• Big Story

    Ο απόλυτος τρόμος: Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία αποτελεί τον πρώτο στόχο του ISIS


    Μια ακόμα επίθεση έπληξε τη Γαλλία και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γαλλική πόλη της Νίκαιας, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι για να γιορτάσουν τη Μέρα της Βαστίλης, το βράδυ της Πέμπτης. Αν μια τρομοκρατική ομάδα αναλάβει την ευθύνη, αυτό θα σημαίνει πως είναι η δεύτερη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που θα συμβαίνει στη Γαλλία μέσα σε έναν χρόνο. Και η τρίτη από τον Ιανουάριο του 2015.

    Ο John Schindler, αρθρογράφος εθνικής ασφάλειας για το The New York Observer, μετά την επίθεση του Νοεμβρίου στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους,  έκανε μια ανάρτησή στο Twitter, αναφέροντας: “Τζιχαντιστές με μικρά βαλκανικά όπλα τρομοκρατούσαν το Παρίσι από το 1995… δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι εκπλήσσονται τώρα”.

    Αυτοί που έκαναν τις επιθέσεις χρησιμοποίησαν όπλα και βόμβες σε διάφορα σημεία στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του Stade de France και του θεάτρου Bataclan. Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στο εξής ερώτημα: Γιατί στη Γαλλία; Γιατί η χώρα έχει γίνει βασικός στόχος των τρομοκρατικών ομάδων;

    O ISIS αποκάλεσε το Παρίσι “την πρωτεύουσα της πορνείας και της αδυναμίας”, όταν ανέλαβε την ευθύνη για το περσινό μακελειό. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε, επίσης, πως “όλα τα έθνη που ακολουθούν τη νοοτροπία των Γάλλων, θα έχουν την ίδια τύχη”.

    Υπό τις διαταγές του Γάλλου Προέδρου  Francois Hollande, η Γαλλία, το Σεπτέμβριο του 2015, ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων στον ISIS, στη Συρία. Έτσι, η χώρα έγινε πιο εύκολος στόχος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών ομάδων.

    Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο Bataclan είχαν δηλώσει πως ο ένοπλος φώναζε στα γαλλικά: “Αυτά τα παθαίνετε, επειδή ο Hollande έχει βλάψει όλους τους Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο”. Ένας άλλος μάρτυρας αποκάλυψε στο CNN ότι ο δράστης μιλούσε άπταιστα γαλλικά και ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν η μητρική του γλώσσα.

    Ο Will McCants, ειδικός στα θέματα του εξτρεμισμού και συγγραφέας του βιβλίου “The ISIS Apocalypse”, είχε πει χαρακτηριστικά στο Business Insider το Νοέμβριο, ότι οι επιθέσεις στη Γαλλία είναι ένας τρόπος προειδοποίησης των Γάλλων πολιτικών να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Συρία. Είναι σα να λένε: “Αν συνεχίσετε να βομβαρδίζετε τις θέσεις μας, θα γίνουν και άλλες επιθέσεις και καλύτερα να φύγετε, αλλιώς όλο και περισσότεροι πολίτες θα πεθαίνουν”. Και πρόσθεσε: “Το έθνος που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ISIS είναι οι ΗΠΑ. Και πρέπει να περιμένουμε πως εκεί θα γίνουν πολλές επιθέσεις. Από την άλλη, όμως, είναι αρκετά δύσκολο να οργανώσει κανείς τέτοιου είδους επιθέσεις στη χώρα.”

    Άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο, καθώς ένα Γάλλος στρατιώτης ασφαλίζει την περιοχή. 15/7/2016, Νίκαια, Γαλλία
    Άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο, καθώς ένα Γάλλος στρατιώτης ασφαλίζει την περιοχή. 15/7/2016, Νίκαια, Γαλλία

    Το Παρίσι θα μπορούσε να γίνει το πιο γόνιμο έδαφος στρατολόγησης για τον ISIS, συγκριτικά με όλες τις άλλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης. Εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει ένας αναβρασμός στη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα. Ο George Packer, ένας ξένος ανταποκριτής του The New Yorker που κάλυπτε τον πόλεμο του Ιράκ, γράφει: “Η Γαλλία έχει πολλά προάστια, όμως, έξω από αυτά υπάρχουν παραγκουπόλεις, όπου μένουν πολλοί μετανάστες. Η φτώχεια και η κοινωνική απομόνωση κυριαρχούν εκεί, γεγονός που ανησυχεί τους Γάλλους πολίτες, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν εντάσεις.”

    Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, οι ντόπιοι ακτιβιστές στο Παρίσι ανησυχούν πως το χάσμα αυτό θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Βέβαια, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε τους απλούς μουσουλμάνους Γάλλους πολίτες, από τους εξτρεμιστές. Ειδάλλως, εκτός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θύματα θα μετράμε και στο εσωτερικό της χώρας, με τη μορφή εμφυλίου.

    nice



    ΣΧΟΛΙΑ