• Big Story

    To colpo grosso με τους νέους φόρους Gabon στην Pay TV. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βλέπουμε τα κανάλια…της “διαπλοκής”;


    “Ελπίζω να είναι στα επίπεδα φάρσας” ήταν η απάντηση του επικεφαλής της WIND, Νάσου Ζαρκαλή όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (κινητή και Pay TV). Η αντίδραση αυτή δεν αντικατοπτρίζει μόνο τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων  αλλά και τους καταναλωτές-τηλεθεατές που επέλεξαν  μια  ποιοτική, σχετικά προσιτή, οικιακή ψυχαγωγία. Εάν στην Ελλάδα επιβληθεί νέος φόρος περίπου 5 ευρώ τον μήνα ανά καταναλωτή τότε η χώρα μας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την Δημοκρατία της Gabon (Αφρική) που οι φόροι είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο στην κινητή και την Pay TV . Προφανώς ο Σύριζα θέλει να βάλει όλους τους Έλληνες να βλέπουν τα κανάλια της διαπλοκής (όπως τα ονομάζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του)

    Οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση της ειδικής φορολόγησης και της επιβολής νέων “χαρατσιών” στην τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα, θα είναι τεράστιες. Καμία εταιρεία δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να απορροφήσει μια αύξηση του ειδικού τέλους στη χρήση κινητής τηλεφωνίας ή μια την πιθανή επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης για τη χρήση υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κόστος προκύψει θα μετακυληστεί, για ακόμα μία φορά, στην τσέπη του καταναλωτή.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

    Φόρος στον φόρο

    Ο κλάδος, πέρα από τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, επιβαρύνεται και έμμεσα με ειδικό τέλος, επί του οποίου υπολογίζεται και ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, έχει επιβληθεί ειδικό τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο μετά την τελευταία αύξηση του τον Αύγουστο 2009 κυμαίνεται από 12% έως 20% του ύψους του λογαριασμού. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φτάνει στο 38%.

    Σήμερα η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολόγηση, μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., στις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών και την έκτη σε σύνολο 50 χωρών παγκοσμίως. Εάν τελικά αυξηθεί η έμμεση φορολογία, η Ελλάδα ίσως ξεπεράσει την Τανζανία και την Gabon  στη σχετική κατάταξη.

    Σε μελέτη που διενεργεί η Deloitte για λογαριασμό του GSMA (Digital inclusion and mobile sector taxation 2015 – GSMA/ Deloitte) προκύπτει πως σε σύνολο 50 κρατών, η Ελλάδας κατατάσσεται στην έκτη θέση (στη δεκάδα είναι κατά σειρά οι Τουρκία, Ιορδανία, Γκαμπόν, Τανζανία, Τζαμάικα, Ελλάδα, Βραζιλία, Πακιστάν, Αργεντινή και Μιανμάρ) μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών. Εάν τελικά αυξηθεί η έμμεση φορολογία, η Ελλάδα πιάνει και ίσως ξεπεράσει την Τανζανία και την Gabon στη σχετική κατάταξη… (Η Δημοκρατία της Γκαμπόν -Gabon-  είναι μια χώρα στην Κεντροδυτική Αφρική, με έκταση 267.667 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.751.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2015.)

    Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, πάνω από ένα όριο φορολογίας , τα φορολογικά έσοδα φθίνουν δραματικά. Αυτό συνέβη και με τα φορολογικά έσοδα του κράτους μετά την επιβολή του ειδικού τέλους. Συγκεκριμένα, το 2015 έπεσαν στα 210 εκατ. ευρώ, από 221 εκατ. ευρώ το 2014 και 375 εκατ. ευρώ το 2010.

    Γιώργος Σταθάκης. Ετών 55. Υπουργός
    Γιώργος Σταθάκης. Ετών 55. Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

    Φόρος τηλεόρασης…

    Αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος από μία τέτοια εξέλιξη. Είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να χτυπήσει ένα ακόμα “οχυρό” της ελληνικής οικογένειας, που έχει κόψει σχεδόν τα πάντα από διασκέδαση εκτός σπιτιού και το μόνο που αναζητούσε ήταν να παρακολουθήσει μία ταινία ελκυστικού περιεχομένου, ένα σήριαλ ξένης παραγωγής ή έναν αγώνα ποδοσφαίρου κορυφαίας διοργάνωσης.

    Με την πορεία των καναλιών ελεύθερης συχνότητας να φθίνει λόγω ζημιογόνων ισολογισμών, δεν υπάρχουν επενδύσεις  σε παραγωγές ελκυστικού περιεχομένου. Με λίγα λόγια, όσο μειώνεται η ποιότητα στην ελεύθερη τηλεόραση, ο αριθμός των πελατών δορυφορικής τηλεόρασης μεγαλώνει. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες είδαν τους πελάτες τους να αυξάνονται κατά τα χρόνια της ύφεσης.

    ScreenHunter_499 Mar. 29 23.28

    Σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών δορυφορικής τηλεόρασης προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο (ΝOVA και ΟΤΕ TV). Παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια , οι πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα δύο εκατομμύρια ή και περισσότερο.

    Βέβαια, η επιλογή της PAY TV δεν αφορά όλους τους Έλληνες, αλλά μόνον όσους μπορούν να δώσουν 30-50 ευρώ το μήνα συνδρομή. Και με αυτό το δεδομένο, οι φωστήρες κυβερνητικοί σύμβουλοι ίσως να σκέφτηκαν: Γιατί να αντιδράσει κάποιος που δίνει 30-50 ευρώ το μήνα αν του βάλουμε έναν μικρό φόρο;

    Μα είναι αυτή λογική; Τι αναπτυξιακό ή κοινωνικό κίνητρο έχει μια τέτοια κίνηση; Η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική. Το μόνο κίνητρο για έναν φόρο…τηλεόρασης είναι εισπρακτικό. Με άλλα λόγια, θα είναι σαν μία “τιμωρία” για όσους πολίτες επέλεξαν μια εναλλακτική οικονομική διασκέδαση.

    Σε λίγο θα γίνει πραγματικότητα και το ρητό “πλέον πληρώνουμε και για τον αέρα που αναπνέουμε” .



    ΣΧΟΛΙΑ