• Big Story

    Ποιος θα διοικήσει την ισχυρότερη Εισαγγελία της χώρας ;

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Σε “άγνωστα χωράφια” μπαίνει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά και την επίδοση της “καταδικαστικής” απόφασης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου στον τέως διευθύνοντα Ισίδωρο Ντογιάκο. Οι 84 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς αναμένουν πλέον να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των νέων εκλογών, την οποία κάποιες πρώτες πληροφορίες ταυτίζουν με την 22η Οκτωβρίου, άνευ απροόπτου. Εντός και εκτός της Εισαγγελίας είναι πάντως διάχυτη η ανησυχία ως προς το μήνυμα που θα θελήσει να εκπέμψουν, δια της εκλογικής συμπεριφοράς τους, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι στην αναμέτρηση της 17ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν νικητή τον Ισίδωρο Ντογιάκο, με 39 ψήφους, παρότι γνώριζαν ότι η επίδοση της απόφασης στο πρόσωπό του θα σηματοδοτούσε αυτομάτως την έκπτωσή του από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας.

    Το σκηνικό χαρακτηρίζεται μάλιστα “επικίνδυνα ρευστό” ως προς τα πρόσωπα που θα κατέλθουν στον νέο εκλογικό στίβο.

    Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας, ο οποίος και έχει προσωρινά αναλάβει τα ηνία της Εισαγγελίας μέχρις ότου αναδειχθεί η νέα ηγεσία της (είχε έλθει δεύτερος στις εκλογές με 30 ψήφους), ανακάλεσε την αίτηση που ειχε υποβάλει για προαγωγή του, προς τον Άρειο Πάγο.

    Η αίτηση είχε γίνει προ καιρού, και πάντως πολύ πριν από τις εκλογές, από τον κ. Λιόγα, καθώς ο ίδιος ενδιαφερόταν – και εδικαιούτο – να αναδεχθεί σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.

    Οι εξελίξεις περί τον Ισίδωρο Ντογιάκο, όμως, χάραξαν προφανώς άλλη στρατηγική, η οποία και υπαγορεύει την κάθοδό του εκ νέου στις εκλογές της Εισαγγελίας.

    Ήδη άλλωστε έχουν φύγει από το σκηνικό εισαγγελείς που ήταν – λόγω επετηρίδας – στη δεξαμενή των εν δυνάμει υποψηφίων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Τζαβέλλα που υπηρέτησε το συγκεκριμένο πόστο επί τέσσερα συναπτά έτη. Ο εισαγγελέας Αγγελής είχε γίνει ευρύτερα γνωστός λόγω της εμπλοκής του, ως προϊσταμένου τότε του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας, στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Είχε μάλιστα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά συναδέλφων του, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ακόμη και ανώτατων, για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση των δανείων της Λαϊκής.

    Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, η οποία ήταν υποψήφια στην πρώτη αναμέτρηση συγκεντρώνοντας επτά ψήφους, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για τις εκλογές που έρχονται.

    Η εισαγγελική λειτουργός έχει περάσει και αυτή από – πρωτοβάθμιο – Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με ποινή στέρησης αποδοχών 60 ημερών. Η ποινή θεωρητικά της δημιουργεί κώλυμα εκλογιμότητας, πλην όμως έφεση από μέρους της, την αναστέλλει προσωρινά, μέχρις ότου εκδοθεί η τελεσίδικη και οριστική απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

    Θα θέλει η κυρία Τσατάνη να είναι εκ νέου υποψήφια; Είναι εφικτό να αναδειχθεί στη θέση της διευθύνουσας την Εισαγγελία Εφετών; Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν εκπέσει και εκείνη, ύστερα από λίγο καιρό, εξαιτίας τυχόν δυσμενούς απόφασης του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού; Θα γίνουν και τρίτη φορά εκλογές;

    Η κυρία Τσατάνη δεν είναι βεβαίως μια κοινή περίπτωση εισαγγελικής λειτουργού. Έχει συγκρουστεί κατά μέτωπο τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για παρεμβάσεις στο έργο της, όσο και με την πρόεδρο του Αρείου Παγου Βασιλική Θάνου, ως εκ τούτου το πρόσωπο της έχει ιδιαίτερη φόρτιση.

    Ποιος άλλος θα θελήσει να μπει σε αυτή την κρίσιμη μάχη; Στους διαδρόμους της Εισαγγελίας έχει ακουστεί και το όνομα του εισαγγελέα Παντελή Στραγάλη, ο ίδιος ωστόσο δεν έχει διατυπώσει σαφώς τις προθέσεις του_ οι υποψηφιότητες είναι εξάλλου “ανοικτές” μέχρι και την ήμερα διεξαγωγής των εκλογών.

    Εν δυνάμει υποψήφιος, καθώς περιλαμβάνεται πλέον στον σχετικό κατάλογο, είναι και ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, η πρόταση του οποίου για σύλληψη και προσωρινή κράτηση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη τόσο θόρυβο προκάλεσε. Ο κ. Δασκαλόπουλος εισέρχεται θεωρητικά στον κατάλογο των υποψηφίων, μετά την έξοδο Ντογιάκου.

    Όσο για τον ίδιο τον εισαγγελέα Ντογιάκο: υφίσταται τις συνέπειες της ποινής που του επέβαλε του Πειθαρχικό, τη στέρηση αποδοχών 40 ημερών δηλαδή, αναμένοντας τις εξελίξεις. Η ποινή δεν επηρεάζει ούτε την άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων του, ούτε το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Αρ. Παντελιάδης στο mononews: Μειώσαμε τις τιμές κατά 5% στα My Market

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άναψε ο καυγάς στην Επιτροπή Θεσμών για τις άδειες: Η επίθεση Παππά στον Κοντομηνά και οι εξηγήσεις για Καλογρίτσα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ