• Big Story

    Αποκλειστικό: Αλαλούμ στο Εθνικό Κτηματολόγιο – Τι βρήκε στο συρτάρι του ο Σταθάκης

    • NewsRoom


    Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στο πολύπαθο Κτηματολόγιο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη για τη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υφιστάμενων 394 υποθηκοφυλακείων σε όλη την επικράτεια με την ανώνυμη εταιρία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση».

    Ο νέος φορέας αποτελεί πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρέη «τεχνικού συμβούλου» της χώρας μας, μεταξύ άλλων και για το θέμα του Κτηματολογίου.

    Το πόρισμά του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού όμως, βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τα αντίστοιχα πορίσματα των προηγούμενων ετών της – τότε – τεχνικής βοήθειας για το Κτηματολόγιο (Task Force) η οποία είχε επίσης… καλοπληρωθεί, επί Υπουργίας Γιάννη Μανιάτη.

    Πριν τρία χρόνια η χώρα μας είχε δεσμευθεί στους δανειστές πως θα αποφάσιζε για την τελική μορφή που θα έχει το Εθνικό Κτηματολόγιο σε όλη την επικράτεια όταν θα ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα είχε επισημανθεί ως προαπαιτούμενο η εταιρία να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία (ως προς τις προσλήψεις επιστημόνων αλλά και τις αναθέσεις μελετών) και ανεξαρτησία (ως προς την απίστευτη γραφειοκρατία που έχει επιβληθεί στους δημόσιους φορείς την τελευταία πενταετία). Υπό αυτές τις συνθήκες φαινόταν εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης του έργου το 2020, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθειών σύνταξης κτηματολογίου.

    Σήμερα, μετά από μία διετία αδράνειας από τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, βρήκε στο συρτάρι του την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δείχνει να βρίσκεται όχι μόνο εκτός της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και εκτός της διεθνούς πρακτικής για το Κτηματολόγιο.

    Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα φορέα δημοσίου δικαίου, ο οποίος όμως «θα πρέπει να μπορεί να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους» αλλά «θα αμείβει με 200.000 ευρώ το χρόνο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της για μία πενταετία», δεδομένα που αμφότερα δεν ισχύουν στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η δε διεθνής τάση, είναι να καταργείται ο θεσμός των υποθηκοφυλακείων και να αντικαθίσταται από το Κτηματολόγιο και όχι να… συμπορεύονται.

    Συν τοις άλλοις, οι εργαζόμενοι, θεωρούν πως εκτός από «θεσμική οπισθοδρόμηση» θα υπάρχει και απίστευτο αλαλούμ στην υλοποίηση καθώς εκτός από δεκάδες Υπουργικές αποφάσεις, θα χρειαστεί και να βρεθεί και η κατάλληλη νομική φόρμουλα αφού δεν υπάρχει προηγούμενο μετάβασης από ανώνυμη εταιρία του κράτους σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

    Αυτό σημαίνει μία σειρά αποφάσεων σε σχέση με την εκκαθάριση της εταιρίας, το ΑΦΜ, τα αποθεματικά της ύψους 235 εκατ. ευρώ σήμερα), τις 80 περίπου συμβάσεις με υπεργολάβους, τη μεταφορά των παγίων, το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα 77 υποκαταστήματά του, το φορολογικό καθεστώς, τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και το αίτημα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον δεν είναι αναγκαίο αφού με τις προσφερθείσες εκπτώσεις θα υπάρχει πλεόνασμα στο φορέα μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ