• Big Story

    Έντονο παρασκήνιο: Αφού τα ψήφισαν όλα χωρίς κουβέντα, τώρα θέλουν να τους σώσουν οι Γάλλοι και ο Λε Μερ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Τα καλά νέα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο «φίλος» Τζέρεμυ Κόρμπιν των εργατικών αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του στις βρετανικές εκλογές. Τα άσχημα νέα είναι ότι χθες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναγκάστηκε να ψηφίσει μέσω τροπολογιών μία σειρά προαπαιτούμενων που όχι μόνο δεν χαροποίησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να επιτεθεί με δριμύτητα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ως εκ τούτου το Μαξίμου έχει ήδη από τώρα το βλέμμα του στραμμένο στην Δευτέρα οπότε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ αναμένεται να κομίσει στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ως τώρα με ευρωπαϊκούς θεσμούς για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

    Ο Λε Μερ σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει και επισήμως την περίφημη γαλλική πρωτοβουλία για το χρέος αλλά και να ανακοινώσει στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών το σημείο στο οποίο βρίσκονται παραμονές του Eurogroup οι συνομιλίες με τους εταίρους για το χρέος.

    Η Αθήνα υποδέχεται θετικά την πρωτοβουλία των Γάλλων, καθώς αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία ο Μακρόν είχε υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα πως προτίθεται να κάνει πολιτικές κινήσεις για ξεμπλοκάρισμα του θέματος.

    Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στο τελευταίο Eurogroup σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Eurogroup είχε υποδείξει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποδεχτεί την πρόταση που υπέβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας στο πλευρό του τον Πολ Τόμσεν παρ’ όλα αυτά μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να πάρει το προσφερόμενο «πακέτο» ο Λε Μέρ στήριξε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στην ανακοίνωσή του ότι το απορρίπτει.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η γαλλική πρωτοβουλία εστιάζεται σε μία προσπάθεια να δοθούν εγγυήσεις ανάπτυξης στο ΔΝΤ που εκτιμά πως μεσοσταθμικά δεν θα υπερβεί το 1% τις επόμενες δεκαετίες, κι εν προκειμένω ως το 2060, ώστε το Ταμείο να αποδεχθεί την συμμετοχή του στο πρόγραμμα συντάσσοντας την περίφημη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Σημειωτέον πως ο Μακρόν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε στον Τσίπρα πως μέσα στον Ιούνιο και προφανώς μετά τις βουλευτικές εκλογές στην χώρα του θα επισκεφθεί την Αθήνα σε μία κίνηση έμπρακτης στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το Μαξίμου κάνει λόγο για ένα αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα το οποίο θα βοηθήσει αφενός την ανάκαμψη της χώρας αλλά συγχρόνως θα προσφέρει και θέσεις εργασίας δημιουργώντας μία νέα δυναμική για την οικονομία.

    Σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, (ωριμάνσεις, επιμηκύνσεις αποπληρωμής επιτοκίων, πάγωμα, επιστροφή κερδών ομολόγων από ΕΚΤ) η Αθήνα πιστεύει ότι θα συγκροτηθεί μία ελκυστική πρόταση για το ΔΝΤ που θα μπορέσει να την βγάλει από το αδιέξοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιοδοξεί για συμφωνία ο Nτάισελμπλουμ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Τσίπρα – Χόφμαν για οικονομία και εργασιακά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κόρμπιν έκανε το χειρότερο high 5: Αντί για χέρι έπιασε στήθος! (video)



    ΣΧΟΛΙΑ