• Big Story

    Ο Καραμανλής έδωσε το δάνειο στην Αυγή

    • NewsRoom
    Κώστας Καραμανλής

    Κώστας Καραμανλής


    Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να απεμπλακεί από τη διαπλοκή, ωστόσο ένα δικό της παιδί, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας “Αυγή” αποκαλύπτει με έναν σχεδόν προβοκατόρικα αφελή τρόπο τις σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής με πρωταγωνιστές την εφημερίδα του, τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το 2009 και έναν μέτοχο – φάντασμα από μία offshore της Κύπρου. Οι αποκαλύψεις του κ. Στούμπου, διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας “Αυγή” στη χθεσινή συνέλευση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, όπως αναμενόταν έχουν δώσει αφορμή για να ξεκινήσει ένας νέος “πόλεμος” περί διαπλοκής μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα καθώς το εν λόγω δάνειο δόθηκε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι δημοσιογράφοι τέτοια δάνεια (στα περισσότερα media) δινόντουσαν είτε  με απευθείας πρόσβαση στις διοικήσεις των τραπεζών είτε με πολιτικές παρεμβάσεις. Και είναι γνωστό ότι πάντα οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου όταν πρόκειται για τέτοια θέματα υψηλής διαβάθμισης ενημερώνονται πάντα.

    Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, η εφημερίδα Αυγή έλαβε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας- σημειωτέον αρχικά είχε ζητήσει 1,2 εκατ. ευρώ- με μόνη εγγύηση μία επιστολή του κόμματος (του τότε Συνασπισμού, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ) και το …παρελθόν της εφημερίδας.

    Τάδε έφη κ. Στούμπος και οι απορίες εκκρεμούν:

    • Από πότε η υπογραφή ενός κόμματος μεταφράζεται σε εκατομμύρια;
    • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την εγγυητική επιστολή και ταυτόχρονα ήταν και μέτοχος της εταιρείας, που εκδίδει την Αυγή. Συνάδει η συγκεκριμένη σχέση με τις αρχές τις νομιμότητας που διέπουν τη χώρα;
    • Κρατική χρηματοδότηση σημαίνει αυτόματα και ευκολία δανειοδότησης κυβερνητικού μέσου ενημέρωσης με βασικό πάροχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος;
    • Αν μία εφημερίδα με κυκλοφορία μόλις 1500 φύλλα μπορεί να λάβει δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα μέσα που “γράφουν” μεγαλύτερα νούμερα, πόσο δάνειο δικαιούνται;
    Στούμπος
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αυγής, Δ. Στούμπος.

    Διά στόματος …διευθύνοντα συμβούλου της Αυγής

    Με απλά, λόγια η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την άνοιξη του 2009 επί Καραμανλή, θεώρησε ότι η Αυγή, μία εφημερίδα αριστερών πεποιθήσεων με κυκλοφορία 1.500 φύλλα και εγγυητική επιστολή με υπογραφή του νυν κυβερνώντος κόμματος – και ατού την ιστορικότητα της εφημερίδας- είχε κάθε δικαίωμα δανείου ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, υπενθυμίζουμε συνέβησαν το 2009 ενώ η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας πολυσυζητημένης και καθόλου αναμενόμενης κρίσης.

    Και ναι, τα χρήματα μπορεί να μην είναι πολλά αλλά αναλογικά με τα 1500 φύλλα που είχε σε κυκλοφορία η εφημερίδα (και τότε και τώρα) αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που δόθηκε είναι δυσανάλογο ακόμα και των πιο αισιόδοξων προσδοκιών. Και μάλλον σε αυτούς συγκαταλέγεται και η τότε διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προφανώς ελαφρά τη καρδία πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη στο όνομα της ελεύθερης ενημέρωσης και της πολυφωνίας.

    «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση – λήφθηκε την άνοιξη του 2009 επί Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ αλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στούμπος στην εξεταστική επιτροπή.

    Αρωγός στην προσπάθεια νεκρανάστασης της “Αυγής” ήταν και μία κυπριακή offshore εταιρεία, τον βασικό μέτοχο της οποίας ο κ. Στούμπος αρνείται να κατονομάσει. Μάλιστα σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου για το όνομα του μετόχου, η απάντηση του κ. Στούμπου ήταν “δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος». Ενώ πρόσθεσε “δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας (το όνομα του μετόχου)”.

    εφημερίδα ΑυγήH συγκεκριμένη offshore κατά τα λεγόμενα πάντα του διευθύνοντα συμβούλου της ιστορικής εφημερίδας, “συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Σε εκείνη την διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρεία έδωσε 100 χιλ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου”.

    Σε ό,τι αφορά δε τα διαφημιστικά έσοδα της εφημερίδας “Αυγή”, εκτινάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 και έκτοτε, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Διαφημίσεις μάλιστα που κατά πλειοψηφία προέρχονται από τράπεζες και ΔΕΚΟ. Παλιά, όπως αναφέρει ο ίδιος μάρτυρας, “τα έσοδα  της εφημερίδας Αυγη ήταν της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ενώ τελευταία ανέβηκαν σε 600- 700 χιλ ευρώ και το 2015 ήταν στο 1 εκατ. ευρώ”. 

    Και όλα αυτά τα κατασκότεινα σημεία της κατά τ’ άλλα προσπάθειας απεμπλοκής της πολιτικής εξουσίας από τα ΜΜΕ με την αιτιολογία ότι “υπάρχουν κι άλλοι άδηλοι πόροι διαφήμισης στα Μέσα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/engiisi-siriza-15-ekat-evro-stin-avgi/72464



    ΣΧΟΛΙΑ