• Business

    Παρασκήνιο: Οι τράπεζες προτείνουν και πάλι σε δανειολήπτες να παραχωρήσουν οικειοθελώς τα ακίνητά τους


    Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η ανταπόκριση των δανειοληπτών στις εκκλήσεις των τραπεζών για εθελοντική παράδοση ακινήτων τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός τους, καθώς λιγότεροι από 20 ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να προχωρήσουν σε αυτήν τη διευθέτηση. Αιτία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το γεγονός ότι η εθελοντική παραχώρηση του ακινήτου έρχεται σε σύγκρουση με την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη μεγάλη κρίση στην αγορά των ακινήτων, ενώ επιτυχημένη ήταν και η εφαρμογή του σε Ισπανία και Κύπρο. Στην Ελλάδα, όμως, μέχρι στιγμής δε φαίνεται να… ενθουσιάζει τους δανειολήπτες, ακόμα και αυτούς των οποίων τα ακίνητα είναι στον προθάλαμο του πλειστηριασμού.

    Ωστόσο, οι τράπεζες δεν πτοούνται και επανέρχονται σε αυτό το σχέδιο, ελπίζοντας πως περισσότεροι δανειολήπτες θα πειστούν τελικά πως αυτή είναι η πιο συμφέρουσα λύση για όλες τις πλευρές.

    Ειδικότερα, οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το ενυπόθηκο δάνειό τους, να παραχωρήσουν οικειοθελώς στην τράπεζα την κυριότητα του υποθηκευμένου ακινήτου.

    Η τράπεζα θα αποτιμήσει την εμπορική του αξία και βάσει αυτής θα αποπληρωθεί αντίστοιχο τμήμα του δανείου. Όσο για το υπόλοιπο μέρος του δανείου, αυτό που δεν θα καλύπτεται από την αξία του ακινήτου, πιθανότατα οι τράπεζες θα δέχονται τη διαγραφή του, εφόσον είναι φανερό ότι ο δανειολήπτης αδυνατεί να το αποπληρώσει, και δε διαφαίνεται προοπτική αύξησης των εισοδημάτων του.

    Ουσιαστικά, θα είναι η τελευταία ευκαιρία για πολλούς υπερχρεωμένους δανειολήπτες να “γλιτώσουν” από τα χρέη τους, αποφεύγοντας τόσο τον πλειστηριασμό, όσο και την πώληση του δανείου τους σε κάποιο fund.

    Πάντως, λόγω ακριβώς και της κουλτούρας του Έλληνα ιδιοκτήτη ακινήτου, εκτιμάται ότι πιθανότατα δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την έκκληση των τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Θωμάς Λιακουνάκος στο mononews: «Δεν θα τους αφήσουμε να κλέψουν την περιουσία των άλλων μετόχων της Euromedica»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τράπεζα Πειραιώς: Ικανοποιητικός ο αριθμός των προσφορών για το Ερρίκος Ντυνάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μύκονος: Οι βίλες των 14.000 ευρώ/ημέρα και το δαχτυλίδι των 50.000 ευρώ στον βυθό της θάλασσας



    ΣΧΟΛΙΑ