύχθηκαν μερικώς και το πρόγραμμα χρειάζεται μια συνεχή αναθεώρηση. Δεν είναι να απορεί κανείς που η οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν εκείνη που αναμενόταν. Η αύξηση της απασχόλησης (η οποία σημειώθηκε μετά το 2014) δεν οδήγησε σε αύξηση των εισοδημάτων, διότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούσαν τομείς χαμηλού κόστους. Παράλληλα, χάθηκαν θέσεις εργασίας σε καλοπληρωμένους τομείς της οικονομίας, ενώ δεν φάνηκαν σημαντικές επενδύσεις σε εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης.»

    Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση καταφέρει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται μέσα στο 2017 από  το 3ο μνημόνιο, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε προς μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα «άμεσο ή έμμεσο» κούρεμα χρέους και να δημιουργήσει ένα «νέο πρόγραμμα, χωρίς τη πειθαρχία τύπου ΔΝΤ», το οποίο ήταν «ελληνικής ιδιοκτησίας» με «γενική κοινωνική αποδοχή».

    Έτσι η Ελλάδα θα γινόταν και πάλι «υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της δικής της πολιτικής και τις συνέπειές της στο πλαίσιο των όρων που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας».

    Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει με τις προϋποθέσεις του 3ου μνημονίου, το τέταρτο μνημόνιο είναι μονόδρομος. Ούτε πολιτικές λύσεις, ούτε νέες διαπραγματεύσεις.

    Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν «απίθανο» να υπάρξει ελληνική ιδιοκτησία στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και πάλι θα έπρεπε να βρεθεί μια “βιώσιμη λύση” για το χρέος της Ελλάδας.

    Από την κριτική του Ινστιτούτου δεν ξεφεύγει η Κομισιόν, τόσο για τις αποπροσανατολιστικές προβλέψεις της για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, όσο και για το έλλειμμα ελληνικής “ιδιοκτησίας” του προγράμματος προσαρμογής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποφασισμένοι επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί την Τρίτη – Πώς θα καταλήξουν σε συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Μοσκοβισί: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «ισορροπημένο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαίωση του mononews.gr από το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ