• Big Story

    Νέα Δημοκρατία: Αυτό είναι το colpo grosso του Τσίπρα

    Τσίπρας Μητσοτάκης ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία Μαξίμου ΝΔ


    Προς μία λύση που θα επιτρέπει στο Μαξίμου να λέει ότι απέσπασε κάτι καλύτερο για το χρέος, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα αλλά τα έδωσε όλα φαίνεται πως θα κινηθεί το Eurogroup.

    Αρμόδια κυβερνητική πηγή εξηγεί πως αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει συμφωνία για την δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού που θα συσχετίζει το χρέος με την ανάπτυξη (κάτι αντίστοιχο με τον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή)  ώστε να ικανοποιεί τον Μάριο Ντράγκι κάνοντας και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τον αντιμετωπίζει με «ανοχή».

    Όπως και να έχει η κυβέρνηση φαίνεται πως συνειδητά κατέβασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τον πήχη για το αποτέλεσμα της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο επαναλαμβάνοντας δια του πρωθυπουργού ότι εάν αύριο (Πέμπτη) δεν δοθεί μία ικανοποιητική λύση τότε η συζήτηση θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Φαίνεται μάλιστα πως ήδη έχει γίνει μία σχετική προετοιμασία από την ελληνική πλευρά μέσω επικοινωνιών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες χωρών που θεωρείται ότι μάς στηρίζουν.

    Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι πράγματι θα υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup ωστόσο την περιορίζει στην εκταμίευση της δόσης. Υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς εκτιμούν πως η Ελλάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει μία δόση ύψους περίπου 10 δις ευρώ –εκ των οποίων τα 6,1 δις θα κατευθυνθούν για την εξόφληση των οφειλών του Ιουλίου προς την ΕΚΤ- και τα υπόλοιπα θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

    Νέα Δημοκρατία: Αυτό είναι το κόλπο του Τσίπρα

    Με αυτόν τον τρόπο αναφέρουν τα ίδια στελέχη η κυβέρνηση θα κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα καβαντζάρει το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση από το αίτημα για πολιτική αλλαγή, δηλαδή για εκλογές. Στην Πειραιώς εκτιμούν επίσης ότι το πολύ πολύ στην απόφαση του Eurogroup να προστεθεί και μία παράγραφος με πρόσθετες αναφορές στο χρέος που θα «θολώνει» το περίφημο «if nessecary» που υπάρχει στα επίσημα κείμενα των αποφάσεων του 2016 για το χρέος.

    Η κυβέρνηση υπερασπίζεται πάντως την επιλογή της να ανεβάσει το θέμα του χρέους ψηλά με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις αιτιάσεις των επικριτών της για την επιμονή της σ’ αυτό το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για αυτοεγκλωβισμό και επί της ουσίας απάντησε και σε όλους όσοι κατηγορούν το Μαξίμου για προσπάθεια παραμονής στην εξουσία λέγοντας ότι οι θυσίες και οι συμβιβασμοί δεν έγιναν για να κρατηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να υλοποιηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

    Στα επιχειρήματά της η κυβέρνηση προσθέτει και την διαπίστωση πως χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές, άρα και η έξοδος από τα μνημόνια.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και το στίγμα των επόμενων κινήσεών του λέοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη λύση στο Eurogroup και επαναληφθεί αυτή της προηγούμενης συνεδρίασης της 22ας Μαϊου τότε η κυβέρνηση θα την απορρίψει και θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής «να ζητήσουμε από όλους και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα Δημοκρατία: Ο ελληνικός λαός δυσκολεύεται πλέον να πιστέψει οτιδήποτε λέει ο Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλαλούμ με τον Τσίπρα – Άλλα είπε στον Λε Μερ, άλλα στον Τουσκ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν βάζει μυαλό ο Τσίπρας: «Απειλεί» ξανά με το Συμβούλιο Κορυφής εάν αποτύχει στο Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ