• Big Story

    Νομικές πηγές: Εάν διεκδικήσει την 2η άδεια ο Μαρινάκης θα γίνουν απίστευτες καραμπόλες. Δεν αποκλείουν ακύρωση του διαγωνισμού


    Σε έναν ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η αποβολή της εταιρείας Καλογρίτσα από τη διαδικασία έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και να δημιουργήσει νέα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του διαγωνισμού. Και μολονότι μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για τις παρατυπίες στον φάκελο της υποψηφιότητας Καλογρίτσα και τα «ύποπτα» δάνεια από την Attica Bank πολλοί θεωρούσαν πιθανό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος, φαίνεται πως κανείς δεν ήταν στην πράξη προετοιμασμένος γι’ αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται τα πάντα στον αέρα!

    Ο λόγος είναι ο εξής: Η αποβολή της εταιρείας Καλογρίτσα από τη διαδικασία σημαίνει ότι η δεύτερη κατά σειρά τηλεοπτική άδεια μένει «ορφανή», και όσο κι αν πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και απλώς αυτή η δεύτερη άδεια θα πάει στον πρώτο επιλαχόντα, Ιβάν Σαββίδη (αν φυσικά περάσει τον έλεγχο της επιτροπής και πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος), τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. adeies12

    Στον δεύτερο «τελικό», κι ενώ στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ήδη «κλειδώσει» την πρώτη άδεια, η εταιρεία Καλογρίτσα «κονταροχτυπήθηκε» με την Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη, κερδίζοντας τελικά τη δεύτερη άδεια με προσφορά 52,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξασφάλισε βέβαια αργότερα την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού, όμως έναντι ποσού 73,9 εκατομμυρίων ευρώ, όμως με την ακύρωση της υποψηφιότητας Καλογρίτσα εγείρεται το ερώτημα: δεν θα πρέπει τώρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να λάβει τη δεύτερη άδεια, και μάλιστα με το τίμημα που είχε προσφέρει στον δεύτερο «τελικό», που ανερχόταν σε 46,2 εκατομμύρια ευρώ;

    Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η δεύτερη άδεια ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη ή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, και έναντι ποίου ποσού…

    Επιπλέον, αν πράγματι ο Βαγγέλης Μαρινάκης λάβει τη δεύτερη άδεια, αυτό θα επιφέρει ανατροπές σε ό,τι αφορά την τρίτη και την τέταρτη άδεια: η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν στους «τελικούς» και για τις δύο άδειες, όμως αν είχε «κλείσει» τη δεύτερη άδεια, τότε προφανώς θα ήταν εντελώς διαφορετική η πορεία των προσφορών των υπολοίπων υποψηφίων…

    adeies-34

    Για παράδειγμα ο Θ. Κυριακού έδωσε στον πρώτο γύρο για την 3η άδεια 56,2 εκ ευρώ και στην συνέχεια πλειοδότησε με 75,9 εκ ευρώ έναντι του Β.μαρινακη ο οποίος έδωσε 63,8 εκ ευρώ.

    Τι θα κάνει ο εφοπλιστής 

    Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του – μιλάμε άλλωστε για ένα ποσό ύψους 27,7 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσε να «γλιτώσει», αν τελικά του επιδικαστεί η δεύτερη άδεια, και όχι η τέταρτη.

    Νομικοί κύκλοι πάντως σημειώνουν πως υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί ο Β. Μαρινάκης για να διεκδικήσει την δεύτερη άδεια, στη λογική ότι από τη στιγμή που ο κ. Καλογρίτσας έχασε την άδεια, αυτή πρέπει να πάει στον Β. Μαρινάκη, και αυτό φυσικά θα έφερνε τα πάνω κάτω στον διαγωνισμό, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα και στις πλευρές του ΑΝΤ1 και του Alpha να επικαλεστούν τη στρέβλωση που προκαλεί στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού η αποβολή Καλογρίτσα και το αίτημα Μαρινάκη και να διεκδικήσουν την εκ νέου διεξαγωγή του διαγωνισμού με νέους όρους!

    Όλοι λοιπόν περιμένουν την κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για να ξεκινήσει αυτό το ντόμινο εξελίξεων. Νομικες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Mononews.gr μεταξύ αυτών και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Πάνος Λαζαράτος δεν αποκλείουν εάν ο εφοπλιστής κινηθεί νομικά να διεκδικήσει την δεύτερη άδεια να προκαλέσει τέτοιο ντόμινο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ακύρωση του διαγωνισμού.

    Τι επισημαίνει ο καθηγητής Πανος Λαζαρατος σε δηλώσεις του 

    Με στόχο τόσο τον εργολάβο Καλογρίτσα όσο και τον Ιβάν Σαββίδη επιμένει στις καταγγελίες του για την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο νομικός σύμβουλος των σταθμών Star και Alpha, Πάνος Λαζαράτος.

    Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Λαζαράτος υποστηρίζει ότι τα στρατόπεδα Καλογρίτσα και Σαββίδη αλλοίωσαν την πλειοδοσία, καταθέτοντας χρηματικές προσφορές που δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν.

    Επιπλέον, σχετικά με τον κ. Σαββίδη ο κ. Λαζαράτος υποστήριξε πως η εταιρεία με την οποία έλαβε μέρος στον διαγωνισμό ο επιχειρηματίες δεν δραστηριοποιείται μόνο στο χώρο της τηλεόρασης – όπως προβλεπόταν – αλλά σε πληθώρα άλλων κλάδων, όπως ιχθυοκαλλιέργειες.

    Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος επιλαχών για την “ορφανή” άδεια που έχασε ο κ. Καλογρίτσας, αφότου ο εργολάβος δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του τιμήματος.

    Ο κ. Λαζαράτος δήλωσε ακόμα πως θα επαναφέρει το αίτημα να ελεγχθεί και το βίντεο από την είσοδο του δωματίου όπου στεγαζόταν η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/neo-thriler-plirofories-oti-ee-tha-mplokari-ta-kefalea-savvidi-logo-empargko-ti-rosia/77519



    ΣΧΟΛΙΑ