• Big Story

    «Θηλιά» για την κυβέρνηση τα 66 προαπαιτούμενα

    • NewsRoom


    Δύο μήνες προθεσμία θα έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση μετά το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να υλοποιήσει τα 66 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

    Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και για ακόμη μία φορά προμηνύονται δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση η οποία καλείται να «τρέξει» το πρόγραμμα το μεταρρυθμίσεων.

    Βέβαια όλα αυτά πρέπει να συμβούν και για έναν λόγο παραπάνω, από τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας για το ζήτημα του χρέους αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ.

     Σημαντικές ημερομηνίες θεωρούνται οι εξής:

    • 9 Οκτωβρίου. Συνεδρίαση του Eurogroup. Μία αρχική προσέγγιση για το τι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, μία απαρίθμηση των όσων έχουν γίνει και όσων όχι. Εάν διαπιστωθεί πρόοδος, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
    • 13-15 Οκτωβρίου. Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Την περίοδο αυτή αναμένονται σαφείς ή και έμμεσες αναφορές για την Ελλάδα, γεγονός που «σκιαγραφεί» μια γενική παγκόσμια εικόνα για το μέλλον του ελληνικού ζητήματος.
    • 4 Δεκεμβρίου: Tο τελευταίο για φέτος Eurogroup. Mια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

    Τα 66 προαπαιτούμενα

    Πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν με έμφαση πως μια άτυπη 3η αξιολόγηση είναι ήδη σε εξέλιξη.

    Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τις 46 δράσεις εντός των οποίων περιλαμβάνονται τα 66 προαπαιτούμενα. Οι δράσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν βέβαια διευθετηθεί έως τα τέλη Ιουλίου…

    Μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ  και των συμφωνιών για τα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδότησεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

    Εντός Αυγούστου λήγει η προθεσμία για 4 επιπλέον απαιτούμενα για το claw back του ΕΟΠΥΥ, τις παρεμβάσεις στον ΔΕΣΦΑ και στο Υπερταμείο,  και για την κινητικότητα στο δημόσιο.

    Το Σεπτέμβριο εκκρεμούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην νομοθεσία για το νέο δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας με τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, την ολοκλήρωση των όποιων δράσεων για τις μη συστημικές τράπεζες, την υιοθέτηση της αδειοδότησης επενδύσεων για το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, τις παρεμβάσεις στην αγορά υδάτων και ενέργειας, την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, την επιλογή μάνατζερ στο δημόσιο αλλά και την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την ενίσχυση των ανεξάρτητων επιτροπών.

    Ανοικτό παραμένει και το εργασιακό μέτωπο.



    ΣΧΟΛΙΑ