• Big Story

    Προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά: Ποιον προτιμούν για νέο αρχηγό;


    Διακριτικά μεν αλλά σταθερά παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Το παιχνίδι γύρω από την ανάδειξη νέου αρχηγού του μεσαίου χώρου έχει ανοίξει (ήδη μετρώνται 7 υποψήφιοι αρχηγοί) και στα επιτελεία των δύο κομμάτων προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις εξελίξεις που θα προκαλούσε η εκλογή στην αρχηγία του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

    Το Μαξίμου θεωρεί ότι η συγκέντρωση πολλών υποψηφίων φανερώνει μία πολυδιάχυση του χώρου κάτι που θα ευνοούσε την πιθανότητα να δημιουργηθούν ίντριγκες ή επιμέρους ομάδες που τελικώς δεν θα βοηθήσουν στην υπόθεση της ενότητας της νέας παράταξης.

    Από την άλλη βεβαίως διαπιστώνουν ότι εφόσον τελικώς το εγχείρημα πάρει σάρκα και οστά συσπειρώνοντας γύρω του όλες τις δυνάμεις του χώρου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία δυναμική που θα έκοβε ψήφους από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που αυτήν την στιγμή δεν γίνεται όπως δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον το ποιος τελικά θα εκλεγεί αρχηγός στην κεντροαριστερά καθώς από την ανάδειξή του θα σταθμίσει και τις πιθανότητες μίας μετεκλογικής συνεργασίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι στην μεταμνημονιακή περίοδο θα μπορούσαν να αναζητηθούν οι τρόποι συγκρότησης ενός προοδευτικού χώρου τοποθετώντας χρονικά την όποια συζήτηση με τον μεσαίο χώρο μετά τις επόμενες εκλογές.

    Όμως μπροστά στα νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ αναλογίζονται τί θα γινόταν αν επικεφαλής της κεντροαριστεράς αναδεικνυόταν για παράδειγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης που όπως λένε «γέρνει» προς την ΝΔ ή ο Γιώργος Καμίνης που εμφανίζεται να έχει την στήριξη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ;

    Αντιστοίχως στην Πειραιώς διαπιστώνουν ότι το ανακάτεμα της τράπουλας στον χώρο του κέντρου μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και ισορροπίες. Εάν τελικώς ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι υποψήφιος για την αρχηγία, τότε ενδεχομένως όταν το ενιαίο κόμμα κατέβει στις εκλογές θα κόψει ψήφους από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

    Ενώ σύμφωνα με τις αναλύσεις της Νέας Δημοκρατίας η εκλογή της Φώφης Γεννηματά δεν θα προκαλέσει μετακινήσεις ψηφοφόρων από τα δεξιά προς το κέντρο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προβληματιστούν περισσότερο εφόσον διαπιστώσουν ότι συντρέχουν συνθήκες αυτοδυναμίας για την ΝΔ οι οποίες μπορεί να ανακοπούν από μία ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά.

    Ενώ σε περίπτωση πρωτιάς στις εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενδεχομένως και να ανακουφιστούν γνωρίζοντας ότι στο νέο κόμμα θα υπάρχουν δυνάμεις πχ οι προερχόμενες από το Ποτάμι και την πλευρά Καμίνη που θα ενθάρρυναν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και κεντροαριστερής παράταξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τετ α τετ Καμίνη με την Γεννηματά τη Δευτέρα -Ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την Κεντροαριστερά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα Γεννηματά: «Δε θα δεχθώ τρικλοποδιές στην διαδικασία για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και ο Γιάννης Μανιάτης υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς



    ΣΧΟΛΙΑ