• Big Story

    Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Οι ευκαιρίες της Αθήνας και οι μπίζνες με τον έμπειρο Αμερικανό

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Οικονομία, επενδύσεις, άμυνα, κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Εκτός από το συμβολικό υπόβαθο, το οποίο θέλει τον κ. Τσίπρα να συναντά σε λιγότερο από έναν χρόνο δύο προέδρους των ΗΠΑ, η επίσκεψη έχει ουσιαστικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί η βαθμιαία απομάκρυνση της Τουρκίας από τις παραδοσιακές της συμμαχίες και οι τριγμοί στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Όπως είναι προφανές τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά, κάτι που φαίνεται έχει αντιληφθεί καλά η ελληνική αποστολή.

    Το ραντεβού Τσίπρα-Τραμπ πραγματοποιείται, λοιπόν, σε μια χρονική συγκυρία που το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρειά της βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο λόγω της αστάθειας στη γειτονική Τουρκία και την αμφιλεγόμενης και προκλητικής στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς στην Ουάσινγκτον.

    Τον γεωπολιτικό παράγοντα τον ανέδειξε χθες και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μάλιστα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες ενώ προετοίμασε και την επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

    Μιλώντας χθες στην εφημερίδα της ομογένειας Greek News ο κ. Πάιατ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εστίασε στις δυνατότητές της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ίδιος δίνει έμφαση στην μοναδική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και στον ηγετικό της ρόλο στα περιφερειακά θέματα.

    Δραστική αναβάθμιση του ρόλου της βάσης στη Σούδα

    Ένα από τα θέματα που «καίνε» την αμερικανική πλευρά, είναι η βάση της Σούδας, η γεωπολιτική αξία της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον εμφύλιο σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, αλλά και λόγω της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

    Για τη βάση της Σούδας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τρόπους για να καταστεί ενισχυμένη η χρήση αυτής της πλατφόρμας που ωφέλησε και τις δύο χώρες από την καθιέρωσή της το 1969.

    «Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία της Σούδας για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι η Βάση αντιπροσωπεύει μόνο έναν από τους πυλώνες της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τραμπ θα ζητήσει τη δραστική αναβάθμιση του ρόλου της βάσης στη Σούδα, ώστε να καλύψει εν μέρει την «αχρηστευμένη» αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

    Στο Blair House o Αλέξης Τσίπρας

    Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ θα τον φιλοξενήσει στο Blair House. Πρόκειται για τον προεδρικό ξενώνα, που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Εκεί, φιλοξενούνται οι υψηλοί προσκεκλημένοι.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι δεύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα φιλοξενηθεί στο Blair House, μετά τον Κώστα Σημίτη.

    Επίσης θα είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Την πρώτη φορά ήταν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου είχαν ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ. Ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν μαζί, πλην όμως ο πρόεδρος Τραμπ πρόλαβε και είπε στον κ. Τσίπρα: «Ανακάμπτετε, και αυτό είναι εκπληκτικό», κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να καμαρώσει. Αυτή ήταν και η μόνη οικονομικού περιεχομένου συζήτηση που έγινε στο ολιγόλεπτο αυτό τετ α τετ. Γιατί αμέσως μετά ο κ. Τραμπ το γύρισε στο… τουριστικό: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους» του είπε.

    Τι θα ζητήσω από τον Τραμπ

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ομογένειας Greek News, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε τι θα ζητήσει από το πρόεδρο Τραμπ, απάντησε:

    «Ο Πρόεδρος Τράμπ έχει μακρά πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, που εξέρχεται μιας πολυετούς κρίσης, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, μια χώρα στην οποία υπάρχει πολιτική σταθερότητα, διαθέτει ένα εξαιρετικά ικανό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό- κυρίως νέων επιστημόνων- και είναι ελκτική σε νέες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, στην οποία τόσο ο Πρόεδρος Τραμπ όσο και συνολικά η επενδυτική κοινότητα στις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αναζητά η Αθήνα στις ΗΠΑ-Τι επιδιώκει ο αμερικανικός παράγοντας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πέταξαν» τις γραβάτες οι ομογενείς επιχειρηματίες στη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Σικάγο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ