• Big Story

    Spiegel: Με 5 δισ. ευρώ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ – Τι απαντά το Ταμείο (upd)

    ΔΝΤ

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΔΝΤ


    Με 5 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel. Μάλιστα, το ποσό αυτό αποτελεί υποχώρηση από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι ήλπιζαν ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ.

    Το γερμανικό περιοδικό, το οποίο δεν αποκαλύπτει την πηγή της ενημέρωσής του, υπενθυμίζει πως το ΔΝΤ αποδέχεται τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την αποδοχή πρόσθετων μέτρων.

    Ωστόσο, το Ταμείο απαντά μέσω εκπροσώπου του, πως τα σενάρια περί συμφωνίας που παρουσιάζει το Spiegel είναι υποθετικά. «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές πληροφορίες  αναφέρει και το ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου. Μάλιστα, και εκεί ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

    Την Τετάρτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Το ραντεβού Μέρκελ – Λαγκάρντ πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δύο ισχυρές γυναίκες, στην οποία, κατά την Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

    Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

    Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν οι γερμανικές εκλογές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H JP Morgan βλέπει συμφωνία πριν τον Ιούλιο και αυτοδυναμία της ΝΔ σε πρόωρες εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ: «Οι Ελληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μέρκελ – Λαγκάρντ: «Ναι» στη συμμετοχή του ΔΝΤ – «Όχι» σε συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ