• Big Story

    Ο «πυροσβέστης» Δημήτρης Τζανακόπουλος μόλις «έσβησε» το κρίσιμο μέτωπο του ανασχηματισμού

    Τζανακόπουλος

    Δημήτρης Τζανακόπουλος


    Την  ίδια ώρα που η κυβέρνηση έθετε μέσω του κρατικού μηχανισμού υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην χώρα φρόντιζε να «κάψει»  τα σενάρια του ανασχηματισμού αποδίδοντας στην φαντασία των δημοσιογράφων τις σχετικές πληροφορίες που αναζωπυρώθηκαν ομολογουμένως τις τελευταίες ημέρες.

    Την φημολογία περί κυβερνητικού ανασχηματισμού ανέλαβε να «γειώσει» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο για να συμμετάσχει στον συντονισμό του Μαξίμου για τις φωτιές και συγχρόνως για να απαλύνει τις εντυπώσεις περί «εξαφανισμένης» κυβέρνησης στο διάστημα που φλεγόταν η Ελλάδα.

    Η αλήθεια είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήκει στην κατηγορία των συνομιλητών του πρωθυπουργού που δεν θεωρούν σκόπιμη μία αλλαγή ρόλων στην παρούσα φάση για να μην δημιουργηθούν ξαφνικά δυσαρέσκειες και δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει κάποιες διορθωτικές-χειρουργικές αλλαγές όπως άλλοι συνομιλητές του πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει, όσοι αντικατασταθούν αναπόφευκτα θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους δακτυλοδεικτούμενους και αποτυχημένους. Η λογική του κυβερνητικού εκπροσώπου που φαίνεται πως βρίσκει απήχηση και σε άλλα στελέχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως ο επόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός θα είναι και «εκλογικός» δηλαδή θα αναδείξει την ομάδα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.  Επομένως, λένε αρμόδιες πηγές, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει βαθιά μέσα του ότι οι κάλπες μπορούν να στηθούν το Φθινόπωρο του 2019 τότε «ίσως και να είναι λίγο νωρίς να χτίσεις δύο χρόνια πριν την εκλογική σου ομάδα».

    Η διάψευση των πληροφοριών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έφερε πάντως και μία επιβεβαίωση. Ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μετακινείται από την Μητροπόλεως, αντιθέτως θα είναι εκείνο το πρόσωπο που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο. Είναι γεγονός και το έχει επισημάνει αρκετές φορές το mononews πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  δεν επιθυμεί την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών θεωρώντας ότι δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ένας κύκλος που πρακτικά θα κλείσει τον Αύγουστο του 2018 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η χώρα θα κατορθώσει να βγει από την επιτροπεία ξεφεύγοντας και από την προοπτική μίας σκληρής και όχι light  πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει, και σ’ αυτό βρίσκεί σύμφωνο όπως φαίνεται και το Μαξίμου ότι ο ίδιος θα πρέπει να είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να «τρέξει» την τρίτη αξιολόγηση, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και κυρίως έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών. Ο Τσακαλώτος θέλει να είναι εκείνος που θα βγάλει άλλες δύο ή τρεις φορές την χώρα δοκιμαστικά στις αγορές έως την άνοιξη του 2018 και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός Οικονομικών που συναινούσε μόνο σε μέτρα. Άρα θέλει να έχει μερίδιο και στην επιτυχία εφόσον αυτή καταστεί εφικτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως και να έχει το ζήτημα του ανασχηματισμού θα ξαναέρθει στην επικαιρότητα καθώς υπάρχουν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης που βλέπουν εντός της παραφωνίες και καθυστερήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωτοφανείς καταστάσεις από τον Τσίπρα: Απαίτησε να αποκλειστούν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ και του ΑΝΤ1

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά τα «πανηγύρια» για την περιορισμένη καταστροφή ο Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Μαξίμου ζητά «και τα ρέστα» από τον Μητσοτάκη: «Σήμερα διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά»



    ΣΧΟΛΙΑ