• Big Story

    Η «νεκρανάσταση» του ΠΑΣΟΚ: Η Φώφη, ο «πρώην» και ο… μεγάλος απών

    Γεννηματά

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ούτε με τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό, ούτε με τον αριστερό λαϊκισμό ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκίνησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Επομένως, η σοσιαλδημοκρατία και η κεντροαριστερά στις επόμενες εκλογές δεν θα πάει ούτε μόνο με τον Αλέξη ούτε μόνο με τον Κυριάκο. Αν υπάρξει μία ευρύτερη και όχι αδύναμη κυβέρνηση τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποφασίσει για την στάση της υπονόησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Η πρώτη ημέρα ήταν επικεντρωμένη στις ομιλίες αλλά είχε και αρκετή σημειολογία. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει ηγετική εμφάνιση, να επευφημείται από αρκετούς συνέδρους και να προειδοποιεί ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την εκλογή του 2020, δεν μπορεί να είναι κάποιος που κατέστρεψε την χώρα. Κοινώς δεν μπορεί να είναι ο Κώστας Καραμανλής -έλεγαν αργότερα οι συνεργάτες του- αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά αγγίζει και την πιθανότητα επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. Το μήνυμα Παπανδρέου είχε αποδέκτες και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Νέα Δημοκρατία, τα δύο κόμματα που για δικούς τους λόγους το καθένα θα μπορούσαν δυνητικά να προτείνουν τον Καραμανλή για το Προεδρικό αξίωμα.

    Παπανδρέου
    Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Μηνύματα έστειλε ασφαλώς και η Φώφη Γεννηματά. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό παρόντος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά συγχρόνως κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την δήλωσή του ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται μόνο από την Αριστερά, δήλωσή που απάλλαξε την Χρυσή Αυγή και την αντιδημοκρατική της συμπεριφορά. Η Φ. Γεννηματά πρότεινε αρχές Οκτωβρίου να γίνει η εκλογή από την βάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έως το τέλος του χρόνου το αργότερο να πραγματοποιηθεί και το ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης. Η συγκεκριμένη θέση γίνεται αποδεκτή από τις άλλες δυνάμεις όπως την ΔΗΜΑΡ και την Κίνηση Πολιτών όμως με την ανάποδη χρονική σειρά. Πρώτα ιδρυτικό συνέδριο κι έπειτα εκλογή αρχηγού από την βάση.

    Μέσα σε αυτές τις διεργασίες φαίνεται πως θα διεκδικήσει ρόλο και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος λίγη ώρα μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα πάει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κάτι που τού… στοίχισε την διαγραφή του από την «Ώρα αποφάσεων» όπου και ανήκε τους τελευταίους μήνες μαζί με τους Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη.

    Στο συνέδριο έδωσε το παρών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αμφισβήτησε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανάταξη της χώρας. Εκτίμησε ότι η πρόσβαση στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή και απαιτεί ευθύνη από την κυβέρνηση και τα κόμματα. «Το τί θα συμβεί με το χρέος στο μέλλον είναι ασαφές» είπε.

    Σήμερα θα μιλήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος όμως δεν έδωσε χθες το παρών. Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποίηση-σοκ από Στουρνάρα: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέο μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «παλιές αγάπες» δεν ξεχνιούνται: Ο Γ. Παπανδρέου αποθεώθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρείται λαϊκίστικο κόμμα-Έχει κάνει σκληρές επιλογές



    ΣΧΟΛΙΑ